Ondergronds verzet: de 10 beste zombiefilms aller tijden

Door Redactie
Train to Busan

Van Night of the Living Dead tot de nieuwe Netflix-film Army of the Dead: ook ruim 50 jaar na de eerste grote zombieplaag zit er nog genoeg leven in het genre. Wij blikken terug op de geweldigste, goorste en grappigste zombiefilms ooit gemaakt!

1. Night of the Living Dead (1968)

Night of the Living Dead was misschien niet de eerste zombiefilm, maar deze klassieker stond wel model voor alles wat ernaar kwam: van de gruwelijk gore taferelen tot de deprimerende conclusie dat de overlevenden misschien nog wel een graadje erger waren dan de vleesetende doden.

2. Dawn of the Dead (1978)

Vraag een willekeurige horrorfan wat zijn favoriete zombiefilm is, en de kans is groot dat deze titel wordt genoemd. Dankzij het razende tempo, de krankzinnige kills en de briljante soundtrack staat dit adembenemende vervolg op Night of the Living Dead nog steeds als een huis! In 2004 verscheen een prima remake van Zack Snyder, die ook Netflix' Army of the Dead regisseerde.

3. Re-Animator (1985)

In 1985 verschenen twee ijzersterke zombiekomedies: Return of the Living Dead en Re-Animator. Van die twee heeft de laatste de tand des tijds het beste doorstaan. Jeffrey Combs is briljant in de titelrol en het oneerbiedige gehannes met afgehakte hoofden en andere lichaamsdelen werkt nog steeds enorm op de lachspieren.

4. Braindead (1992)

In deze vroege film van drievoudig Oscarwinnaar Peter Jackson (The Lord of the Rings) breekt in een Nieuw-Zeelands dorpje een zombieplaag uit nadat een deftige oude dame wordt gebeten door een Sumatraanse rataap. Wat volgt is een even gore als grappige combinatie van Monty Python en Dawn of the Dead!

5. Shaun of the Dead (2004)

Shaun of the Dead is zowel een ode aan als een parodie op de zombiefilms van weleer. Dankzij de Britse humor en de onweerstaanbare cast groeide deze film uit tot een instant-cultklassieker. Het duurde dan ook niet lang voordat hoofdrolspeler Simon Pegg de oversteek maakte naar Hollywood.

6. [Rec] (2007)

 [Rec] vertelt het verhaal van een zombie-uitbraak in een appartementencomplex gezien door de ogen van een cameraploeg van een regionale zender. Deze duizelingwekkende kruising tussen The Blair Witch Project en Night of the Living Dead schopte het zelfs tot onze lijst van de beste horrorfilms van deze eeuw!

7. Planet Terror (2007)

Nadat zombies een beetje het lachertje waren geworden van het horrorgenre, bundelden Robert Rodriguez en Quentin Tarantino de krachten voor de snoeiharde zombiefilm Planet Terror! En een stripper die op de plek waar ooit haar rechterbeen zat een machinegeweer heeft gemonteerd, is nog maar het topje van de ijsberg!

8. Zombieland (2009)

Voor scriptschrijvers Rhett Reese en Paul Wernick doorbraken met de Deadpool-films, maakten zij deze heerlijke zombiekomedie. De topcast, bestaande uit onder meer Jesse Eisenberg, Emma Stone en Woody Harrelson, maakte het feestje helemaal compleet. Het minstens zo vette vervolg, Zombieland: Double Tap, staat momenteel op Netflix. 

9. Train to Busan (2016)

De egoïstische gescheiden vader Seo Seok-woo brengt zijn dochter naar haar moeder in Busan. Ze nemen samen de trein. Deze trein wordt vervolgens het decor van een nagelbijtend spannend zombie-epos wanneer er een geïnfecteerde vrouw aan boord stapt. Seo neemt het samen met enkele medepassagiers op tegen hordes undead gespuis, maar niet elke treinreiziger is te vertrouwen. De moddervette actie en angstaanjagende zombie-designs maken van Train to Busan een moderne zombieklassieker.

10. The Girl with all the Gifts (2016)

Het valt niet mee om tegenwoordig nog origineel uit de hoek te komen met een zombiefilm. Maar de Britten flikten het met het onvoorspelbare en bloedspannende The Girl with all the Gifts. De aanwezigheid van Golden Globe-winnares Glenn Close geeft deze stijlvolle horrorfilm nog meer klasse!

Zin in nog meer dood en verderf? Dit zijn de allerbeste horrorfilms die nu op Netflix staan!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.