12 keer dat Angela de Jong helemaal gelijk had

Door Redactie
Angela de Jong

You love her of je hebt er helemaal niets mee, maar feit blijft dat Angela de Jong met haar heerlijke uithalen het nieuws wekelijks domineert. Soms gaat ze haar boekje misschien net iets teveel te buiten, maar andere keren heeft ze ergens wel een punt. Kijk maar naar de artikelen hieronder.

12. Martien Meiland als programmadirecteur

Of het nu Chateau Meiland is, Cash or Trash of het onlangs uit de oude doos gehaalde Wie van de Drie: Martien Meiland trekt alleen al met zijn persoonlijkheid SBS uit het slijk. En dat heeft Angela de Jong ook door! De AD-columniste pleit er namelijk zelfs voor dat hij programmadirecteur moet worden en daar kunnen wij het natuurlijk alleen maar mee eens zijn. "Martien tart elke tv-wet. Overexposure, overkill? Op hem is het allemaal niet van toepassing. Reken maar dat de oud-Hollandse spellendoos van de familie Meiland nu tot op de bodem leeg gaat." 

Toch leek Angela met de komst van de nieuwe spelshow First and Last wel een beetje terug te krabbelen. Langzaam vreest ze voor een overkill van Martien Meiland. "Ik vind Martien heel leuk, maar als ik heel veel dit krijg te zien, dan denk ik ook ‘toedeledokie, Chateau Meiland!’

12 keer dat Angela de Jong helemaal gelijk had

11. De vage reclame van de Lidl 

De kracht van Angela is eigenlijk dat zij iets durft te zeggen wat we eigenlijk allemaal denken maar hoogstens even op Twitter spuien. Want heel eerlijk, dachten we niet allemaal hetzelfde toen we die vage kerstreclame van de Lidl op tv zagen? Iets met Thomas Acda als kerstman, een bijzonder sterrenstofje en plots mocht hij weer iedereen knuffelen. Het was zowel Angela de Jong als ons een raadsel wat deze winkelketen hiermee nu precies wilde zeggen. Want nee, dat stofje was niet te koop en ook sneltesten waren in geen velden en wegen te bekennen. Dit blijft dus het kerstmysterie van 2020.

10. Chantal als smaakmaker van MAFS

Het vorige seizoen Married at First Sight scoorde wekelijks de pannen van het dak, en dat had eigenlijk maar één reden: Chantal aka Wenkie! Met haar heerlijke ongenuanceerde opmerkingen ('krijg de cholera') en vertoning had ze aflevering na aflevering de lachers op haar hand. Angela had dan ook zeker een punt met haar opmerking: "Ze is de droom van elke maker én kijker van reality- dan wel datingprogramma’s." Logischerwijs dook ze later - zoals Angela al had voorspeld - op in de TV Kantine en in het nieuwe seizoen MAFS. Wij houden ervan!

12 keer dat Angela de Jong helemaal gelijk had

9. De Brazes-affaire

Wie kan nu nog serieus blijven kijken als Bridget Maasland het in RTL Boulevard over André Hazes heeft? Nou, weinig mensen vermoeden we. Het staat namelijk nog goed op ons netvlies wat er tussen die twee speelden en dat heeft het entertainmentprogramma totaal geen windeieren gelegd. Bridget gaf toentertijd interview na interview over de hele periode, terwijl ze in haar eigen Boulevard haar mond hield. “Dan sta je als nationale showbizzrubriek lelijk in je hemd, wat zeg ik: je wordt publiekelijk vernederd”, schreef de columniste dan ook zeer terecht“Ik zou me als ik haar collega was niet drie- maar vierdubbel genaaid voelen." 

12 keer dat Angela de Jong helemaal gelijk had

8. De grootse comeback van Big Brother

Het had het spraakmakende programma van 2021 moeten worden: Big Brother 2.0, maar helaas staat het programma een paar weken later al niet meer in de top-25 als we kijken naar de kijkcijfers. Hoewel we het met de spraakmakende Theo, hunk Michel, de perikelen van Jill en de tactische Nathalie niet meer afschrijven, moeten we Angela toch op één punt gelijk geven: het is in niets te vergelijken met de editie van toen! "Dat komt door de "wannabe-beroemdheden" die meedoen en "een ‘challenge’ in de ‘gameroom’ waarmee ‘immuniteit’ voor de eerste nominatie kon worden verdiend", aldus Angela. Oftewel: teveel poespas

12 keer dat Angela de Jong helemaal gelijk had

7. De ondergang van Ladies Night

Na jaren trouwe dienst bij RTL Nieuws werd Merel Westrik naar Net5 gehaald om samen met Linda en Jildou de zender weer uit het slop te halen met Ladies Night. Inmiddels weten we hoe dat is afgelopen (spoiler: zonder succes) en wie zag dat van mijlenver aankomen? Juist, Angela de Jong natuurlijk. Na een dieptepunt van niet meer dan 250.000 kijkers in maart 2020 was de maat vol voor de columniste. "Ik denk niet dat het gaat lukken met Ladies Night. Hoe leuk ik sommige types op de bank ook vind, hoezeer ik het toejuich dat er méér vrouwen hun mening dúrven geven op tv - dit wordt niks." Een maand later kreeg de diva van de Nederlandse showbizz gelijk: Het programma was gestopt en een comeback konden de makers wel op hun buik schrijven

12 keer dat Angela de Jong helemaal gelijk had

6. Het 'hypocriete' Shownieuws

Vele BN'ers hebben in het verleden al hun ongenoegen geuit over de columniste, maar één ding staat vast: soms wordt er in tv-land echt wel geluisterd naar de tv-deskundige! Want wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten... zo weten ook Albert Verlinde en Bart Ettekhoven. Beide mannen haalden in een uitzending van Shownieuws flink uit naar een verslaggever van een regionale krant. Normaal zou dit fragment misschien weer geruisloos zijn verdwenen, maar daar kwam niets van in. Angela noemde het immers ronduit 'hypocriet' en eiste haast een verontschuldiging aan het adres van deze onwetende man. En drie keer raden? Die kwam, inclusief een bloemetje

12 keer dat Angela de Jong helemaal gelijk had

5. Televizier-Ring prijs op de schop

"En de winnaar is... Tim Hofman, Tim Hofman en Tim Hofman." Kijkers van het Gouden Televizier-Ring Gala 2020 konden gewoon niet meer om de BNN-presentator heen. Overigens niets tegen Tim met zijn ijzersterke programma, maar ergens kunnen we ons wel vinden in het kritiek van Jan Slagter en Angela de Jong die schrijven dat het tegenwoordig meer een populariteitsprijs is. "Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te weten dat programma’s en presentatoren met een jonge achterban in het voordeel zijn", aldus Angela.

De columniste adviseert overigens niet om terug te gaan naar ouderwets stemmen zodat alle oudjes ook een kans hebben, maar denkt logischer na. "Ik heb geen pasklare oplossing voor dit probleem. Maar wil hierbij wel een beroep doen op organisator Televizier om gewoon eens met Jan Slagter te gaan praten. Wie weet vinden ze samen een bevredigende oplossing. Met een beetje creativiteit kom je een heel eind." 

12 keer dat Angela de Jong helemaal gelijk had

4. Beaus falende RTL Exclusief

Angela de Jong zag in het verleden al het einde naderen van programma's als Ladies Night en Dit Vindt Nederland en wie weet krijgt ze binnenkort ook nog gelijk als het gaat om RTL Exclusief. De columniste is namelijk net als vele Nederlanders duidelijk niet onder de indruk van Beau en zijn deepfake imitaties. "De nieuwe schandvlek had de zender en RTL Exclusief-presentator Beau van Erven Dorens bespaard kunnen blijven, mits er iemand van de programmaleiding van te voren kritisch naar de eerste uitzending had gekeken en niet pas toen hij weken later werd uitgezonden", liet ze weten. Tja, wij weten ook nog niet wat er nu nog blijft staan.

12 keer dat Angela de Jong helemaal gelijk had

3. Veel gasten bij talkshows

We zaten massaal in een lockdown inclusief avondklok en tot voor kort mochten we thuis maar één gast ontvangen. Het leek of we hier samen in zaten... tot je om een uur of 10 's avonds je tv aanzet en een goedgevulde tafel ziet bij Jinek, Op1, Humberto of M. Kijkers stoorden zich hier al eens flink aan, maar ook Angela kan niet geloven dat de makers niet even nadenken. "Het gaat me om de voorbeeldfunctie die tv-programma’s hebben. Twee gasten is wel erg schraal, maar elf (of meer) is van de pot gerukt in deze tijd", aldus de snoeiharde columniste. En heel eerlijk? Daar heeft ze absoluut een punt.

12 keer dat Angela de Jong helemaal gelijk had

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

2. Weinig stralende Linda de Mol, Olcay…

Linda de Mol, Olcay Gulsen, Merel Westrik. Dit zijn slechts enkele namen van sterke presentatoren die de overstap maakte van het standvastige RTL naar het 'opbouwende' Talpa. Het leek voor deze mensen misschien de stap van hun leven, maar wat zullen ze er nu van balen! We weten immers allemaal wat er met Merels Ladies Night gebeurd is, hoe Olcay's avontuur bij Shownieuws is afgelopen en dan hebben we Linda de Mol nog. Naast Miljoenenjacht, de prima comeback van Ik hou van Holland en een matige quiz die onderdoet voor haar 'pareltje' Weet ik veel weet ze niet meer zo te verrassen als een aantal jaar geleden. En daarom sluiten we ons aan bij Angela die zegt dat ze haar glans een beetje is verloren. Hoe jammer we dat ook vinden!

12 keer dat Angela de Jong helemaal gelijk had

1. De begrafenis van Dit Vindt Nederland

Mocht Angela de Jong ooit van plan zijn haar pen voor eens en altijd neer te leggen, kan ze zeker nog aan de slag als medium. Zij was namelijk degene die het einde van het programma Dit vindt Nederland voorspelde. "Iedereen ziet binnen een minuut dat het format aan alle kanten rammelt. Geloof me, nog een paar weken stuiptrekken en dan krijgt ook dit een plekje op het Talpa-kerkhof tussen 6Inside, Sport7 en NSE"schreef ze op 10 september. En inderdaad, acht dagen later kwam het nieuws naar buiten dat het er alweer op zat voor Natacha Harlequin en haar team. Geheel verrassend was het dan weer niet, maar hé, wij weten wel wie wij onze toekomst laten voorspellen. 

12 keer dat Angela de Jong helemaal gelijk had