Angela de Jong fileert talkshows: 'van de pot gerukt'

Door Robin Heerkens
Angela de Jong in Op1

Toen opiniediva Angela de Jong voor het laatst zelf in een talkshow zat, veroorzaakte ze nogal wat ophef. Nu draait ze die rollen weer om. Ze haalt in haar gevreesde AD-column uit naar de talkshows van Nederland, die volgens haar "van de pot gerukt" gedrag vertonen. 

"Het heeft iets geks, en dan zeg ik het nog bijzonder vriendelijk voor mijn doen", begint Angela haar nieuwste stukkie. En ja, dan weet je dat het er weer fel aan toe zal gaan. Wat dat betreft stelt ze ook niet teleur. Ze fileert de talkshows van Nederland die naar haar mening echt veel te ver gaan met het aantal gasten dat menig show live ontvangt.

Krom

Angela rept over "volgepakte talkshowtafels" waar "geen maximum op het aantal gasten staat" en dat dat totaal niet strookt met de gisteren verder aangescherpte coronaregels. "Het begon al bij M, direct na de persconferentie. Daar zaten twee keer zoveel mensen aan tafel als jij en ik thuis mogen ontvangen. En dan laat ik het bandje dat braaf stond te wachten nog buiten beschouwing." Vervolgens deelt ze een aantal sneren uit naar de tafelgasten zelf. Maar waar het op neerkomt: ze vindt absoluut niet dat iedere gast een live-meerwaarde biedt en wijst erop dat de shows ook een voorbeeldfunctie hebben.

'Van de pot gerukt'

Natuurlijk: de crew van zo'n show draagt mondkapjes, er is goede ventilatie, gasten houden afstand, er zijn looproutes. Maar, benadrukt een kwade Angela, "die argumenten tellen ook niet als handhaving aanbelt omdat mijn hele familie gezellig in mijn woonkamer zit". "Het gaat me om de voorbeeldfunctie die tv-programma’s hebben. Twee gasten is wel erg schraal, maar elf (of meer) is van de pot gerukt in deze tijd." En Angela zou Angela niet zijn als ze niet afsluit met een lekker zure sneer. "Nog een voordeel: het scheelt meteen een boel oeverloos gelul."