De 10 grappigste horrorfilms voor Halloween!

Jason Bateman in American Psycho

Met Halloween voor de deur hebben we allemaal zin in een paar lekkere horrorfilms. Omdat het jaar 2020 al deprimerend genoeg is, moet er ook gelachen worden! We zetten tien enorm grappige horrorfilms voor je op een rijtje.

Angst en vreugde zijn twee oeremoties, die zowat het tegenovergestelde van elkaar zijn. Een goed getimede lach vermindert de stress van een horrorfilm, maar tegelijkertijd moet het ook niet té lollig worden. We hebben geprobeerd om zo veel mogelijk grappige horrorfilms te vinden, zónder bij uitgesproken horrorcomedy’s uit te komen.

10. Ready or Not

In Ready or Not trouwt Grace (Samara Weaving) met haar vriend Alex (Mark O’Brien). Alex’ familie is enorm blij en volgens de traditie moeten ze de hele nacht verstoppertje spelen. Oh ja, en als ze Grace vinden zullen ze haar vermoorden! Dát hadden ze er niet bij verteld.

Ready or Not is regelmatig zenuwslopend, maar op veel momenten ook duivels grappig! Zwarte humor op zijn best!

9. Scream

Scream is de ultieme ‘meta-slasher’: de film speelt met de conventies van de horrorfilm, en veel jonge mensen komen op een bloederige manier aan hun einde. De vernuftige wijze waarop Ghostface zijn slachtoffers maakt is regelmatig grappig (op een morbide manier), maar vergeet ook niet dat de gemaskerde moordenaar zélf ook keiharde klappen incasseert! Het vijfde deel in de horrorreeks wordt momenteel opgenomen: mét Neve Campbell, David Arquette en Courteney Cox.

8. Gremlins

De kleine Mogwai Gizmo is een schattig knuffeldiertje, maar als hij nat wordt dan krijgt hij meteen een paar ondeugende broertjes en zusjes! Als deze kleine eikeltjes na middernacht eten veranderen ze in sadistische monsters die alleen maar mensen willen martelen en vermoorden. Technisch gezien is het een horrorcomedyfilm, maar omdat hij eigenlijk op kinderen gericht was krijgt hij een heel andere lading!

Gremlins werd gehypet als een soort ‘nieuwe E.T.’, en in de trailers lag de focus op de schattige Gizmo. Héél veel ouders namen hun kinderen mee naar deze gezellige nieuwe film, maar zodra de eerste Gremlin ontplofte in een magnetron hadden ze daar meteen spijt van! Netflix is trouwens van plan om de rotbeesten een derde leven te geven!

7. The Cabin in the Woods

The Cabin in the Woods is eigenlijk bedoeld als een ‘boze brief’ aan horrorfilms uit het begin van deze eeuw. Volgens filmmakers Josh Whedon en Drew Goddard. Volgens hen maakten films als Saw en Hostel veel te veel gebruik van platte ‘martelporno’; daarom maakten ze deze fantasievolle film over wat horror nu precies leuk maakt.

Een groep vrienden neemt een korte break in een verlaten blokhut, maar raakt betrokken bij een vreemd experiment. Als je van horrorfilms houdt, dan zijn de vele verwijzingen met een knipoog naar het genre een genot!

6. American Psycho

Bankier Patrick Bateman (Christian Bale) heeft een goede baan, een mooie verloofde, maar een stel oervervelende, oppervlakkige collega’s. Om de leegheid van zijn bestaan te vergeten slaat Bateman aan het moorden, op bizarre manieren!

Is Patrick Bateman écht een seriemoordenaar? Of verzint hij het allemaal uit allesverzengende zelfhaat? De film was enorm controversieel omdat het brute geweld serieus werd genomen; als inktzwarte comedyhorror komt American Psycho het beste uit de verf.

5. An American Werewolf in London

Deze weerwolffilm maakte de horrorcomedy in één klap populair in de jaren 80. Het verhaal gaat over een Amerikaanse student die in Engeland door een weerwolf gebeten wordt. Zijn vriend overleeft de aanval niet, en als geest probeert hij zijn kameraad ervan te overtuigen zelfmoord te plegen vóór hij anderen iets aandoet. Het indrukwekkendst zijn de walgelijke special-effects van Rick Baker (waarvoor hij een Oscar won).

An American Werewolf is zowel grappig als eng, en vaak óók nog tegelijk!

4. Re-Animator

Herbert West is een briljant student, die een middel heeft uitgevonden om de doden tot leven te wekken. Hij verwacht hiermee de beroemdste dokter ter wereld te worden, maar zijn creaties blijven hangen in de ‘zombiefase’. Om zijn middel te perfectioneren vermoordt hij steeds meer mensen, maar die zinnen op wraak!

De ranzige scènes in Re-Animator maken het een echte horrorfilm, maar tegelijkertijd is de film bijzonder campy! West loopt een groot gedeelte van de film te bekvechten met zijn onthoofde(!) professor Hill.

3. Get Out

De zwarte fotograaf Chris (Daniel Kaluuya) ontmoet voor het eerst de witte familie van zijn vriendin Rose (Allison Williams). Hoewel ze enorm vriendelijk (maar onbewust een beetje racistisch) doen, klopt er iets niet helemáál aan de familie Armitage. Ze hebben snode plannen met de vriend van hun dochter, maar... komt hij er op tijd achter?

Get Out is regelmatig erg ongemakkelijk door de familie die té hard aardig probeert te zijn voor hun nieuwe schoonzoon. Chris doet tegelijkertijd óók zijn best om Rose niet teleur te stellen, maar het valt allemaal niet mee! En dat staat nog los van de bizarre hobby's van de schoonfamilie.

2. Shaun of the Dead

Shaun of the Dead is diep van binnen een zombiefilm, maar dan wél een ontzettend humoristische. Shaun (Simon Pegg) heeft zó’n gaar leven dat hij het niet eens door heeft dat er een zombievirus is uitgebroken. Met een dikke kater loopt hij door een achterbuurt, op zoek naar een cola light en Cornetto (als ontbijt!).

Shaun of the Dead is een horrorfilm, zwarte comedy én tegelijk een soapverhaal waarvan het glazuur van je tanden springt.

1. Evil Dead 2

The Evil Dead was in 1981 een absurde horrorhit! Ash Williams (Bruce Campbell) en zijn vrienden werden geterroriseerd door een gevaarlijke geest in een vervallen blokhut. De film had aardig wat zwarte humor en was te ranzig voor worden. De sequel Evil Dead II (1987) maakte de walgelijke geesten en monsters nóg hilarischer, vanwege de droge ‘slapstick’-humor. Het ís een horrorfilm, maar wel eentje waar je bijzonder hard om kan lachen!

De sequel Army of Darkness haalde Evil Dead meer de horror/fantasy/comedy-kant op, en in de serie Ash Vs. Evil Dead koos men voor hilarische horrorcomedy.

Hilarische Halloween!

Wil je deze Halloween liever wat horror zónder humor? Dat vinden we heel raar, maar vooruit. Hier check je de beste horrorfilms op Netflix en hier de beste horrorseries! Deze enge films en series verschenen de afgelopen weken bij verschillende streamers.