De 10 beste romantische films op Netflix

Een goede romantische film weet de juiste snaar te raken en laat je lekker wegzwijmelen. Voor dit toplijstje speurden we de streamingdienst af op zoek naar de beste romantische films op Netflix. 

Door Ruben Praster
The Age of Adaline

10. The Kissing Booth (2018)

Tieners Elle (Joey King) en Lee (Joel Courtney) zijn al bevriend sinds hun geboorte. Om voor altijd beste vrienden te blijven, hebben ze ook een aantal regels opgesteld. Zo moeten ze elkaar altijd de waarheid vertellen en mag Elle niet verliefd worden op Lee's grote broer Noah (Jacob Elordi), maar met deze regel heeft zij steeds meer moeite. Zoals het hoort in een luchtige tienerfilm krijgt Noah ook gevoelens voor Elle en zij moet kiezen tussen vriendschap of liefde. 

9. The Vow (2012)

De meeste romantische films zijn alleen te bekijken met een flinke doos tissues paraat. The Vow is er daar absoluut eentje van. Na een auto-ongeluk raakt Paige (Rachel McAdams) in een coma en wanneer ze ontwaakt is ze haar geheugen kwijt. Best een lastig verhaal als je niet meer weet wie je man is. Gelukkig wil Leo (Channing Tatum) er alles aan doen om de liefde weer voor zich te winnen, maar dat is niet zo makkelijk. 

8. Meskina (2021)

Dertiger Leyla (Maryam Hassouni) lijkt het perfecte leven te hebben met de succesvolle muziekproducer Abdelkarim (Olaf Ait Tami), totdat hij vreemdgaat en zij opeens een werkloze single vrouw is, die weer bij haar moeder woont. Iedereen heeft medelijden met haar en wil Leyla weer aan de man krijgen. Wanneer twee mannen interesse in haar hebben, ziet zij dit als dé kans om voor zichzelf te kiezen. Meskina is in veel opzichten een romcom volgens het boekje, maar weet te verrassen met gedurfde plotwendingen. 

7. To All the Boys I've Loved Before (2018)

Wanneer tiener Lara Jean (Lana Condor) verliefd is, schrijft ze haar gevoelens op in een liefdesbrief, die ze daarna verstopt. De scholiere schrikt zich kapot wanneer de brieven opeens verstuurd zijn aan al haar crushes. Om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt, doet ze alsof ze een relatie heeft met de knappe Peter (Noah Centineo). Het lieve verhaaltje kent weinig verrassingen, maar de charmante cast maakt heel veel goed en tilt de boekverfilming naar een hoger niveau.

6. The Age of Adaline (2015)

In deze romantische film met een bovennatuurlijk randje heeft Adaline (Blake Lively) het geheim van de eeuwige jeugd ontdekt. Na een auto-ongeluk wordt zij niet meer ouder en blijft de vrouw voor altijd 29. Dat klinkt goed, maar iedereen om haar heen wordt ouder en daarom heeft zij zich voorgenomen om geen relaties meer aan te gaan. Ze verandert van gedachten wanneer ze de knappe Ellis (Michiel Huisman) leert kennen. De twee mooie hoofdrolspelers zijn een genot om naar te kijken, maar het is een ijzersterke Harrison Ford die de show steelt. 

5. Clueless (1995)

Clueless telt als één van de beste tienerfilms ooit gemaakt en is nog steeds een genot om naar te kijken door het fijne verhaaltje en charmante cast. De rijke tiener Cher (Alicia Silverstone) heeft haar eigen oppervlakkige manier om mensen te helpen en neemt de nieuwe scholiere Tai (Brittany Murphy) onder haar hoede om haar populair te maken. Ondertussen probeert Cher haar rijbewijs te halen en het hart te winnen van de knappe Christian (Justin Walker). 

4. Soof (2013)

Lies Visschedijk is een topactrice, maar iedereen kent haar vooral als Soof door deze een vrolijke feelgoodfilm. Sofie, Soof voor intimi, heeft het goed voor elkaar: ze heeft een charmante echtgenoot, een stel pientere kinderen en als cateraar heeft ze van haar hobby haar werk gemaakt. Toch verlangt zij naar meer avontuur en romantiek. Maar als Soof dit najaagt, blijft dit niet zonder gevolgen.

3. Dirty Dancing (1987)

De swingende heupjes, zwoele blikken en het zoete verhaal van Baby (Jennifer Grey) en de hete dansleraar Johnny (Patrick Swayze) mogen natuurlijk niet ontbreken uit dit lijstje met beste romantische films op Netflix. De romantiek spat er aan alle kanten vanaf wanneer een verboden liefde en sensueel dansen samenkomen in de vakantieclub waar de naïeve Baby verblijft met haar strenge ouders. De iconische dansscène op het einde is eigenlijk al reden genoeg om Dirty Dancing weer eens aan te zetten.

2. Purple Hearts (2022)

Zangeres Cassie (Sofia Carson) heeft een goede zorgverzekering nodig en militair Luke (Nicholas Galitzine) moet zijn schulden afbetalen. De twee tegenpolen kunnen elkaar niet uitstaan, maar besluiten te trouwen voor de financiële voordelen. Wanneer hij gewond raakt en zij voor hem moet zorgen, komen de twee dichter tot elkaar. Purple Hearts is een rasechte tranentrekker en een van de best bekeken Netflix-films ooit.  

1. Notting Hill (1999)

Een lijst met de beste romantische films op Netflix moet minimaal één film met Hugh Grant hebben, want de charmante Brit was in de nineties de koning van de romcom. Notting Hill is een van zijn allerbeste film en je snapt heel goed waarom wereldster Anna Scott (Julia Roberts) verliefd wordt op de stuntelige boekenverkoper William Thacker (Hugh Grant). Door de typische Britse humor is Notting Hill nooit te zoet en is er voldoende om te lachen.