De 10 beste zombiefilms

De 10 beste zombiefilms

Zombies, walkers, de wandelende doden: het zijn verschillende namen voor hetzelfde fenomeen. Maar wat zijn nou de beste zombiefilms ooit? Met deze tien kom je een heel eind in de goede richting!

Braindead

Lang voordat The Lord Of The Rings-regisseur Peter Jackson een ster werd, maakte hij goedkope horrorfilms, zoals Braindead. In deze film wordt de jonge Lionel onderdrukt door zijn moeder, totdat ze gebeten wordt door een genetisch gemanipuleerd beest. Als ze het halve dorp bijt, en ze in zombies verandert, kan Lionel eindelijk wraak nemen.

Braindead was nooit een groot succes bij het publiek, maar was wel erg invloedrijk in het horro-comedygenre. Nadat Jackson wereldberoemd werd, werd de interesse in zijn oudere, bizar bloederige, werk ook steeds groter.

Planet Terror

In Planet Terror muteren alle inwoners van een dorp in ranzige zombies na een fout met een biologisch wapen. Cherry (Rose McGowan) en de mysterieuze El Wray (Freddy Rodriguez) proberen te ontsnappen én een geneesmiddel te vinden. Rondvliegende ledematen, een uiterlijk alsof het allemaal maar drie tientjes mocht kosten en bizarre humor maken Planet Terror bijzonder leuk (als je een sterke maag hebt).

Zombieland

De ‘gekkekoeienziekte’ muteert in de ‘gekkemensenziekte’ en al snel is het een bende in de Verenigde Staten. Columbus (Jesse Eisenberg) ontmoet de ‘survivor’ Tallahassee (Woody Harrelson) en samen proberen ze te overleven in de zombie-ellende. Al gauw melden zich de knappe Wichita (Emma Stone) en de kleine Little Rock (Abigail Breslin); Wichita en Columbus veroorzaken spanningen in de groep omdat ze elkaar wel erg leuk vinden. Er zit veel actie in deze horrorcomedy, die onvergetelijk is door een geniale bijrol van Bill Murray.

De sequel, met de originele cast, draait op dit moment in de bioscoop.

Shaun Of The Dead

Shaun (Simon Pegg) heeft een heel vervelende baan, een vervelende vriendin en is zelf ook een miezerig mannetje. Als de zombie-uitbraak start merkt hij dat pas erg laat omdat hij zit te chillen met zijn vriend Ed (Nick Frost). Ze proberen zich te verschansen in hun stamkroeg, en proberen het nog snel goed te maken met iedereen, voor de zombies ze te pakken krijgen.

28 Days Later

Zombies schuifelen normaal gesproken achter hun slachtoffers aan; langzaam, maar onvermoeibaar… In 28 Days Later is er officieel geen sprake van zombies, maar worden mensen geïnfecteerd met een virus waar ze razend van worden. Het resultaat: uhm… snelle zombies.

Toch zijn niet alleen de razende doden gevaarlijk in deze film, die later een (prima!) vervolg kreeg met 28 Weeks Later. Er wordt ook al een tijdje gepraat over een nieuwe film in de serie, maar daar horen we de laatste tijd weinig over.

Zombi 2

De Italiaanse regisseur Lucio Fulci werkte meestal met lage budgetten, maar hij wist zijn horrorfilms er altijd supergoor uit te laten zien. Hierdoor werden sommige films van de Italiaan in meerdere landen verboden, waaronder Zombi 2! Een paar wetenschappers onderzoeken geïsoleerde gevallen van wandelende doden, maar op een tropisch eiland vallen ze met hun neus in de boter.

Aanvankelijk werd Zombi 2 gezien als een (minder goede) rip-off van Dawn Of The Dead, maar inmiddels kan men het bizarre geweld beter waarderen.

Re-Animator

Student Herbert West heeft heel veel talent om een uitstekend arts te worden. Als hij een middel uitvindt om de doden tot leven te wekken geloven zijn docenten hem helemaal niet, en wordt hij van de universiteit afgetrapt. Om wraak te nemen onthoofdt hij een professor en wekt hij zijn hoofd tot leven. Dan blijkt dat de zombies helemaal niet zaten te wachten op een tweede leven.

REC

In de Spaanse horrorfilm REC gaan twee verslaggevers naar een appartementencomplex waar de bewoners zich vreemd gedragen. Met de nieuwscamera wordt vastgelegd hoe de situatie pijlsnel ontspoort. De bewoners lijken wel hondsdol, vallen elkaar aan en verspreiden de besmetting.

REC is behoorlijk zenuwslopend, en vooral het einde staat nog in ons geheugen gegrift. Brrrrr!

Train To Busan

Een gescheiden vader neemt zijn dochtertje mee naar Busan, waar ze haar moeder kan ontmoeten op haar verjaardag. Tijdens de reis breekt echter de zombie-apocalyps uit! Aanvankelijk lijken ze relatief veilig te zitten, maar dan blijken sommige medereizigers ook besmet met het virus…

Dawn Of The Dead

Nadat mensen in zombies beginnen te veranderen, trekken een paar oerlevenden zich terug in een groot winkelcentrum. Er zijn spullen en eten genoeg, dus dat lijkt slim, maar de zombies willen ontzettend graag naar binnen omdat de winkels zo belangrijk voor ze waren toen ze nog leefden!

Dawn Of The Dead is een echte klassieker in het genre, én daarbuiten. De film is spannend, af en toe enorm ranzig én hij heeft een vleugje maatschappijkritiek. Aanvankelijk zouden de twee hoofdrolspelers in de film zelfmoord plegen omdat de situatie hopeloos was, maar dat vond regisseur George Romero uiteindelijk nét te morbide.