Space Jam: A New Legacy

Veronica Superguide logo
Space Jam: A New Legacy

Space Jam 2: de beste Looney Tunes gerankt!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Na 25 jaar verschijnt er eindelijk een nieuwe Space Jam-film! Michael Jordan is vervangen door LeBron James, maar de Looney Tunes zijn weer allemaal van de partij (behalve die vieze vuile Pepe le Pew). We rankten de bekendste Looney Tunes voor je van grappig naar hilarisch!

10. Elmer Fudd

Wascawwy wabbit!

De vriendelijke jager met het spraakgebrek jaagt vaak op Bugs Bunny en Daffy Duck, maar eigenlijk is hij meestal prooi voor één van deze twee dieren. Elmer is aardig, superdom en áls hij de kans heeft om Bugs neer te schieten dan krijgt hij medelijden…

Elmer is behoorlijk slap en totaal geen partij voor Bugs Bunny. Toch heeft hij een belangrijk effect gehad op de Engelse taal! Bugs Bunny noemt Fudd vaak “Nimrod”, een machtige jager die in de Bijbel genoemd wordt. Amerikaanse bioscoopgangers hadden geen idee wie dat was, en vulden de betekenis zelf in: sindsdien betekent het woord nimrod ‘domoor’!

9. Porky Pig

Th-th-th-th-That’s All, Folks!

De brave Porky Pig was één van de eerste Looney Tunes in 1935. Een paar jaar later verscheen Daffy Duck die al snel véél populairder werd dan het kleine biggetje. Porky werd veel gebruikt als sidekick (en aangever) voor Daffy en is in sommige cartoons ook de baas van kat Sylvester (die hem onopvallend probeert te redden van allerlei onheil).

Porky Pig is meestal aardig en goedgehumeurd, ook al probeert iedereen hem te belazeren. Hij komt er eigenlijk altijd goed vanaf, maar het betekent ook dat hij meestal tweede viool speelt in de filmpjes. Zijn beroemde “That’s all, Folks!” geeft hem natuurlijk wél bonuspunten.

8. Tasmanian Devil

Arghlblarghblrlrlaah!

Taz zit niet in heel veel oude Looney Tunes-filmpjes, maar later werd hij toch weer erg populair door rollen in o.a. Tiny Toons en zijn eigen show Taz-Mania. Als je kind was in de jaren 90, dan is er bijna 100% kans dat je een T-shirt met Taz erop had. De Tasmanian Devil zelf is een superlomp beest dat als een wervelwind ronddraait en alles op zijn pad opvreet.

Taz is vooral grappig als tegenstander van Bugs Bunny en Daffy Duck, die samen moeten werken om niet opgevreten te worden. In Taz-Mania was hij een stuk rustiger en kon hij ook gewoon praten.

7. Speedy Gonzalez

¡Andale, andale!

Speedy Gonzalez is de hyperactieve, pijlsnelle muis die als een soort Zorro misstanden aanpakt (of kaas steelt, net waar hij zin in heeft). Hij komt in conflict met Daffy Duck, Sylvester en alle andere katten in de Looney Tunes-serie.

Speedy werd door de decennia heen een paar keer ‘gecanceld’, omdat de muizen in zijn filmpjes vaak lui, dronken en héél Mexicaans zijn. Mexicaanse Amerikanen vroegen ook steeds weer om zijn terugkeer, omdat de muis grappig is, slim én typisch Amerikaanse tekenfilmfiguren in de zeik neemt. Het is een behoorlijk complexe situatie waar de krijsende muis zich in bevindt.

6. Yosemite Sam

I hates rabbits!

De slimme, meedogenloze Bugs Bunny had zó weinig moeite met de slappe Elmer Fudd dat Warner Bros. het een beetje zielig vond worden (en Bugs begon steeds meer op een sadistische pestkop te lijken). Daarom bedachten ze de cowboy Yosemite Sam als een meer waardige tegenstander. Hij is agressief, schiet om het minste of geringste met zijn pistolen en háát schattige dieren.

Hoewel Sam minder dom is dan Elmer trekt hij meestal ook aan het kortste eind. Bugs Bunny moet in elk geval zijn best een beetje doen.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. Marvin the Martian

Hmmmm…

Dit kwaadaardige marsmannetje is van plan om de aarde op te blazen met zijn mega-ruimtelaser. Waarom? Omdat onze planeet zijn uitzicht blokkeert. Bugs Bunny streed altijd met leeghoofden als Elmer en Yosemite Sam en daarom vond Warner Bros. het een goed idee om een nieuwe schurk te introduceren. Marvin is enorm slim, gebruikt wetenschappelijke kennis en is een beetje een nerd.

Marvin nam het af en toe ook op tegen Daffy Duck, in de Duck Dodgers-cartoons. Hierin zijn de twee aardig aan elkaar gewaagd tot ze in hun strijd weer eens de hele planeet opblazen.

4. Tweety & Sylvester

I tawt I taw a putty cat!

De gele kanarie Tweety en de zwarte kat Sylvester zijn aartsvijanden tot en met. Sylvester probeert Tweety al tientallen jaren op te eten, maar het is hem nog stééds niet gelukt. Aanvankelijk was Tweety enorm sadistisch tegen de kat, maar door de jaren heen werd hij steeds onschuldiger. Het maakt de klappen die Sylvester krijgt niet minder hard.

Met name Tweety is een bijzonder populair personage hoewel de arme Sylvester het meeste werk doet. Soms werken de twee ook samen, zoals in de detectiveserie The Sylvester & Tweety Adventures. In onbewaakte momenten probeert de kat zijn gele collega nog steeds op te eten.

3. Bugs Bunny

Eh, what’s up, doc?

“Eh, what’s up, doc?” Bugs Bunny is de bekendste Looney Tune en ook één van de grappigste. Hij doet niets liever dan Daffy Duck en Elmer Fudd in de zeik nemen en bedenkt daarvoor de meest sluwe plannetjes. Daffy en (vooral de jager) Elmer verdienen meestal ook wel een oorwassing, maar Bugs doet écht veel moeite om ze te vernederen. En daar blijft het niet bij: in dit fragment begraaft hij Elmer Fudd levend en vraagt hij de kijker: “Wat een eikel, ben ik, hè?”

Bugs Bunny verliest vrijwel nooit: daar is hij veel te cool én slim voor. Hij is veruit de populairste Looney Tune in Amerika, maar in Europa houden we toch ook heel veel van geboren verliezers als Daffy en Donald Duck.

2. Daffy Duck

You’re despicable!

Daffy Duck en Donald Duck lijken best veel op elkaar! Ze zijn beiden hyperactief, trots en hebberig. Donald heeft ergens nog een gouden hart, maar Daffy gedraagt zich bijna altijd jaloers, een beetje narcistisch én egocentrisch. Hij is niet altijd gemeen maar als Bugs Bunny in de buurt is overschreeuwt hij zichzelf (omdat het konijn populairder is).

In de jaren 60 was Daffy Duck regelmatig écht kwaadaardig: hij sloeg bijvoorbeeld de vrienden van Speedy Gonzalez omdat ze op zijn land aan het verhongeren(!) waren. De laatste decennia is hij nog steeds egocentrisch, maar is hij ook vaak een ‘lovable loser’.

1. Road Runner en Wile E. Coyote

Meep meep!

Veel Looney Tunes maken continu woordgrappen maar Wile E. Coyote en de Road Runner maken je (bijna) zonder woorden aan het lachen. De hongerige coyote bedenkt de meest wanhopige plannetjes om de pijlsnelle loopvogel te vangen, maar ze ontploffen (letterlijk!) in zijn gezicht. Of vallen op zijn kop, verbrijzelen z’n poten, kraken z’n schedel; je kent het wel!

De bizarre, pijnlijke avonturen van Wile E. Coyote en de Road Runner zitten boordevol vreemde humor en onverwachte twists. In de Space Jam-films heeft dit duo helaas maar een bijrol, omdat ze niet praten. Wile E. Coyote en Road Runner zijn de meest pure, hilarische vorm van tekenfilmslapstick die je kunt vinden.

Buitencategorie - Lola Bunny

Don’t call me doll!

Lola Bunny werd speciaal voor de eerste Space Jam bedacht om meisjes naar de film te lokken en nóg meer speelgoedmogelijkheden te benutten. Ze is atletisch, heeft het lichaam van een pin-upgirl, is superstoer, zorgzaam én alle Looney Tunes zitten continu naar haar kont te loeren. Jonge jongens raakten in de war van hun gevoelens voor een cartoon-konijn: de chaos was compleet! Zonder Lola Bunny was de nieuwe Netflix-freakshow Sexy Beasts waarschijnlijk nóóit verzonnen

Na Space Jam werd ze alsnog een vast personage (de vriendin van Bugs) en maakte Warner Bros. haar een stuk minder uitdagend. In Space Jam 2 heeft ze eindelijk een ‘normaal’ lichaam, voor zover je daarvan kunt spreken bij een tekenfilm, maar je begrijpt wat we bedoelen!

Space Jam: A New Legacy

Vanaf vandaag draait het nieuwe Looney Tunes-avontuur in de Nederlandse bioscoop. Alles wat je verder wilt weten over Space Jam 2 lees je hier

Lees verder