LeBron James in Space Jam: A New Legacy

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
LeBron James in Space Jam: A New Legacy

Alles wat je moet weten over Space Jam: A New Legacy

|
|

Laatste update:

We hebben er heel lang op moeten wachten, maar het vervolg op filmklassieker Space Jam draait bijna in de bioscoop. Wij vertellen alles wat je over dit langverwachte vervolg moet weten.

25 jaar geleden veranderde Space Jam de filmindustrie voor eeuwig. De comedyfilm over Michael Jordan en de Looney Tunes inspireerde de mode jarenlang, mede door de populariteit van de NBA. Space Jam had een bizar goede soundtrack, uitstekende acteurs en was medio jaren 90 het coolste wat er was.

Eigenlijk was Space Jam een bizar project dat op 100.000 manieren kon mislukken, maar op één of andere manier leverde het de beste film aller tijden op.

Waar gaat Space Jam 2 over?

In Space Jam riepen de Looney Tunes de hulp in van basketbalsuperster Michael Jordan. De Monstars hadden de basketbalpowers van NBA-sterren gejat en daagden Bugs Bunny, Daffy Duck en de rest uit tot een wedstrijd. Als de Looney Tunes verloren, werden ze slaven in het pretpark Moron Mountain (een sneaky verwijzing naar de Walt Disney-parken!).

Omdat perfectie zich niet laat kopiëren is het verhaal van Space Jam 2 totaal anders. LeBron James en zijn zoon komen terecht op het Internet, waar een gemeen computerprogramma wil basketballen tegen James: hij krijgt zijn zoon pas terug als hij wint. Het wordt nog erger: omdat LeBron de hele tijd tegen zijn zoon loopt te zeuren dat hij niet zoveel moet gamen, speelt hij aan de kant van zijn vijanden!

Alles wat je moet weten over Space Jam: A New Legacy

James stelt een team samen van gestoorde Looney Tunes, terwijl zo’n beetje alle helden én slechteriken uit de filmgeschiedenis zich opmaken voor de ultieme wedstrijd. In de trailers is het net alsof je naar de losgeslagen chaos uit Ready Player One zit te kijken. Looney Tunes, de Flintstones, Harry Potter en zelfs de ‘droogs’ uit A Clockwork Orange(!) komen voorbij.

Wie doen er mee aan Space Jam 2?

De hoofdrol in Space Jam 2 is natuurlijk voor de meest prominente basketballer van dit moment: LeBron James. Hij wordt gesteund door zijn ‘vrouw’ Kamiyah James (Sonequa Martin-Green, bekend uit Star Trek: Discovery en The Walking Dead) en zijn zoon Dom (Cedric Joe).

Samen met Looney Tunes als Bugs Bunny, Daffy Duck, Marvin the Martian, Tasmanian Devil, Tweety én Lola Bunny strijdt hij tegen de boze A.I. Al-G (Don Cheadle, bekend als o.a. War Machine in het MCU).

Alles wat je moet weten over Space Jam: A New Legacy

Al-G heeft een paar kwaadaardige computerbasketballers gemaakt, waarvan de stemmen worden ingesproken door bekende NBA-spelers Klay Thompson, Kyrie Irving, Anthony Davis, Damian Lillard, Diana Taurasi en Chiney Ogwumike. Aanvankelijk was het heel moeilijk om basketballers te vinden die mee wilden doen, want veel spelers wilden níet verliezen van LeBron James in een bioscoopfilm! Vergelijk het maar met de opgeblazen ego’s van bijvoorbeeld The Rock en Jason Statham, die contracten hebben over hoe vaak ze een gevecht mogen verliezen.

Er gingen zelfs geruchten dat Michael Jordan zélf in Space Jam 2 zou verschijnen, maar dat bleek een grapje van Don Cheadle: het gaat om Black Panther-acteur Michael B. Jordan!

Waarom duurde het zo lang?

Na het succes van Space Jam wilde Warner Bros. eigenlijk zo snel mogelijk een sequel uitbrengen. Sterker nog: de studio was er al aan begonnen, maar... Michael Jordan had helemaal geen zin om mee te doen! Jarenlang werd er gezocht naar een vervanger voor de wereldster. Er werd gepraat met Jackie Chan voor een actiethriller genaamd Spy Jam, men dacht aan een NASCAR-versie genaamd Race Jam, Skate Jam met Tony Hawk én een golfvariant met Tiger Woods in de hoofdrol.

Deze films kwamen niet van de grond en toen Looney Tunes: Back in Action in 2003 jammerlijk flopte gingen alle plannen met Bugs Bunny en co. de ijskast in. In 2014 liet basketbalster LeBron James weten dat hij graag in een nieuwe Space Jam zou spelen. Hij verhuisde naar Los Angeles om bij de LA Lakers te gaan spelen én Hollywood-ster te worden. Eindelijk ontstond zo de mogelijkheid voor een vervolg.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Waarom was er ophef over Space Jam 2?

Toen de eerste trailer van Space Jam: A New Legacy verscheen waren de reacties een beetje gemengd. Vooral Lola Bunny moest het ontgelden: waar waren haar dikke konijnentieten uit de eerste Space Jam gebleven, die zoveel tienerjongens totáál in de war maakten?

Alles wat je moet weten over Space Jam: A New Legacy

Daarnaast werd bekend dat het geile stinkdier Pepe le Pew niet in de film zou zitten: Warner Bros. vindt zijn opdringerige gedrag niet meer van deze tijd en probeert Pepe al jaren naar de achtergrond te duwen.

Interessant genoeg zou Le Pew in Space Jam 2 een draai om zijn oren krijgen omdat hij ongevraagd vrouwen loopt te kussen. Deze scène werd uiteindelijk uit de film gelaten. We benadrukken nogmaals dat de ‘droogs’ uit A Clockwork Orange wél in de film zitten.

Wat verwachten fans van Space Jam 2?

Space Jam-fans zijn blij met het nieuwe deel maar worden ook een beetje ongerust door de mengelmoes van stijlen die in de film zit. Zoals gezegd doet de tsunami aan (teken)filmfiguren erg denken aan Ready Player One, en wordt gevreesd dat de Looney Tunes zelf ondergesneeuwd raken.

Kan Space Jam 2 net zo goed worden als zijn voorganger?

Nee, dat is eigenlijk uitgesloten. Alles aan de eerste Space Jam was bizar en het is haast onmogelijk om dit huzarenstukje te herhalen. De kans is wel groot dat Space Jam: A New Legacy de op één na beste film aller tijden wordt, en dat is natuurlijk ook geen schande.

Wordt de soundtrack weer legendarisch?

De originele Space Jam had een bizar goede soundtrack dankzij o.a. R. Kelly (I Believe I can Fly), Method Man, LL Cool J, Busta Rhymes, Coolio, B Real (Hit 'em High), Salt-N-Pepa (Upside Down) én Seal (Fly Like an Eagle).

Voor de sequel is wéér een blik talent opengetrokken: de soundtrack wordt verzorgd door sterren als The Jonas Brothers, Lil Wayne, John Legend, Chance the Rapper en Lil Uzi Vert. Of er een nieuwe I Believe I can Fly tussenzit is nog onduidelijk, maar er is in elk geval niet op de soundtrack beknibbeld!

Wanneer verschijnt Space Jam:  A New Legacy in de bioscoop?

Voor bijna alle Nederlanders is Space Jam 2 hét baken van hoop dat ze door de coronacrisis sleepte. We verwachten dat de première op 14 juli 2021 dan ook een zéér emotioneel gebeuren wordt.

Als je meer van écht (lees: saai!) basketbal houdt raden we The Last Dance op Netflix aan. Deze docuserie gaat over het laatste seizoen van Michael Jordan bij de Chicago Bulls, waarin het team op springen stond maar nog één keer het NBA-kampioenschap probeerde te veroveren.

Lees verder