De 10 beste horrorfilms van deze eeuw

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De 10 beste horrorfilms van deze eeuw

De 10 beste horrorfilms van deze eeuw

|
|

Laatste update:

Deze week verschijnt Hereditary, die nu al de engste film van de eeuw wordt genoemd. Maar kan hij echt tippen aan deze moderne horrorklassiekers?

We hebben er even op moeten wachten, maar deze week gaat Hereditary in première. De echte horrorfreaks hebben hem natuurlijk al in de voorpremière gezien. Wij zijn in ieder geval razend enthousiast! Maar Hereditary is beslist niet de enige horrorfilm die ons deze eeuw de stuipen op het lijf joeg. Wij zetten de beste horrorfilms van deze eeuw (op volgorde van uitkomst) op een rijtje!

The Others (2001)

Een oud landhuis, flikkerende kaarsen, net iets te bleke kindertjes, krakende slaapkamerdeuren; The Others is een lekker ouderwetse spookhuisfilm met alle vertrouwde horroringrediënten. Voeg daarbij een ijskoude Nicole Kidman in de hoofdrol en een geweldige twist aan het einde, en je hebt een van de griezeligste horrorfilms in jaren!

Saw (2004)

Een slasher is niets zonder bloederige moordpartijen. En Saw kent een paar van de creatiefste kills uit de moderne horrorgeschiedenis! Seriemoordenaar Jigsaw (Tobin Bell) mocht zich na Saw meteen scharen in het rijtje van Freddy, Jason en Michael. Regisseur James Wan groeide op zijn beurt ook uit tot een horrorster en stond ook aan de wieg van The Conjuring en Insidious.

The Descent (2005)

Een aantal vriendinnen gaat een grot onderzoeken die nog niet op de kaart staat. Maar eenmaal onder de grond komen ze erachter dat ze niet de enigen zijn die zich in het donker ophouden. Wat volgt is een bloederige strijd op leven en dood tussen de stoere heldinnen en de hongerige holbewoners. Misschien wel de beste monsterfilm sinds Aliens!

[REC] (2007)

Van alle found-footagefilms die er na The Blair Witch Project uitkwamen, is het Spaanse [REC] zonder twijfel de beste. Hierin komt een regionale televisieploeg vast te zitten in een appartementencomplex dat ten prooi valt aan een zombievirus. Deze horrorfilm is een regelrechte achtbaanrit, die je nooit meer vergeet. Bonus: beste horrortrailer van de eeuw!

Let The Right One In (2008)

Dat horrorfilms meer zijn dan alleen ronkende kettingzagen en rondvliegende ledematen, bewijst Let The Right One In. In deze oogstrelende Zweedse vampierfilm raakt het buitenbeentje Oskar bevriend met zijn nieuwe buurmeisje Eli. Eindelijk een vriendinnetje, maar deze Eli draagt een duister geheim met zich mee. In 2010 verscheen een niet onaardige remake met Chloë Grace Moretz (Carrie).

Eden Lake (2008)

Het romantische weekendje van Jenny en Steve (een vroege rol van Hollywood-ster Michael Fassbender) in de Britse natuur krijgt een grimmige wending wanneer ze het aan de stok krijgen met een stel losgeslagen hangjongeren. Wat begint als een onschuldige woordenwisseling, ontaardt in een sadistisch kat-en-muisspel op leven en dood. Eden Lake is een meedogenloze horrorfilm die je niet snel vergeet, hoe graag je dat ook misschien zou willen.

Drag Me To Hell

Regisseur Sam Raimi schreef in 1981 horrorgeschiedenis met The Evil Dead. Dat hij het nog niet verleerd was, bewees hij met Drag Me To Hell. Hierin wordt een wat sullige bankmedewerkster (een perfect gecaste Alison Lohman) vervloekt door een oude zigeunervrouw wanneer ze haar uitstel van betaling weigert te geven. Drag Me To Hell is even goor als grappig, met als een kers op de taart een van de zwartgalligste eindes uit de moderne horrorgeschiedenis.

It Follows (2014)

In It Follows wordt een groepje scholieren bedreigd door een duistere geest die seksueel overdraagbaar is. De ‘It’ uit de titel kan iedere gedaante aannemen, waardoor je al snel zo paranoïde wordt als de personages. Dankzij het originele uitgangspunt, de uitstekende cast en het dromerige camerawerk is It Follows misschien wel de Nightmare on Elm Street van deze generatie!

Get Out (2017)

De beste horrorregisseurs gebruiken het genre om wat te zeggen over de maatschappij. Zo ook Jordan Peele met Get Out. Hierin ontmoet de Afro-Amerikaanse Chris voor het eerst zijn blanke schoonouders. Ondanks de gastvrije ontvangst, begint Chris steeds meer te vermoeden dat er iets goed mis is! Jordan Peele heeft veel te zeggen over alledaags racisme, maar vergeet zijn boodschap niet te verpakken in een enorm vermakelijke en originele horrorfilm.

Hereditary (2018)

De dood van haar dominante moeder is nog maar het begin van een reeks gruwelijke gebeurtenissen voor Annie en haar gezin. Langzaam maar zeker begint ze te vermoeden dat er een sinister geheim in haar familie schuilt. Tijdens de première renden sommige mensen gillend en schreeuwend de zaal uit. Geloof ons: dat is wat overdreven. Maar Hereditary is nog steeds een intense en grimmige horrorfilm, die nog lang blijft hangen nadat de aftiteling over het scherm rolt.

Lees verder