The Irishman, The Trial of the Chicago 7, Catch me if you can

Veronica Superguide logo
The Irishman, The Trial of the Chicago 7, Catch me if you can

De 10 beste waargebeurde films op Netflix (maart 2022)

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Fantasieverhalen kunnen geweldig zijn, maar de werkelijkheid is soms zo aangrijpend dat je het onmogelijk kunt verzinnen! Dit zijn de beste waargebeurde films op Netflix.

10. Hachi: A Dog’s Tale

We trappen de lijst met de beste waargebeurde films op Netflix af met Hachi, over het wereldberoemde Japans hondje dat iedere dag bij het treinstation wachtte op zijn overleden baasje. Hachi is een onvervalste tranentrekker, maar het verhaal is wel degelijk waargebeurd!

De echte Hachi woonde eigenlijk in Japan (in de jaren 20 en 30), waar het trouwe hondje een echte volksheld is. Voor het drukke Shibuya-station in Tokio is de viervoeter zelfs vereeuwigd met een standbeeld. Een Japanse film over het verhaal (Hachikō Monogatari) was in de jaren 80 een enorme hit, en het verhaal blijft tijdloos.

9. Mosul

In de meeste films over de oorlogen in Irak spelen Amerikanen de hoofdrol, en nemen ze het op tegen schimmige figuren met een vaag Arabisch uiterlijk. Mosul toont de strijd tegen IS vanuit het oogpunt van Irakezen zélf. Een club politieagenten probeert een mysterieuze missie uit te voeren in het kapotgeschoten Mosoel, waar ze het terreurbewind van Islamitische Staat willen beëindigen.

Het verhaal in Mosul is niet waargebeurd, maar de gebeurtenissen in de film grotendeels wél. De missie in de film is verzonnen, maar is samengesteld uit échte situaties waarin Iraakse agenten terechtkwamen. De bron voor Mosul is een reportage in The New Yorker, waarvoor een journalist een tijd lang een Iraakse politie-eenheid volgde.

8. The Lady in the Van

Toneelschrijver Alan Bennett (Alex Jennings) wordt stapelgek! Iemand parkeerde een busje bij zijn huis, en buurtkinderen lopen er telkens tegen te gillen. Wat blijkt: het oude barrel wordt bewoond door een bejaarde dakloze (Maggie Smith). Bennett laat het busvrouwtje haar voertuig op zijn erf parkeren totdat ze een vaste verblijfplaats vindt. Het was de bedoeling dat het maximaal drie maanden zou duren, maar uiteindelijk stond ze er vijftien jaar!

Miss Shepherd was nogal een malle vrouw, maar door de jaren heen ontdekt Bennett haar gitzwarte familiegeschiedenis. Een echt overkoepelend verhaal heeft de film niet, maar dankzij een geweldige Maggie Smith val je van de ene verbazing in de andere en mag deze niet ontbreken bij de beste waargebeurde films op Netflix.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

7. The Trial of the Chicago 7

Een protest tegen de Vietnamoorlog loopt helemaal uit de hand… Volgens de demonstranten komt het door agressieve politieagenten, terwijl de agenten claimen dat ze werden aangevallen. De FBI en de openbaar aanklager willen een afschrikwekkend voorbeeld stellen (die zijn helemaal klaar met dat ‘anti-Vietnam-gezeur’) en eisen torenhoge straffen voor de gearresteerde ‘Chicago 7’.

The Trial of the Chicago 7 is een aangrijpend rechtbankdrama, dat is gebaseerd op een geruchtmakende rechtszaak uit 1969. In werkelijkheid duurde de zaak maanden, maar de film geeft een prima samenvatting van de gang van zaken. De cast, met Sacha Baron Cohen, Eddie Redmayne en Yahya Abdul-Mateen II, speelt de sterren van de hemel.

6. Sully 

Tijdens een routinevlucht raken de motoren van een groot passagiersvliegtuig beschadigd. Piloot Chesley "Sully" Sullenberger weet dat het niet gaat lukken om het dichtstbijzijnde vliegveld te bereiken en neemt een drastisch besluit. Hij maakt een noodlanding op de Hudson rivier en redt alle passagiers. Sully wordt gezien als een held, maar al snel ontstaan er twijfels en wordt er onderzoek gedaan naar zijn handelen.

Sully is een film van regisseur/acteur Clint Eastwood en deze waargebeurde dramafilm mag gerekend worden tot een van zijn betere. Tom Hank is daarnaast perfect gecast als alledaagse held die moeilijk met alle aandacht om kan gaan.

5. Lion

In Lion verdwaalt de vijfjarige Saroo in de drukke straten van Calcutta. Hij belandt in een kindertehuis en komt terecht bij een liefdevol adoptiegezin in Australië. Maar wanneer hij volwassen is, wil hij herenigd worden in zijn thuisland met zijn biologische ouders. Dat blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan...

De hoofdrollen in dit waargebeurde verhaal zijn voor Dev Patel (Slumdog Millionaire), Nicole Kidman (Big Little Lies) en Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo). Genomineerd voor niet minder dan zes Oscars, waaronder beste film, beste scenario en beste hoofdrolspeler.

4. Catch Me If You Can 

Frank W. Abagnale was onder andere een piloot, arts en advocaat. Dat klinkt als een indrukwekkend cv, maar hij bleek een fantasierijke fraudeur te zijn, die de grootste verhalen wist te vertellen. Toen zijn bedrog werd ontdekt, kreeg hij de FBI achter zich aan. 

Wanneer Steven Spielberg een waargebeurd verhaal verfilmd, is het meestal een rauw oorlogsverhaal of diepzinnig drama. Het is leuk om te zien dat hij ook met een luchtig verhaal een ijzersterke film kan maken. Leonardo DiCaprio is op z'n best als oplichter Frank en Tom Hanks schittert als de agent die hem achter de broek zit. 

3. The Social Network

Tegenwoordig kun je amper om Facebook heen: het sociale netwerk is zó invloedrijk dat veel mensen uitsluitend hier hun nieuws vandaan halen. In The Social Network volgen we Facebook-oprichter Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) die met technische knowhow en sluwe streken de basis legt voor het miljardenbedrijf.

Toen The Social Network in 2010 verscheen was Facebook - behalve op het gebied van privacyschending - nog steeds een succesverhaal. In de jaren erna bleef Facebook groeien en werden de problemen met ‘fake news’, censuur en propaganda alsmaar groter. Met terugwerkende kracht werd The Social Network een steeds interessantere film! Zelfs Justin Timberlake acteert prima in dit waargebeurde drama.

2. The Irishman

Martin Scorsese laat voor de zoveelste keer zien dat hij de meester van misdaaddrama is. Niet alleen dat, zijn oude buddies Robert DeNiro en Joe Pesci zijn weer van de partij! The Irishman gaat over huurmoordenaar Frank Sheeran, die bevriend raakt met vakbondleider Jimmy Hoffa en hem uiteindelijk moet vermoorden.

Scorsese neemt vrijheden met bepaalde gebeurtenissen, maar het resultaat mag er zijn: The Irishman is een van de beste Netflix-films en een van de beste films gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

1. Der Untergang

Adolf Hitler is al door veel acteurs gespeeld, maar niemand zette hem zo voortreffelijk neer als de Zwitserse acteur Bruno Ganz. Der Untergang draait om de laatste dagen van de dictator en terwijl de geallieerden steeds dichterbij komen, zitten Hitler en zijn vertrouwelingen verstopt in een bunker om plannen te maken. Maar niet iedereen is van plan om te blijven vechten. 

Der Untergang staat bekend als één van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt en kon rekenen op talloze internationale filmprijzen. Met name Ganz kon zijn prijzenkast vullen.

De beste waargebeurde verhalen op Netflix!

Dit zijn de beste waargebeurde films die Netflix momenteel in petto heeft. Als je meer geïnteresseerd ben in historische films (vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen) dan is deze lijst er ook eentje om in de gaten te houden! Als je liever documentaires checkt, dan heeft Netflix een paar hele goede true crime-docu's online staan.

Lees verder