De 20 beste true crime-documentaires nu op Netflix (januari 2023)

Sinds het adembenemende moordmysterie Making a Murderer is Netflix uitgegroeid tot dé streamingdienst met de beste waargebeurde misdaadverhalen. Het zijn er nu zo enorm veel dat wij een selectie hebben gemaakt van de 20 beste true crime-documentaires op Netflix.

Conversations with a killer Jeffrey Dahmer

20. Don’t F**k With Cats (2019)

In Don’t F**k With Cats zie je hoe een groepje internet-savvy kattenliefhebbers hun skills inzet om een dierenmishandelaar op te sporen. Ze verenigen zich in een Facebookgroep en ontleden élk minutieus detail van zijn verschrikkelijke katten-martelfilmpjes. Terwijl ze steeds dichterbij komen, plant hun steeds gevaarlijker wordende doelwit – die de aandacht wel lekker vindt – nóg meer gruwelijke daden. Door de heftige beelden is deze reeks zéker niet voor tere zieltjes...

19. I Am A Killer (2018)

Deze Netflix-docu-serie is extréém rauw. Het concept van I Am A Killer is even simpel als ingrijpend: terdoodveroordeelde gevangen vertellen openhartig én in hun eigen woorden over de moorden die ze pleegden. De vaak verschrikkelijke verhalen van deze twintig gevangen grijpen je bij de strot. Afschuw, onbegrip, verbijstering; je gaat ’t allemaal voelen in deze rollercoaster van – jawel - emoties.

18. Amanda Knox (2016)

In 2007 was de wereld in de ban van Amanda Knox, een aantrekkelijke uitwisselingsstudente die verdacht werd van de moord op haar huisgenoot in Italië. Nog voor het proces begon, werd Knox door het slijk gehaald door de internationale pers. Ook de rechtbank had geen moeite om de studente te veroordelen. Pas na vier jaar achter tralies kwam de waarheid over de schokkende moordzaak boven tafel. In deze documentaire wordt de beruchte zaak uitvoerig gereconstrueerd.

17. Evil Genius (2018)

In augustus 2003 ging een bankoverval in Amerika he-le-maal mis toen een pizzabezorger met een bom om zijn nek een bank binnenliep. De bom ontplofte (wat niet de bedoeling was) en zorgde voor een publieke moord. De serie gaat dieper in op de persoon achter deze misdaad. Heel bizar, maar ook verslavend zodat je blijft kijken.

16. Casting JonBenet (2017)

De moord op JonBenet Ramsey hield in december 1996 de hele wereld bezig. Het 6-jarige kind werd dood aangetroffen in de kelder van haar ouders. Het meisje won diverse schoonheidswedstrijden en had daardoor al op jonge leeftijd een bekende naam opgebouwd. Ging het om een ongeluk, was één van de ouders schuldig, heeft haar broertje iets doms gedaan of was het een man die tijdens een kerstfeestje langs was geweest? De vraag is nooit beantwoord en regisseur Kitty Green is op bijzondere wijze op zoek gegaan naar antwoorden. De amateuracteurs vertellen wat er naar hun weten is gebeurd en hun verhalen worden steeds persoonlijker. 

15. Jeffrey Epstein: Filthy Rich (2020)

Jeffrey Epstein was jarenlang een mysterieuze miljonair die in de schaduw de walgelijkste dingen deed. Docuserie Jeffrey Epstein: Filthy Rich licht een tipje van de sluier op. Ondanks de onbeantwoorde vragen en het gebrek aan confrontaties blijft Jeffrey Epstein: Filthy Rich een schokkend en belangrijk verhaal waar je maag van om zal draaien. 

14. Team Foxcatcher (2016)

In 1996 vond een spraakmakende moordzaak plaats in de Amerikaanse worstelwereld. Spil in de zaak is John du Pont. Deze steenrijke sportfan bouwt een trainingskamp op zijn landgoed, waar Olympische worstelaars kunnen wonen en werken. Maar de excentrieke multimiljonair begint zich steeds vreemder te gedragen en de sporters verkeren zonder het te weten in groot gevaar. Wat deze film zo griezelig maakt, is dat de meeste beelden op het trainingskamp zijn geschoten door de worstelaars zelf. Je ziet hun huisbaas hierdoor steeds verder afglijden in zijn eigen wereld vol waandenkbeelden… met fatale gevolgen. In 2014 werd deze bizarre moordzaak verfilmd met Channing Tatum en Steve Carell in de hoofdrollen.

13. Tiger King (2020)

Een gestoorde serie die we gerust de meest besproken Netflix-show van 2020 mogen noemen. Tiger King brengt een knotsgekke wereld in beeld: die van de exotische dierenverzamelaars, hun onderlinge haat en nijd en leefwerelden waar je je eigenlijk niets bij kunt voorstellen. Met in het bijzonder Joe Exotic, een B-countryzanger met matje én een eigen tijgerdierentuin. Zijn strijd met dierenactiviste en aartsrivaal Carole Baskin zorgt voor het ‘true crime’-gedeelte van deze reeks. Steeds wanneer je denkt dat het gewoonweg niet chaotischer, gestoorder of verwarrender kan, bewijst Tiger King doodleuk het tegendeel. Het tweede seizoen was dan wel weer een flinke tegenvaller... 

12. Tell Me Who I Am (2019)

De Engelse Marcus en Alex Lewis zijn tweelingbroers. Omdat Alex aan geheugenverlies lijdt, moet hij vertrouwen op het geheugen van Marcus. Alex heeft door een ongeluk geen herinneringen meer, waardoor hij eigenlijk ook zijn identiteit verloren is. Alex probeert te begrijpen wie hij was. Maar helaas is het verleden van de broers veel akeliger dan hij beseft... Dit heftige verhaal zit vol met plotwendingen en zou zo uit de koker van Christopher Nolan kunnen komen, maar is wel degelijk echt gebeurd. 

11. The Devil Next Door (2019)

John Demjanjuk geniet van zijn pensioen in Cleveland. Hij staat bekend als een vriendelijke, gepensioneerde automonteur. Maar is dat eigenlijk wel zo? Demjanjuk wordt er namelijk van beschuldigd de beruchte 'Ivan de Verschrikkelijke' te zijn, een SS-bewaker in het vernietigingskamp Treblinka. Hij beweert onschuldig te zijn. In deze documentaire zien we meer over de rechtszaak tegen Demjanjuk en komen verschillende betrokkenen aan het woord. 

10. Icarus (2017)

In de documentaire Icarus kijkt Bryan Fogel of hij door middel van doping beter kan presteren met wielrennen. Hiervoor werkt hij samen met de hooggeplaatste Russische arts Grigory Rodchenkov. Naarmate de docu vordert raakt Fogel echter onbedoeld verwikkeld in een gigantisch dopingschandaal... De arts onthult namelijk dat het Russische regime op grote schaal doping toe zou dienen aan topsporters!

9. Sophie, A Murder in West Cork (2021)

Sophie: A Murder in West Cork is een sfeervol portret van een gruwelijke moord. De driedelige documentaireserie zal je niet onberoerd laten en is ideaal om te bingewatchen. Wat daarbij vooral fijn is, is dat het slachtoffer, Sophie Toscan du Plantier, via interviews met achtergebleven naasten ook een echt gezicht krijgt. Dat leidt tot een persoonlijke documentaire, waarbij het verdriet van de familie je zeker zal raken. 

8. Fyre: The Greatest Party That Never Happened (2019)

Fyre had hét muziekfestival van 2017 moet worden, maar het liep uit op een regelrechte ramp. Deze Netflix Original vertelt het verhaal van de opkomst en, vooral, de ondergang van het Fyre Festival. Deze peperdure variant op Lowlands werd door de invloedrijkste influencers op Instagram verkocht als het ultieme muziekfestival. Maar eenmaal op het festival bleek dat de party people een enkeltje naar de hel hadden geboekt… De Netflix-docu Fyre: The Greatest Party That Never Happened onthult hoe het zo vreselijk mis kon gaan.

7. The Tinder Swindler (2022)

The Tinder Swindler is een docu die een ongelofelijk bizar verhaal vertelt. Het is zo idioot dat je twee uur lang aan de buis (of tablet) gekluisterd zit. Laat het een waarschuwing zijn dat wat te mooi is om waar te zijn, vaak ook te mooi ís om waar te zijn. Hoewel niet alles even hoopgevend is, moet je de moed niet laten zakken, want zelfs de bedrogen vrouwen in deze documentaire geloven nog steeds in de ware liefde!

6. American Murder: The Family Next Door (2020)

Op het eerste gezicht lijken Shanann en Chris Watts het perfecte koppel. Ze zijn na een relatie van acht jaar nog steeds smoorverliefd en hebben twee schattige kinderen. Maar schijn bedriegt. In American Murder: The Family Next Door wordt het ware verhaal verteld aan de hand van familiefilmpjes en beelden die zijn gefilmd door politiecamera's. Door de rauwe beelden maakt dit afschuwelijke verhaal een nog grotere impact. 

5. Wild Wild Country (2018)

Deze documentaire gaat over de Bachwan-beweging, die zich baseerde op een veelheid aan spirituele en godsdienstige bronnen en invloeden. De omstreden sekteleider Bhagwan, oftewel: Oysho, kwam in de jaren tachtig in opspraak nadat hij een utopische stad bouwde in de woestijn van Oregon. De beweging zette zich af tegen de bestaande religieuze, maatschappelijke en politieke orde. Zijn sekte, de Rajneesh, was zeer controversieel door hun niet-Westerse manier van leven. Hun vestiging in Oregon zorgde voor grote conflicten met de lokale bevolking, en uiteindelijk tot een (inter)nationaal schandaal.

4. Conversations With a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes (2022)

Met de serie Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story had Netflix dé hit van 2022 te pakken. Iedereen die de Netflix Original keek zat met kippenvel te kijken hoe seriemoordenaar Jeffrey Dahmer de gruwelijkste moorden pleegde. De documentaireserie Conversations With a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes toont het echte verhaal dat nog een stuk gruwelijker is. Het is vooral ijzingwekkend om te horen hoe een kalme Jeffrey Dahmer in geluidsopnames over zijn brute misdaden praat.

3. Making a Murderer (2015)

Dit is de serie waar het allemaal mee begon. Making a Murderer werd zonder bombarie op Netflix gezet, maar groeide in no time uit tot een van de meest spraakmakende titels van de streamingdienst. In de serie wordt de moord op Teresa Halbach tegen het licht gehouden. Alle aanwijzingen wijzen in de richting van Steven Avery, maar al snel rijst het vermoeden dat de moordverdachte het slachtoffer is van een complot van een wraakzuchtige sheriff. Making a Murderer is een docu die even schokkend als verslavend is. 

2. Girl in the Picture (2022)

Wanneer stripper Tonya sterft in het ziekenhuis ontdekken haar vriendinnen dat ze gelogen heeft over haar identiteit. Wie is zij eigenlijk? En wat heeft haar creepy echtgenoot te maken met haar dood? Wat volgt is een gruwelijk verhaal waar je maag van omdraait en met de minuut wordt Girl in the Picture tragischer. Het is onmogelijk om niet geraakt te worden door de hartverscheurende verhalen die verteld worden en tóch lukt het de makers om de docu op een positieve manier te eindigen. Dat is vakmanschap van het allerhoogste niveau.

1. Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer (2021)

Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer doet alles wat een goede documentaire moet doen. Iedereen komt aan het woord en een gedetailleerde geschiedenis wordt op een overzichtelijke manier in beeld gebracht. Daar blijft het echter niet bij. De documentaire laat je meevoelen met alle betrokkenen en geeft je regelmatig kippenvel. Dit alles wordt verpakt in een sfeervolle real-life-thrillerserie die je in één ruk uit wilt kijken. Na afloop zul je voortaan altijd je raam dichtdoen...