Acteurs die zichzelf speelden

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Acteurs die zichzelf speelden

Deze 8 acteurs speelden… zichzelf!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Acteurs trainen hun hele leven om in de huid van andere mensen te kruipen. Soms kan het dus bést lekker zijn om gewoon jezelf te zijn. Deze acteurs speelden speelden in films een hoofdrol als zichzelf!

1. John Malkovich

Being John Malkovich

John Malkovich speelt John Malkovich in deze bizarre comedy, die draait om een magisch portaal waarmee je in het hoofd van andere mensen kunt kruipen. John Cusack, Cameron Diaz en Catherine Keener zijn verwikkeld in een dramatische driehoeksverhouding, die wordt uitgevochten door het besturen van… John Malkovich.

Being John Malkovich is een bijzonder vage film, mede door de originele insteek. John Malkovich was nogal ongerust toen hij met de film instemde. Hij vreesde dat de film zou floppen terwijl zíjn naam in de titel zat. Gelukkig werd Being John Malkovich uiteindelijk een enorm geliefd verhaal.

 

Je ziet Being John Malkovich via Pathé Thuis, Google Play of iTunes.

2. Nicolas Cage

The Unbearable Weight of Massive Talent

Hoewel Nicolas Cage de laatste tijd voornamelijk in bizar slechte films speelde, heeft hij de weg omhoog weer gevonden. De acteur geeft altijd álles wat hij in zich heeft, en daarom houden we ook zo van hem. En vanwege zijn prachtige haar, natuurlijk. In The Unbearable Weight of Massive Talent speelt Cage zichzelf: hij wordt geronseld als spion om een gevaarlijke crimineel in te rekenen. Deze misdadiger (Pedro Pascal) is tegelijkertijd Nic Cage’s grootste fan!

Zijn enorme belastingschuld is Cage inmiddels kwijt, dus hopelijk zien we hem de komende jaren weer in (enigszins) normale films!

 

The Unbearable Weight of Massive Talent draait vanaf 21 april in de bioscoop.

3. Bill Murray

Zombieland

Zombieland betekende de doorbraak van Jesse Eisenberg en Emma Stone: de horrorcomedy werd extreem geliefd. Dit komt voor een groot deel door Bill Murray, die een uitvergrote versie van zichzelf speelt. Terwijl de wereld ten onder gaat door de zombie-apocalyps zit Murray in zijn landhuis gewoon een beetje te relaxen.

Bill Murray overleeft de film niet (hij wordt neergeschoten nadat hij zich voor de grap heeft verkleed als zombie), maar in de sequel Zombieland: Double Tap speelt hij wéér zichzelf: dit keer als actieheld!

Je ziet Zombieland (en Zombieland: Double Tap) op o.a. Netflix, Pathé Thuis en Ziggo Movies en Series.

4. Neil Patrick Harris

Harold & Kumar

Neil Patrick Harris werd bekend als de jonge dokter Dougie Howser, en daar had hij nog best lang last van. De oud-kindster werd weinig gevraagd voor films, en toen hij gevraagd werd voor de melige comedy Harold & Kumar bedacht hij zich geen moment. Neil Patrick Harris speelt ‘zichzelf’ als een zware, oversekste drugsgebruiker die constant achter de vrouwen aan zit.

Het was best een risico voor de acteur om zichzelf als losgeslagen idioot te spelen, maar het pakte enorm goed uit. Niet veel later kreeg hij de rol van Barney Stinson in How I Met Your Mother.

 

De ultiem melige Harold & Kumar-films zijn momenteel niet te streamen in Nederland.

5. Kevin Garnett

Uncut Gems

Vóór het verrassend goede Uncut Gems was Kevin Garnett een ex-basketballer, maar hij speelde zichzelf bijzonder goed in deze misdaadthriller. Garnett raakt geobsedeerd door een zwarte edelsteen: hij gelooft dat hij beter gaat spelen als hij de opaal bij zich heeft. Juwelenhandelaar Howard probeert de steen te verkopen om zijn enorme gokschulden af te betalen.

Het was nog best moeilijk om een geschikte acteur te vinden, trouwens. De film speelt zich af in 2012, dus het was belangrijk dat de basketballer in 2012 ook écht een goed jaar gedraaid had. Wonder boven wonder pakte dit goed uit in de film.

 

Uncut Gems is nu te streamen via Netflix.

6. Michael Jordan

Space Jam

Basketballer Michael Jordan had alleen nog maar een paar reclames opgenomen, toen hij de hoofdrol speelde in het sublieme Space Jam. Samen met de Looney Tunes speelde hij een volslagen debiele basketbalwedstrijd tegen de Monstars.

Naast de beste basketballer ter wereld bleek Michael Jordan ook een begenadigd acteur. Toen hij besefte dat Space Jam nooit meer geëvenaard zou worden, stopte hij meteen als acteur. Bill Murray speelt in Space Jam trouwens óók zichzelf!

 

Je streamt Space Jam via HBO Max.

7. Jean-Claude van Damme

JCVD/Jean-Claude van Johnson

Jean-Claude van Damme was in de jaren 80 en 90 een behoorlijk grote actiester: later hield hij in zijn eentje de halve Colombiaanse economie draaiende. Tegenwoordig zit hij in iets rustiger vaarwater, en zijn comeback begon met de film JCVD (2008).

In deze dramafilm speelt Jean-Claude zichzelf, en blikt hij terug op zijn... interessante carrière en leven. Hij wordt niet meer gevraagd voor films; zijn vrouw wil van hem scheiden en het bankfiliaal waar Jean-Claude even wil pinnen wordt overvallen. Terwijl iedereen denkt dat de gevallen acteur geld wil stelen, probeert hij zijn leven weer in elkaar te puzzelen.

In Jean-Claude van Johnson doet de acteur nóg een keer dit trucje: hij speelt zichzelf, maar zijn acteercarrière is eigenlijk een dekmantel voor zijn werk als internationaal spion.

 

De cult-serie kreeg helaas maar één seizoen op Amazon Prime. JCVD stream je via Google Play.

8. Joaquin Phoenix

I’m Still Here

In 2008 deed acteur Joaquin Phoenix een nogal bijzondere mededeling. Hij stopte met acteren en wilde dolgraag rapper worden. De documentaire I’m Still Here liet de val van de acteur zien, en de moeilijkheden die hij als muzikant (zonder talent) tegenkwam.

Phoenix bleef een jaar(!) in zijn rol, terwijl veel mensen dachten dat hij volslagen krankjorum was geworden. Uiteindelijk werd deze ‘mockumentary’ slechts door drie man en een paardenkop gezien. Da’s best jammer, want I’m Still Here is vaak hilarisch pijnlijk: zoals wanneer Phoenix nummers wil opnemen met P. Diddy.

I’m Still Here werd geen groot succes, en is momenteel helemaal niet in Nederland te streamen. Daarvoor heeft Joaquin Phoenix dan anderhalf jaar voor aap gelopen!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Deze week bespreken we Dirty Lines, Tokyo Vice en Single Drunk Female. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder