De 10 beste waargebeurde films op Netflix (januari 2023)

Waargebeurde verhalen lenen zich vaak goed voor mooie films. Denk aan schokkende en ontroerende gebeurtenissen of de levens van iconische personen. Wij hebben een overzicht gemaakt van de tien beste waargebeurde films op Netflix. 

Legend

10. Hachi: A Dog’s Tale (2009)

Hachi: A Dog's Tale is een tranentrekker over het wereldberoemde hondje Hachi dat iedere dag bij het treinstation wachtte op zijn overleden baasje. Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar het verhaal is wel degelijk waargebeurd! De echte Hachi woonde eigenlijk in Japan (in de jaren 20 en 30), waar het trouwe hondje een echte volksheld is. Voor het drukke Shibuya-station in Tokio is de viervoeter zelfs vereeuwigd met een standbeeld. 

9. Bohemian Rhapsody (2018)

Rockband Queen heeft een meesterlijk repertoire, maar tussen alle monsterhits steekt Bohemian Rhapsody met kop en schouders boven de rest uit. De gelijknamige biopic vertelt onder andere het verhaal achter deze steengoede song en toont ook hoe de verlegen Farrokh Bulsara uitgroeide tot muziekicoon Freddie Mercury. Rami Malek is perfect gecast als de zanger en ook al is de acteur niet zijn evenbeeld denk je regelmatig te kijken naar de echte Freddie. 

8. The Trial of the Chicago 7 (2020)

Een protest tegen de Vietnamoorlog loopt helemaal uit de hand… Volgens de demonstranten komt het door agressieve politieagenten, terwijl de agenten claimen dat ze werden aangevallen. De FBI en de openbaar aanklager willen een afschrikwekkend voorbeeld stellen en eisen torenhoge straffen voor de gearresteerde ‘Chicago 7’. The Trial of the Chicago 7 vertelt het verhaal van de geruchtmakende rechtszaak uit 1969 en is een is een aangrijpend rechtbankdrama. 

7. Legend (2015)

Een top tien is nooit compleet zonder een film met Tom Hardy en in de waargebeurde misdaadfilm Legend is hij zelfs twee keer te zien! De acteur speelt tweelingbroers Ronny en Reggie Kray, de meest beruchte criminelen in het Engeland van de jaren ’60. De mannen hebben de macht over de Londense onderwereld en gaan over lijken om de baas te blijven. Dat het brute verhaal echt gebeurd is, zorgt voor nog meer kippenvel en Tom Hardy zet twee uitstekende rollen neer. 

6. Hotel Mumbai (2019)

In 2008 wordt de Indiase stad Mumbai getroffen door een reeks terroristische aanslagen. Een van die doelwitten is het luxe Taj Mahal Hotel, waar veel buitenlandse toeristen verblijven. Deze indrukwekkende film vertelt het tragische verhaal waarbij meer dan 160 mensen werden gedood, maar toont ook hoe heldhaftige personeelsleden en gasten talloze mensen wisten te redden. Door het rauwe realisme en de sterke cast vergeet je deze thriller niet snel. 

5. De Slag om de Schelde (2020)

Met een budget van 14 miljoen euro is De Slag om de Schelde één van de duurste Nederlandse films ooit gemaakt. Iedere euro is goed besteed, want de film ziet er piekfijn uit en er is zelfs een grote rol weggelegd voor Tom 'Draco Malfoy' Felton. Het verhaal speelt zich af in 1944 en duizenden geallieerde soldaten vechten tegen het Duitse leger om de Scheldemonding te bevrijden, zodat Antwerpen een aanvoerhaven kan worden voor de strijdkrachten. Tijdens deze strijd raken de levens van drie uiteenlopende mensen met elkaar verwikkeld. 

4. Catch Me If You Can (2002)

Frank W. Abagnale was onder andere een piloot, arts en advocaat. Dat klinkt als een indrukwekkend cv, maar hij bleek een fantasierijke fraudeur te zijn, die de grootste verhalen wist te vertellen. Toen zijn bedrog werd ontdekt, kreeg hij de FBI achter zich aan. Wanneer Steven Spielberg een waargebeurd verhaal verfilmt, is het meestal een rauw oorlogsverhaal of diepzinnig drama. Het is leuk om te zien dat hij ook met een luchtig verhaal een ijzersterke film kan maken. Leonardo DiCaprio is op z'n best als oplichter Frank en Tom Hanks schittert als de agent die hem achter de broek zit. 

3. The Social Network (2010)

In The Social Network volgen we Facebook-oprichter Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) die met technische knowhow en sluwe streken de basis legt voor het miljardenbedrijf. Toen The Social Network in 2010 verscheen was Facebook - behalve op het gebied van privacyschending - nog steeds een succesverhaal. In de jaren erna bleef Facebook groeien en werden de problemen met ‘fake news’, censuur en propaganda alsmaar groter. Met terugwerkende kracht wordt The Social Network een steeds interessantere film! 

2. The Irishman (2019)

Martin Scorsese laat voor de zoveelste keer zien dat hij de meester van misdaaddrama is. Niet alleen dat, zijn oude buddies Robert De Niro en Joe Pesci zijn weer van de partij! The Irishman gaat over huurmoordenaar Frank Sheeran (Robert De Niro), die bevriend raakt met vakbondleider Jimmy Hoffa (Al Pacino) en hem uiteindelijk moet vermoorden. Scorsese neemt creatieve vrijheden met bepaalde gebeurtenissen, maar het resultaat mag er zijn: The Irishman is een van de beste Netflix-films en een van de beste films gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

1. Der Untergang (2004)

Adolf Hitler is al door veel acteurs gespeeld, maar niemand zette hem zo voortreffelijk neer als de Zwitserse acteur Bruno Ganz. Der Untergang draait om de laatste dagen van de dictator en terwijl de geallieerden steeds dichterbij komen, zitten Hitler en zijn vertrouwelingen verstopt in een bunker om plannen te maken. Maar niet iedereen is van plan om te blijven vechten. Der Untergang staat bekend als één van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt en kon rekenen op talloze internationale filmprijzen. Met name Ganz kon zijn prijzenkast vullen.