De 10 beste films op Netflix (januari 2023)

Het aanbod aan films op Netflix is enorm overweldigend en het is soms best een klus om een goeie film eruit te pikken. Om je een handje te helpen, heeft recensent Ruben Praster een selectie gemaakt van de tien beste films op Netflix. 

The Green Mile

10. Uncut Gems (2019)

Dat Adam Sandler kan acteren, heeft de komiek laten zien met dramafilms als Punch-Drunk Love en Funny People. In Netflix Original Uncut Gems doet hij er nog een schepje bovenop en speelt de Sandman iedereen van het scherm als gokverslaafde juwelier Howard Ratner. Wanneer de man een edelsteen in handen krijgt, ziet hij dat als een manier om snel rijk te worden, maar door zijn gewaagde acties werkt hij zich alleen maar dieper in de problemen. 

9. The Irishman

Martin Scorsese's gangster-epos The Irishman gooide hoge ogen. Reviewers buitelden over elkaar heen om te zeggen hoe tof deze nieuwe maffia-film wel niet is en als we alleen al naar de cast kijken, is dat natuurlijk niet gek. Al Pacino, Robert De Niro, Joe Pesci, Harvey Keitel; wát een namen. The Irishman vertelt het beruchte (deels waargebeurde) levensverhaal van maffia-huurmoordenaar Frank Sheeran (De Niro) over een periode van tientallen jaren. Het is een lange rit, maar die is meer dan de moeite waard. Makkelijk een van de beste films op Netflix!

8. Gladiator (2000)

Geweldige filmsets, uitmuntend acteerwerk en spannende gevechten; Gladiator is absoluut een van de beste films op Netflix. Deze film uit 2000 neemt ons mee naar de tijd van het Romeinse Rijk. Als de Romeinse generaal Maximus (Russell Crowe) door de nieuwe leider Commodus (Joaquin Phoenix) ter dood wordt veroordeeld, laat hij het daar niet zomaar bij zitten. Hij vlucht en zint - als nieuwe held van het volk - op wraak. 

7. Hustle (2022)

Twee films met Adam Sandler in deze top 10? Het is bijna niet te geloven, maar wanneer de komiek zich van zijn serieuze kant laat zien, behoort hij de tot de absolute top. In sportfilm Hustle speelt hij een talentenscout voor een succesvol basketbalteam. Deze Stanley Sugarman reist de hele wereld over om jong talent te vinden en in Spanje vindt hij een ruwe diamant genaamd Bo (Juan Hernangómez). Niet iedereen is even overtuigd van Stanley's keuze, maar hij geeft niet op en ontpopt zich tot vaderfiguur voor Bo. 

6. Get Out (2017)

Dat horror niet altijd hoeft te gaan om monsters en moordlustige maniakken bewijst regisseur/schrijver Jordan Peele met deze moderne horrorklassieker. De zwarte Chris (Daniel Kaluuya) ontmoet voor het eerst de ouders van zijn witte vriendin Rose (Allison Williams) en alsof dat nog niet eng genoeg is, komt hij er tijdens het bezoek achter dat haar ouders een gruwelijk geheim hebben. Peele combineert een herkenbaar verhaal met een flinke dosis spanning, humor én maatschappijkritiek.

5. Spirited Away (2001)

Bijna alle legendarische animatiefilms van de Japanse filmstudio Ghibli staan op Netflix en eigenlijk verdienen ze allemáál een plekje in deze beste films op Netflix lijst. Het kan er maar eentje zijn en de keuze is na lang beraad gevallen op het oogstrelende sprookje Spirited Away. Het 10-jarige meisje Chihiro belandt per ongeluk in een wereld vol geesten, waar een gemene heks de baas is. Ze moet een manier vinden om te ontsnappen.

4. Scarface (1983)

Al Pacino heeft een indrukwekkend cv en meerdere iconische personages gespeeld. Tony Montana is één van zijn meest memorabele anti-helden. In het misdaad-epos Scarface is te zien hoe Tony uitgroeit van Cubaanse vluchteling tot dé drugsbaron van Miami. Dat misdaad niet loont, blijkt wel wanneer iedereen zich tegen hem keert en hij als paranoïde cokesnuiver vast probeert te houden aan zijn imperium. De film duurt bijna drie uur en voelt alsnog te kort. 

3. Paddington 2 (2017)

Wat is nóg beter dan Paddington? Paddington 2 natuurlijk! Het vervolg op de moderne klassieker gooit er nog een schepje bovenop en is in alle opzichten sterker dan het toch al zo indrukwekkende origineel. Paddington - inmiddels heerlijk gesetteld bij de Brown-family - heeft zijn oog laten vallen op een pop-up-boek, maar... dat wordt gejat. Hij zet alles op alles om het boek te bemachtigen. Hugh Grant is voor de verandering een cartooneske schurk en schittert als de manipulatieve acteur Phoenix Buchanan.

2. The Green Mile (1999)

Bij Stephen King-films denk je automatisch aan creepy thrillers vol bovennatuurlijke gebeurtenissen, onze top 20 met beste horrorfilms staat er zelfs vol mee, maar The Green Mile is óók van de bestsellerauteur. Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van voormalig gevangenisbewaker Paul Edgecomb (Tom Hanks). Hij denkt terug aan een zachtaardige gevangene die zijn leven voor altijd heeft veranderd. Regisseur Frank Darabont verfilmde eerder Stephen Kings The Shawshank Redemption en ook The Green Mile is een tranentrekker van het hoogste niveau.

1. Schindler's List (1993)

In 1993 regisseerde Steven Spielberg eventjes twee tijdloze klassiekers alsof het niets was. Hij maakte naast de luidruchtige kaskraker Jurassic Park ook het subtiele oorlogsdrama Schindler's List. Het waargebeurde verhaal draait om zakenman Oskar Schindler (Liam Neeson), die tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan duizend Joden redde. Liam Neeson zet een prachtrol neer en Ralph Fiennes zorgt voor kippenvel als sadistische SS'er. De keuze om alles in zwart/wit te filmen, maakt het onbetwiste meesterwerk nog intenser.