De 20 beste horrorfilms nu op Netflix

Wie wil griezelen, zit goed bij Netflix, maar niet alle horrorfilms op de streamingdienst bezorgen je kippenvel en slapeloze nachten. Veronica Superguide recensent Ruben Praster heeft daarom een diverse selectie gemaakt van de 20 beste horrorfilms op Netflix. 

Cargo
© Matt Nettheim/Netflix

20. The Babysitter (2017)

Een goede horrorfilm kijk je met het verstand op nul om schaamteloos te genieten van bloedfonteinen en schrikmomenten. Netflix Original The Babysitter voldoet aan die simpele eisen. Een jongen heeft een crush op zijn sexy babysitter en terwijl hij eigenlijk hoort te slapen, sluipt hij naar beneden om haar te begluren, maar dan is hij getuige van een satanistisch ritueel.

19. There’s Someone Inside Your House (2021)

Een slasher valt of staat met een enge killer en Netflix-horrorfilm There’s Someone Inside Your House heeft een van de meest creepy moordenaars. De bloeddorstige maniak draagt namelijk een masker dat lijkt op het gezicht van zijn volgende slachtoffer! Wanneer de scholieren van een klein plaatsje, waar iedereen een geheim heeft, oog in oog met zichzelf komen, weten ze dat het einde nabij is.

18. Army of the Dead (2021)

Dat vette actie en ranzige zombies heel goed samen kunnen gaan, bewijst de Netflix-film Army of the Dead. Las Vegas is overgenomen door zombies en in het hart van de stad ligt nog een dikke stapel geld voor het oprapen. Een groepje dieven wordt ingehuurd om een kluis te kraken en 50 miljoen dollar mee naar huis te nemen. Natuurlijk gaat dit helemaal fout en om veilig thuis te komen, moeten er heel wat zombies worden afgeslacht. Er is alleen één groot nadeel, de ondoden zijn slimmer dan ooit tevoren. 

17. I Am the Pretty Thing That Lives in the House (2016)

Voor een genre dat voornamelijk bestaat uit schrikmomenten en bloederige taferelen zit er veel diversiteit in horrorfilms. I Am The Pretty Thing That Lives in the House is een griezelige spookhuisfilm waarin de sfeer voor kippenvel zorgt. Verwacht geen monsters die hitsige tieners opjagen, maar een bedachtzaam verhaal over een thuisverpleegster die zorgt voor een dementerende vrouw en ontdekt dat ze niet alleen is in het grote lege huis.

16. Fear Street Part Two: 1978 (2021)

Terug naar hitsige tieners die opgejaagd worden door monsters! Netflix-horrorfilm Fear Street Part Two: 1978 is onderdeel van een trilogie, maar het eerste deel is pas leuk aan het einde en het derde deel is erg onsamenhangend. Part Two is daarentegen een fijne ode aan Friday The 13th en speelt zich af op een zomerkamp waar een moordlustige maniak met een bijl inhakt op de aanwezige tieners.

15. Little Evil (2017)

Wie wil giechelen en griezelen, maar een film als Scary Movie veel te flauw vindt, zit goed bij Little Evil. Deze horrorcomedy van Netflix neemt films als The Omen en Rosemary's Baby op de hak. Gary (Adam Scott) gaat trouwen met zijn vriendin en krijgt er een bonuszoon bij, dat klinkt allemaal heel leuk, totdat hij beseft dat het joch letterlijk het kind van de duivel is. 

14. Blood Red Sky (2021)

Als je vindt dat Snakes on a Plane niet ver genoeg ging met z’n mix van monsterfilm en luchtvaart, dan is er goed nieuws: Blood Red Sky maakt er met een vampier aan boord een nog dollere boel van. De makers gaan daarbij zonder een greintje angst te werk, want ze vertellen dit gestoorde verhaal bloedserieus. Pulp zonder knipoog: dat klinkt als een ramp, maar Blood Red Sky levert een topfilm af, met als enig minpunt de lange duur.

13. In the Tall Grass (2019)

Een grasveld waarin mensen verdwalen? Dat klinkt niet zo eng! Toch is deze horrorfilm van Netflix er eentje die je kippenvel zal geven. De film is gebaseerd op een verhaal van Stephen King en Joe Hill, waardoor je er zeker van kunt zijn dat er gruwelijke dingen gebeuren in dat hoge gras. Regisseur Vincenzo Natali, die doorbrak met de klassieker Cube en naam maakte als vaste regisseur van horrorserie Hannibal, zorgt voor een doodenge sfeer. 

12. The Ritual (2017)

Vier Britse vrienden maken een wandeltocht door een Zweeds natuurgebied. De stadsjongens zijn het buitenleven niet gewend en na een valpartij besluiten ze een korte weg te nemen door het bos. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want in het duistere bos zijn ze niet alleen. Deze horrorfilm van Netflix weet de spanning zo goed op te bouwen dat je nooit meer een wandeling door de natuur durft te maken.

11. Bodies Bodies Bodies (2022)

Onze eigen Halina Reijn regisseerde deze slasher en geeft er een hele eigen draai aan met een dosis duistere humor. Een groepje twintigers komt samen in de villa van rich kid David (Pete Davidson) om een feestje te vieren tijdens een orkaan. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want de frustraties nemen toe en het duurt niet lang voordat er een dode valt. Het einde zal niet iedereen kunnen bekoren, maar getuigt wel van veel lef en originaliteit, waardoor Bodies Bodies Bodies weet op te vallen tussen de talloze slashers.

10. Annihilation (2018)

Annihilation zagen we al voorbij komen in onze lijst met 20 beste sciencefictionfilms op Netflix, maar door een dikke dosis bodyhorror en een gruwelijke zombie-beer verdient deze topfilm ook een plekje in de lijst met beste horrorfilms op Netflix. Het verhaal gaat over een team specialisten dat onderzoek doet in een mysterieus gebied waar een groepje soldaten verdween. Deze plek gooit de wetten van de natuur volledig overhoop en zorgt daarmee voor voldoende nightmare fuel. 

9. Gerald’s Game (2017)

Deze Stephen King-verfilming kwamen we ook al tegen in het lijstje met de 20 beste thrillers op Netflix, maar de Netflix Original overtuigt net zo goed als horrorfilm en maakt je bang om ooit nog iets SM-achtigs te ondernemen. Waarom? Gerald en zijn vrouw Jessie hebben zin in een avontuurtje. Hij pakt de handboeien erbij, maakt haar aan bed vast en… krijgt een hartaanval. Daar ligt Jessie dan; vastgebonden in een afgelegen huisje. Ze kan geen kant op. Gerald’s Game maakt je helemaal gek en scoort met overtuiging een rol in deze lijst met beste horrorfilms op Netflix.

8. Don't Breathe (2016)

We hopen dat je nog wat adem over hebt, want deze horror uit 2016 laat je letterlijk naar adem smakken. En dat allemaal dankzij een blinde veteraan die misschien wel wat aan zijn ogen mankeert maar verre van hulpeloos is. Hij lijkt het perfecte doelwit voor een beroving, maar niets is wat het lijkt. Al snel worden de rollen omgedraaid en raken drie jonge dieven verwikkeld in een dodelijk kat-en-muisspel. De perfecte ingrediënten voor een van de beste horrorfilms op Netflix.

7. Apostle (2018)

Een eiland vol religieuze gekkies blijft een dankbaar onderwerp voor horrorfilms en Netflix Original Apostle maakt duidelijk waarom. Het verhaal gaat over een man die op zoek is naar zijn ontvoerde zus en belandt op een eiland waar een mysterieuze sekteleider met harde hand regeert, daar loopt de man al snel groot gevaar. De regie is handen van Gareth Edwards, die we kennen van actiefilm The Raid, en hij laat de bloedkraan flink lopen. 

6. His House (2020)

His House is een van de beste horrorfilms op Netflix. In deze Original volgen we een uit Zuid-Soedan gevlucht koppel dat in Engeland een nieuw leven probeert op te bouwen. Eenmaal aangekomen in hun nieuwe woning, komt het stel erachter dat de oorlog niet het enige is dat hen achtervolgt. His House voert je steeds meer plot en ontrafelt stukje bij beetje het grote geesten-mysterie. Naast fantastische acteerprestaties van de twee leads, zit deze film ook vol met oprecht angstaanjagende momenten. 

5. Cargo (2017)

Zombiefilms zijn altijd een goede manier om doodenge horror te combineren met maatschappijkritisch drama. Want uiteindelijk zijn niet de hersendode monsters het grote gevaar, maar de mensen die tot het uiterste gaan om te overleven. Cargo toont op subtiele wijze hoe een maatschappij volledig kapot is gegaan na een uitbraak en volgt een vader die gebeten is door een zombie en nog maar een paar dagen heeft om zijn baby in veiligheid te brengen. De reis wordt nog moeilijker omdat hij niemand kan vertrouwen.

4. Midsommar (2019)

Regisseur Ari Aster debuteerde met het doodenge Hereditary en zijn tweede film Midsommar zorgt ook voor een flinke dosis nachtmerries. Studente Dani (Florence Pugh) is zwaar getraumatiseerd na een heftig familiedrama en wanneer haar vriend Christian (Jack Reynor) voor zijn studie naar Zweden vertrekt, gaat zij met hem mee. Daar verblijft het stel met hun vrienden in een kleine commune. Afgesloten van de buitenwereld worden ze geconfronteerd met een reeks bizarre rituelen en zijn ze niet langer hun leven zeker. 

3. Get Out (2017)

Met Get Out zorgde komiek Jordan Peele dat iedereen horrorfilms weer serieus nam. Op meesterlijke wijze combineert de regisseur/schrijver doodenge momenten met pittige maatschappijkritiek, waardoor je tijdens het griezelen ook aan het denken wordt gezet. Het verhaal begint met de zwarte Chris (Daniel Kaluuya) die de ouders van zijn witte vriendin Rose (Allison Williams) ontmoet, maar hij voelt zich niet op zijn gemak in hun grote landhuis en vreest dat zij slechte bedoelingen hebben.

2. Creep (2014)

Voor een goede horrorfilm heb je weinig nodig. In het geval van Creep is een camera en een acteur voldoende. Mark Duplass, die voornamelijk te zien is als de sympathieke sukkel in arthousefilms, speelt een eigenaardige eenling die een videodagboek laat maken. Hij huurt een cameraman in en geeft hem een kijkje in zijn leven, maar naarmate de dag vordert, voelt de cameraman zich steeds minder op zijn gemak en begint hij te vrezen voor zijn leven.

1. Insidious (2010)

Regisseur James Wan is één van de moderne horrormeesters en zijn doodenge Insidious staat met recht op de eerste plaats in deze top 20 beste horrorfilms op Netflix. Deze iconische film was de eerste van een rij van vier maar is tot op heden onovertroffen. Wan wisselt subtiele horror die onder je huid kruipt af met stevige shocks in dit verhaal over een jongen die in coma raakt nadat hij in het nieuwe huis van zijn ouders is geschrokken van iets op de zolder. Vanaf dat moment begint ook de rest van het gezin vreemde verschijningen te zien.