Kijkers vinden dat Jinek te ver gaat; grijpt RTL in?

Eva Jinek

Al weken laten kijkers online van zich horen als ze weer eens met verbazing naar RTL's late night-talkshow kijken. En dan gaat het niet over de inhoud, maar: het aantal gasten. Kan dat wel in tijden van lockdown?

Bij Beau lazen we de kritiek ook al en de NPO-talkshows M en Op1 moeten er ook zeker aan geloven. Gisteren kreeg Jinek - die een tijdje geleden begon met een klapper - weer wat verbale twitter-tikken te verwerken. Deze kijkers vinden het niet te verkopen dat ze soms best veel gasten in haar studio uitnodigt. Mensen die geen mondkapjes dragen en ook niet altijd over corona-problemen komen praten. Een greep uit de felle reacties:

Reactie Jinek

Hoogstwaarschijnlijk kondigen Mark Rutte en Hugo de Jonge vanavond tijdens hun persconferentie een verlenging van de lockdown aan. De Telegraaf vroeg zich af - ook met het oog op de Britse variant van het coronavirus - of de talkshows, waar Humberto Tan nu ook weer onderdeel van uitmaakt, misschien in de toekomst gaan terugschroeven qua aantal gasten. Gaat RTL ingrijpen? Vooralsnog niet, zo lijkt het. "Een woordvoerder van RTL kon maandagavond niet zeggen of Jinek overweegt het aantal gasten terug te brengen tijdens de verlengde lockdown."

Reactie Op1

Hoofdredacteur Bert Huisjes van omroep WNL laat namens Op1 weten dat hij niet uitsluit dat het aantal gasten wordt bijgesteld als de situatie rond het coronavirus verandert. Hij vindt dat Op1 in ieder geval nu niets fout doet. "We werken al enige tijd met minder gasten, en in de studio werken we met strakke bubbels."

Kijkers vinden dat Jinek te ver gaat; grijpt RTL in?
Welmoed Sijtsma en Jort Kelder in Op1

'Maatschappelijke taak'

Ook benadrukt Huisjes het belang van een talkshow in deze tijden. "Bovendien heeft een programma als Op1 een maatschappelijke taak. Het is zeker in deze crisis heel belangrijk dat het debat wordt gevoerd en dat experts duiding geven aan het nieuws van de dag." En hoe zit het met pure entertainmentonderwerpen die niet bijdragen aan die maatschappelijke taak? "De kijker wil, zeker in deze tijden, geen loodzwaar programma. Er moet ook ruimte zijn voor een lichtere noot, dat hoort bij het format van de talkshow."

Jinek is elke werkdag rond 22:00 uur te zien op RTL 4. Op1 iets later: rond 22:20 uur op NPO 1.