De 10 beste Spaanse series op Netflix

Door Robin Heerkens
Sky Rojo

Een paar van de beste series op Netflix komen uit de koker van de Spaanse producent Álex Pina, waardoor Spaanstalige series enorm populair zijn geworden op de streamingdienst. We hebben de 10 beste Spaanse, maar ook Mexicaanse, series op een rijtje gezet. 

10. White Lines

Op het eerste gezicht lijkt dit een Engelse serie, maar de Netflix Original is bedacht door La Casa de Papel-bedenker Aléx Pina en dat wordt gelijk duidelijk wanneer de eerste dode valt. We volgen de Britse Zoe (Laura Haddock) die afreist naar Ibiza om daar de waarheid te achterhalen over de moord op haar broer, een voorheen vermiste feest-dj wiens lijk eindelijk is gevonden. Zoe dompelt zich flink onder in de partyscene van Ibiza en dat levert veel seks, drugs, en kleurrijke personages op. Hierdoor is White Lines niet alléén maar een moordmysterie, maar zoveel meer. 

9. Sky Rojo

Álex Pina is een bezige bij. Terwijl hij druk bezig was met het schrijven en produceren van La Casa de Papel maakte hij tussendoor ook nog eventjes de hyperactive actieserie Sky Rojo. Drie prostituees werken in een Spaans bordeel en zijn het zat om als oud vuil behandeld te worden. Wanneer hun pooier een stapje te ver gaat, vechten de vrouwen terug en slaan ze hem bijna dood. Daardoor zijn ze hun leven niet meer zeker en moeten ze vluchten. Sky Rojo is een wilde achtbaanrit en gelukkig duren de afleveringen maar een half uur, zodat je tussen het bingewatchen eventjes op adem kunt komen.

8. ¿Quién mató a Sara?

Het Mexicaanse ¿Quién mató a Sara? - ook wel bekend als Who Killed Sara? - is een nagelbijtend spannende mystery misdaadthriller die Netflix in de eerste helft van 2021 op zijn kop zette. En terecht. We volgen Álex Guzmán die na 18 jaar in de bak vervroegd vrijkomt. Hij zat al die jaren vast voor de moord op zijn zus Sara, maar we weten zeker dat hij dat absoluut niet gedaan heeft. Eenmaal vrij zint 'ie op keiharde wraak - en hij wil meer exposen dan alleen de échte moordenaar van zijn zus.

7. El Recluso

In de mood voor nog een Mexicaanse misdaadserie? Ga dan gelijk verder met El Recluso. Wanneer de dochter van een Amerikaanse rechter wordt ontvoerd, gaat ex-marinier Lázaro (Ignacio Serricchio) undercover in een Mexicaanse gevangenis om meer te weten te komen over haar verblijfplaats. Dat is geen nette bajes zoals we die in Nederland kennen, maar een open ruimte waar criminelen worden gedumpt en hun leven niet meer zeker zijn. Om te overleven, moet Lázaro de juiste vrienden maken en zijn gevaarlijke vijanden te slim af zijn.

6. Élite

Gooi Gossip Girl en Riverdale in de blender, giet er een Spaanse setting overheen en je krijgt… Élite! Deze murder mystery slash young adult-serie, die zich afspeelt op een chique school voor de rijken, maakt indruk met haar cast en herkenbare verhaallijnen. De show tackelt homofobie, seksualiteit, angsten, onzekerheden en klasse-verschillen op een integere manier en dat vertaalt zich in een oprechte serie die al snel boven de vergelijkbare shows binnen het YA-genre uitstijgt.  Al zijn de latere seizoenen wel iets minder sterk.

5. La Casa de las Flores

Je bent niet voorbereid op de hoeveelheid drama die La Casa de las Flores – een heerlijk duistere Mexicaanse dramedy – op je loslaat. En dat bedoelen we in de meest positieve zin van het woord. De serie draait om de welgestelde familie De La Mora, die een prestigieuze bloemenzaak (en een soort nachtclub) runt. De show is snel, snappy, hilarisch en af en toe ontroerend. Je kunt het zien als een satire op de typische telenovela. Daarnaast is er werkelijk waar voor iedereen wel een personage waar je je mee kunt identificeren en dat is toch best speciaal.

4. Las Chicas Del Cable

Wij hebben een speciaal plekje in ons hart voor Lidia, Ángeles, Carlota en Marga, aka de Cable Girls. Deze powervrouwen, telefonistes bij een telecombedrijf, namen ons vijf seizoenen mee in de keiharde, door mannen gedomineerde wereld van Madrid anno begin twintigste eeuw. En dat was confronterend, emotioneel, ontroerend en zóveel meer. Het meeslepende Las Chicas Del Cable was de eerste door Netflix geproduceerde Spaanse Original en wat ons betreft ook nog steeds één van de beste.

3. Narcos

DEA-agenten Javier Peña (Pedro Pascal) en Steve Murphy (Boyd Holbrook) nemen het in Narcos op tegen Pablo Escobar (Wagner Moura), het Medellínkartel en – in het laatste seizoen – het Calikartel. Het is een (deels waargebeurde) show met enorm veel bombarie, prachtige omgevingsshots, meeslepende misdaadverhalen en een lekker hoog tempo. Narcos verheerlijkt Escobar niet, helemaal niet zelfs, maar showt ook andere kanten van deze drugsbaron waardoor je nog meer kan meeleven met Wagner Moura’s fantastische performance.

2. Vis a Vis

Een vrouwenbajes op Netflix? Dan denk je al snel aan Orange is the New Black. En hoewel Vis a Vis deels uit hetzelfde vaatje tapt, is de serie over gevangenen Zulema en Macarena (die ook nog hun eigen vervolgseizoen kregen) en de meedogenloze machtsstrijd binnen de Cruz del Sur-bak een ijzersterke Original die makkelijk op eigen benen kan staan! Vis a Vis is rauwer en harder dan OITNB. Minder comedy en meer drama. Heel. Veel. Drama. En dat beperkt zich niet eens alleen tot binnen de gevangenismuren. Het is, kortom, genieten geblazen met deze hoogstaande, plottwist-verslaafde topshow.

1. La Casa de Papel

Had je anders verwacht? Nee, natuurlijk niet! Producent Álex Pina zette zichzelf op de kaart met deze topserie, die verslonden werd door bijna iedere Netflix-kijker. Een groepje dieven onder leiding van El Professor (Álvaro Morte) pleegt dé ultieme geldroof. Ze nemen gigantische risico's en dat gaat gepaard met een aantal geniale plotwendingen, waardoor je op het puntje van je stoel blijft zitten. De bankovervallers zijn stuk voor stuk interessante personages met allemaal een bizar en vaak tragisch levensverhaal. We kunnen absoluut niet om La Casa de Papel heen: dit is simpelweg en zonder twijfel de beste Spaanse serie op Netflix. Punt.