De 5 beste films van Nicolas Cage (en de 3 slechtste!)

Door Redactie
Nicolas Cage bij premiere Color out of Space
© BrunoPress

Vandaag viert Nicolas Cage zijn verjaardag. En dan maakte hij deze week ook nog zijn debuut als presentator van de Netflix-serie History of Swear Words. Wij doken in het cv van deze cultheld op zoek naar de hoogte- en dieptepunten uit zijn filmcarrière!

De 5 beste films van Nicolas Cage

5. Leaving Las Vegas (1995)

Tegenwoordig staat Nicolas Cage vooral bekend als wandelende meme, maar eind vorige eeuw was hij een van de meest getalenteerde acteurs van zijn generatie. Dat blijkt ook wel uit het hartverscheurende Leaving Las Vegas. Hierin speelt Cage een depressieve scriptschrijver die naar Las Vegas reist om zich daar letterlijk dood te drinken. Het aangrijpende drama leverde hem zijn eerste (en helaas ook laatste) Oscar op.

De 5 beste films van Nicolas Cage (en de 3 slechtste!)

4. The Rock (1996)

In The Rock speelt Nicolas Cage een FBI-agent die een gijzeling op Alcatraz moet zien te stoppen. Daarbij krijgt hij hulp van een ex-gedetineerde (Sean Connery), die het gevangeniseiland kent als zijn broekzak. Voor filmsnobs was het even slikken dat de Oscar-winnaar had getekend voor een luidruchtige actiefilm, maar Michael Bay houdt de vaart er goed in en de chemie tussen Cage en Connery spat van het scherm!

De 5 beste films van Nicolas Cage (en de 3 slechtste!)

3. Face/Off (1997)

Voor Face/Off tekende hij voor de rol van Castor Troy, een terrorist die wordt opgejaagd door agent Sean Archer (John Travolta). Laatstgenoemde meet zich het gezicht aan van zijn doelwit om te infiltreren in diens organisatie… maar wat Archer kan, kan Troy ook! Het uitgangspunt is behoorlijk vergezocht, maar dankzij de inzet van de hoofdrolspelers en de regie van actiespecialist John Woo groeide Face/Off uit tot een van de leukste actiefilms van de 90s!

De 5 beste films van Nicolas Cage (en de 3 slechtste!)

2. Raising Arizona (1987)

Nicolas Cage krijgt niet vaak de kans om zijn gevoel voor humor te laten zien, maar in Raising Arizona gooit hij alle remmen los. In deze gortdroge misdaadkomedie van de gebroeders Coen (The Big Lebowski) speelt Cage een niet al te snuggere kruimeldief die besluit een baby te stelen van een steenrijke familie. Alleen al de moeite waard vanwege de briljante kidnapscène die niet had misstaan in een Looney Tunes-cartoon!

De 5 beste films van Nicolas Cage (en de 3 slechtste!)

1. Wild at Heart (1990)

In Wild at Heart van de eigenzinnige regisseur David Lynch (Twin Peaks) speelt Cage een Elvis-fan die verliefd wordt op de beeldschone Lulu (Laura Dern). Maar het prille geluk wordt verstoord door zijn gestoorde schoonmoeder (gespeeld door de echte moeder van Dern), die een stel huurmoordenaars achter de tortelduifjes aanstuurt. Ruim dertig jaar na de release is deze cultklassieker nog altijd sexy, schokkend, gewelddadig en bij vlagen ook nog eens heel erg grappig!

De 5 beste films van Nicolas Cage (en de 3 slechtste!)

De 3 slechtste films van Nicolas Cage

3. Season of the Witch (2011)

Een belastingschuld van zes miljoen dollar zorgde ervoor dat Nicolas Cage vanaf 2009 niet al te kieskeurig meer kon zijn in het aannemen van klussen. Een van de vele dieptepunten uit deze periode is Season of the Witch. In deze futloze fantasyfilm speelt Cage een ridder die zich ontfermt over een vrouw die van hekserij wordt beschuldigd… en zijn acteerwerk is al net zo ondermaats als de goedkope CGI-effecten!

De 5 beste films van Nicolas Cage (en de 3 slechtste!)

2. The Wicker Man (2006)

Cage speelt een agent die naar een afgelegen eiland reist om de vermiste dochter van zijn ex-vrouw te vinden. Maar daar wordt hij niet bepaald met open armen ontvangen... Deze remake van de gelijknamige horrorklassieker uit 1973 groeide om alle verkeerde redenen uit tot een culthit en stond aan de wieg van talloze internetmemes. Not the bees!

De 5 beste films van Nicolas Cage (en de 3 slechtste!)

1. Left Behind (2014)

In Left Behind speelt Cage een overspelige piloot die het gepreek van zijn bekeerde echtgenote zat is. Wanneer miljoenen mensen tegelijkertijd worden opgenomen in de hemel, komt hij alsnog tot inkeer. Maar eerst nog even een vliegtuig met onder meer een hitsige stewardess, een paranoïde air marshall en het nieuwe vriendje van zijn dochter aan de grond zetten. Mocht je in een masochistische bui zijn: deze christelijke wervingsvideo vermomd als B-rampenfilm staat in zijn geheel op Netflix!

De 5 beste films van Nicolas Cage (en de 3 slechtste!)

Zin in meer Cage Rage? Check dan ook onze ranglijst van de 15 beste Nicolas Cage-kapsels!