Michael Jordan in Space Jam: de beste film ooit.

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Michael Jordan in Space Jam: de beste film ooit.

15 redenen waarom Space Jam de beste film ooit is

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Sommige films zijn méér dan dat. Ze definiëren een generatie, zetten een nieuwe standaard en worden culturele fenomenen. Slechts één enkele film doet dit allemaal… We hebben het natuurlijk over Space Jam: de beste film ooit.

Soms duurt het even een paar jaar voor het publiek beseft hoe goed een film is… The Thing werd aanvankelijk uitgelachen, maar wordt nu gezien als een hoogtepunt in het horrorgenre, en voor Blade Runner geldt hetzelfde, maar dan op het gebied van sciencefiction. De gepaste eer voor Space Jam blijft al sinds 1996(!) achterwege.

Onterecht, maar wel begrijpelijk. Space Jam is namelijk zó goed dat de film simpele zaken als ‘genres’ overstijgt. Lees maar mee! Space Jam is…

Beste sportfilm

Sportfilms hebben het meestal moeilijk om de actie op het veld overtuigend vast te leggen. In Space Jam vindt de wedstrijd plaats tussen tekenfilmfiguren, dus hoeft het spel helemaal niet zo realistisch te zijn. Dat dit uiteindelijk tóch zo is, is echt een pluim voor de makers waard.

Raging Bull komt enigszins in de buurt, maar Jake LaMotta legt het qua sportbeleving toch af tegen Bugs Bunny. Space Jam is vanzelfsprekend óók de beste film die zich in de ruimte afspeelt.

Beste animatie

Op het allerlaatste moment, als alles verloren lijkt, pakt Michael Jordan uit met een soort rubberen arm. Dit is het hoogtepunt van de film.

We herhalen: dit is het hoogtepunt van de film.

De beste comedy

De Looney Tunes maken graag grappen, en besluiten in de laatste vijf minuten van de film dat ze bruut geweld mogen gebruiken in de wedstrijd tegen de Monstars. Dynamiet op de basket plakken, geen probleem! Vuurwapens mee het veld op brengen? Mag! Geen enkel probleem.

De beste cast

Michael Jordan is de beste basketballer ooit en als acteur… valt hij niet tegen. Goed, hij mompelt af en toe een beetje en kijkt soms wat beduusd, maar onthoud dat hij voor zijn scènes meestal tegen tennisballen op stokken aan het praten is. Zelfs acteurs als Ian McKellen krijgen een zenuwinzinking als ze met te veel ‘green screen’ geconfronteerd worden.

De Looney Tunes zijn allemaal behoorlijk grappig, maar vergeet niet dat Bill Murray ook een bizarre cameo heeft!

Daarnaast zijn er aardig wat NBA-spelers die meedoen in de film zoals Charles Barkley en Patrick Ewing. Deze gasten vonden het gewoon leuk om mee te doen in een domme basketbalfilm, en snapten best dat de hoofdrol voor Michael Jordan was. Uiteindelijk werd het natuurlijk geen domme basketbaltekenfilm, maar het meesterwerk Space Jam.

Het probleem met de sequel is dat veel spelers helemaal niet mee willen doen in een film waarin Lebron James de hoofdrol heeft, in verband met hun ‘personal branding’. Ook sponsoren van de spelers liggen dwars: 'Man, je mag in de film niet verliezen van iemand met een ander merk schoenen!' Het lijken de gebraden haantjes uit Fast And Furious wel!

Het is een gave kinderfilm

…maar in het fragment hierboven zit een grap over een masturberende potloodventer. Voor wie is Space Jam bedoeld? Voor iedereen én voor niemand. Dit is

Space.

Jam.

Monsterlijke soundtrack

Muziek is bijzonder belangrijk voor films en de Space Jam-soundtrack is ongenaakbaar (zes keer platina!). Niet alleen kregen we de raphit Hit ‘Em High voor onze kiezen…

Nee, de soundtrack bevat ook I Believe I Can Fly van R. Kelly, nog vóór de meeste mensen beseften wat voor griezel deze gast eigenlijk was. ‘Hee R, kun jij even een liedje maken voor een basketbaltekenfilm met Daffy Duck?’ ‘Ja, natuurlijk man, ik zoek even een 100-koppig gospelkoor bij elkaar.’

Totaal gestoord, maar achteraf gezien was R. Kelly hier natuurlijk visionair en kreeg Space Jam de soundtrack die het verdiende. R. Kelly mag dan van hele rare (en illegale) dingen houden; in de liefde voor Space Jam vinden wij elkaar, en dat zou iedereen eigenlijk moeten doen.

Beste documentaire

De eerste vijf minuten van Space Jam zijn een sportdocumentaire op zich. We zien een piepkleine Michael Jordan oefenen in zijn tuin, en drie tellen later dunkt hij achterstevoren over mensen heen en is hij de beste basketballer aller tijden. Helder, lekker kort!

Beste horrorfilm

Space Jam lijkt op het eerste gezicht nogal jolig, maar fans weten dat deze basketbalwedstrijd in de ruimte plaatsvindt omdat de schurk alle Looney Tunes-figuurtjes tot slaaf wil maken. Om dit bereiken gebruikt hij de slaven die hij al heeft! Dat is best verknipt; verlies de wedstrijd en kwijn de rest van je leven weg in een ruimtedierentuin…

Beste Drama

Jordan is de beste basketballer aller tijden en toen hij drie keer achter elkaar kampioen was geworden in de NBA vond hij het wel welletjes. In 1993 stopte hij, ook omdat zijn vader James Jordan dat jaar vermoord werd. Zijn vader wilde eigenlijk dat Jordan professioneel honkballer zou worden, en dus besloot hij dat te proberen. Naast Looney Tunes die elkaar pletten met aambeelden, of opblazen met dynamiet, zit er dus écht een autobiografisch element in Space Jam. Niet lachen!

Het is niet dat Michael Jordan slecht was, hij speelde in de Minor League, zeg maar de Eerste Divisie van het honkbal, maar vergeleken met zijn basketbalvaardigheden sloeg het honkbalavontuur nergens op. In 1995 begon hij weer te basketballen, en basketbalfans over de hele wereld waren benieuwd waar de ster nú mee zou komen. Hij werd wéér drie keer achter elkaar NBA-kampioen, maar deze prestatie valt natuurlijk in het niet bij zijn hoofdrol in Space Jam.

Beste erotische film

Vóór Space Jam hadden we nog nooit van Lola Bunny gehoord, en ná Space Jam zou onze wereld nooit meer hetzelfde zijn. Haar verleidelijke poses, het gehijg tijdens het dribbelen: geen enkel tekenfilmkonijn hóéft zo sexy te zijn, er is geen enkele reden voor! Toch is het zo…

Daarnaast is ze ook nog een feministisch icoon, zoals ze Bugs Bunny (die zo geil is dat hij niet eens meer kan praten) intens vernedert met een partijtje basketbal.

W-wat is dit!?

Looney Tunes

Space Jam (1996) is de laatste keer dat de Looney Tunes relevant waren. Sterker nog: regisseur Joe Dante van Looney Tunes: Back In Action (2003) had een hekel aan Space Jam, omdat de Looney Tunes zich in deze film niet gedroegen zoals hij vond dat ze moesten doen. Hij probeerde van Back In Action een soort ‘anti-Space Jam’ te maken. Natuurlijk werd deze film dus een flop, want spotten met Space Jam is vragen om moeilijkheden.

De sequel is vervloekt

Er wordt gewerkt aan een sequel, met Lebron James in de hoofdrol, maar deze komt erg moeilijk van de grond. Weinig andere spelers hebben zin om mee te doen aan een promotiefilm voor James, die erg goed is, maar niet domineerde als Jordan dat deed. Space Jam 2 verschijnt waarschijnlijk in 2021. Het heeft zo lang geduurd omdat het onmogelijk is om het perfecte Space Jam te verbeteren. 

In plaats daarvan kiezen ze ervoor te wachten tot iedereen het origineel vergeten is: dat is laf, maar bovendien dom, want zo lang wij leven vergeten we Space Jam nooit. Nooit!

Space Jam heeft zelfspot

De Looney Tunes en Michael Jordan maken de hele tijd grapjes dat de film waarin ze zitten een beetje raar is, en een tekenfilmbasketbalwedstrijd een vreemd idee. Deze zelfspot, gecombineerd met de uitmuntende kwaliteit van Space Jam, maakt de film nog genialer. Alsof Leonardo Da Vinci over de Mona Lisa zou zeggen: "Oh ja, dat schilderijtje, ja da’s wel aardig", terwijl helemaal niemand het beter kan!

De website

De website van Space Jam is een regelrechte legende op het internet. De site is al meer dan 20 jaar online en heeft eigenlijk geen enkele verandering ondergaan.

Rond de aankondiging van Space Jam 2 hadden we verwacht dat de oude site ineens weer actief zou worden, maar zelfs dát gebeurde niet! Niemand durft de site te veranderen of offline te halen, maar waarom? Is er een sinister Space Jam-geheim?

Space Jam = Best Jam

De 15 bovenstaande redenen zijn nog maar het topje van de ijsberg als we het hebben over de kwaliteiten van Space Jam. Waarom vind jíj Space Jam de beste film ooit?

Lees verder