Beste Nederlandse series 2021

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Beste Nederlandse series 2021

De Top 25 beste Nederlandse series ooit

|
|

Laatste update:

Je kunt natuurlijk voor de duizendste keer één van de streamingdiensten aanknallen voor een nieuw seizoen van je favo Amerikaanse, Spaanse of Scandinavische serie. Maar vergeet ook de Nederlandse toppers niet. Wij rangschikten de allerbeste.

25. Goede Tijden, Slechte Tijden (1990 - heden)

We beginnen ons rijtje met de serie der Nederlandse series: Goede Tijden, Slechte Tijden. Al meer dan 30 jaar delen we lief en leed met de bewoners van Meerdijk. We zijn aanwezig op hun huwelijken (die niet altijd goed aflopen), maken geboortes mee en nemen vaak genoeg met tranen in onze ogen afscheid. We delen dagelijks de goede en de slechte tijden. Alleen al daarom kan deze soap niet in dit overzicht ontbreken.

24. Zwarte Tulp (2015 - 2016)

Bovennatuurlijke gebeurtenissen, romantiek, familievetes en mysterie: de dramaserie Zwarte Tulp, over de jarenlange strijd tussen twee families uit de Bollenstreek, had alles waar we op hoopten. We leefden mee met de kleine Jisanne, die haar dode opa kon zien en volgden het gevecht om de zwarte tulp. Helaas zorgden tegenvallende kijkers ervoor dat we jaren na dato nog altijd met veel vragen zitten. Ondanks een veel te vroeg einde is de serie zeker de moeite waard. 

23. Soof: Een Nieuw Begin (2017 - 2018)

We leerden Soof kennen in de gelijknamige film en sloten het karakter van Lies Visschedijk direct in onze harten. De serie is net zo leuk als de filmreeks en zit bomvol ongemakkelijke situaties. Wanneer haar ex Kasper weer bij haar intrekt, staat het leven van Soof opnieuw op z'n kop en wordt haar liefdesleven gelijk een stuk ingewikkelder. 

Wie geen genoeg kan krijgen van Soof, heeft geluk. De derde (en laatste) film draait vanaf september in de bioscoop.

22. Judas (2019)

Na het enorme succes van Astrid Holleeders boek Judas kon RTL niet achterblijven. Ze vormden Gijs Naber om tot 'De Neus' Willem Holleeder en gaven topactrices als Rifka Lodeizen en Marit van Bohemen de rollen van Astrid en haar zus Sonja. En dat bleek een gouden greep. Hoewel er wat opmerkingen kwamen over de verstaanbaarheid bleek Judas de ideale elementen te bevatten van een goede serie: bloedstollende scènes, angstige momenten en vooral heel wat actie! Een tweede seizoen is nog altijd niet uitgesloten.

21. De Luizenmoeder (2018 - 2019)

"Hallo allemaal." De Luizenmoeder kwam, zag en pakte ons allemaal in. De serie brak aflevering na aflevering zijn eigen kijkcijferrecord, en dat was niet zonder reden. We kregen zelf ook geen genoeg van de ongemakkelijke humor, Juf Ank en de politiek incorrecte grappen van gepanikeerde ouders en de  gestreste leerkrachten van De Klimop. Achteraf kreeg de serie slechts twee seizoenen, maar dat was al genoeg voor een plek in deze Top-25. 

Krijg je ook geen genoeg van De Luizenmoeder? Wij blikten hier terug op de 8 beste momenten

20. De 12 van.. (2017 & 2019)

RTL had in 2017 opnieuw een ware hit te pakken met De 12 van Oldenheim. Kijkers zaten op het puntje van hun stoel om erachter te komen wie van de inwoners al die verdwijningen op zijn/haar geweten had. Met talloze plotwendingen werd de spanning er van begin tot eind in gehouden. Het eerste seizoen had een mooi afgerond einde en daarom speelt het tweede seizoen, genaamd De 12 van Schouwendam, zich af op een hele andere locatie, met een nieuw mysterie en nieuwe karakters. 

19. Flodder (1993 - 1998)

Flodder is een iconische tv-serie die altijd wel ergens wordt herhaald en wanneer die even niet op tv is, missen we hem gelijk. Het gezin Flodder is de meest asociale familie ooit en daar kunnen zelfs de moderne realitysterren niet tegen op. Zelfs na al die jaren hebben Kees, Ma Flodder en Sjakie nog steeds een plekje in ons hart. 

18. Nieuwe Buren (2014 - 2019)

Nieuwe Buren zit bomvol spannend drama; van seks en chantage tot moord en bedrog. Niet voor niets kreeg de reeks vier seizoenen, met in de hoofdrol zes koppels die ook in real life een setje waren. Aan chemie dus geen gebrek, net als spannende intriges, bizarre cliffhangers en bijzondere verhaallijnen. Het is jammer dat Bracha en Daan niet door mochten voor een vijfde seizoen.

17. Meisje van plezier (2017 - 2020)

Angela Schijf liet zich na jaren Flikken Maastricht opeens van een heel andere kant zien. In de sexy dramaserie Meisje van Plezier toverde ze zich om tot de verleidelijke Nadine, die haar leven als huisvrouw aan de wilgen hangt om haar eigen highclass escortbureau op te richten. Seks en mooie mensen is een belangrijk onderdeel van de serie, maar Meisje van Plezier is veel meer dan dat en heeft ook een erg sterk plot. Helaas kwam vorig jaar aan al die sexy scènes en kittige pakjes een eind.

16. Vlucht HS13 (2016)

Het leven van zakenvrouw Liv staat op z'n kop wanneer het vliegtuig van haar man neerstort. Het verhaal neemt een flinke wending wanneer hij nog in leven blijkt te zijn en niet eens in het vliegtuig zat. Wat is hier aan de hand? Vlucht HS13 hield de kijkers aan de buis gekluisterd, al zorgde het verwarrende einde wel tot veel onduidelijkheid

15. Celblok H (2014 - 2017)

Netflix had Orange Is the New Black, maar wij hadden drie jaar lang Celblok H. En laten we eerlijk zijn: de SBS6-serie deed weinig voor de Netflix Original. Dat is niet alleen te danken aan de spannende verhaallijnen vol intriges, verraad en verrassende plottwists, maar ook aan de ijzersterke cast bestaande uit Isa Hoes, Eva van de Wijdeven, Immanuelle Grives en GTST-veteraan Inge Ipenburg. 

Nooit gezien? Celblok H is nog altijd te bekijken via Videoland net als deze toppers van andere series.

14. Red Light (2021)

Red Light is het pareltje van Carice van Houten en haar bestie Halina Reijn. Ze wilden een serie maken uit het oogpunt van de vrouw, en volgens de meeste recensenten zijn ze daarin perfect geslaagd. Het is een whodunit van het hoogste niveau, die scoort met spannende cliffhangers en grimmige verhaallijnen over de schaduwkant van de samenleving. 

13. Toon (2016 - 2017)

Toon is een grappige serie over een onhandige nerd die doorbreekt als artiest en tegen wil en dank wereldberoemd wordt. Hetzelfde gebeurde met de serie. Toon was exclusief te zien op KPN en niemand keer ernaar, totdat Netflix de serie kocht en de comedy verspreidde over de hele wereld. Van Amerika, Duitsland, Oostenrijk tot Zwitserland; ieder land loopt weg met 'onze' Toon. Terecht ook, want de hoofdrolspeler is geloofwaardig, de verhaallijnen heerlijk meeslepend en Eva Jinek komt ook nog even voorbij.

Win het weekend van je dromen

12. Vechtershart (2015 - 2017)

Van de makers van Penoza was daar in 2015 weer een ijzersterke serie: Vechtershart. De rauwe reeks over een voormalig K1-kampioen die zijn carrière na vier jaar achter de tralies weer probeert op te pakken, kreeg lof voor zijn krachtige verhaallijnen en uitmuntende cast. Niet voor niets was deze reeks met Waldemar Torenstra een inzending voor een Emmy Award. Winnen deed die niet, maar op een tv-beeldprijs voor Beste dramaserie kon ie wel rekenen. Net als op een twaalfde plek in deze top-25, ook leuk.

11. Hoogvliegers (2020)

Soy Kroon en Josha Stradowski - inmiddels internationaal superster - moesten sommige Twitteraars even overtuigen, maar aan het einde van het eerste seizoen Hoogvliegers had deze reeks iedereen in zijn zak. Kijkers zaten wekelijks vijfenveertig minutenlang ademloos te kijken naar deze haast on-Nederlandse serie. "Goed geschreven, uitstekend gespeeld en voorzien van goed camerawerk", aldus een kijker. Mooie woorden voor de elfde plek in deze ranglijst.

De Top 25 beste Nederlandse series ooit

10. Gooische Vrouwen (2005 - 2009)

Het is alweer tijd voor de top-10. Hoe kunnen we die beter beginnen dan met Gooische Vrouwen? Deze reeks is misschien wel één van de meest succesvolle Nederlandse series ooit, dus wie kijkt er nu op van een wat minder acteerwerkje hier en daar? Claire, Anouk, Cheryl, Willemijn en Roelien zorgden aflevering na aflevering weer voor buikpijn van het lachen. In 2009 won de serie de Gouden Televizier-Ring en dat is nog altijd zéér terecht. 

9. Flikken Maastricht (2007 - heden)

Flikken Maastricht is niet voor niets de langstlopende Nederlandse dramaserie. Seizoen na seizoen leven we weer mee met Wolfs en Van Dongen die van het ene avontuur in het ander vallen. Het is spannend, nog altijd verrassend en zo populair dat het meer dan 2 miljoen mensen per aflevering aan de buis gekluisterd houdt. Dat lukt echt niet alle titels in dit overzicht! 

De Top 25 beste Nederlandse series ooit

8. Anne+ (2018 - 2020)

De LHBT-reeks Anne+ begon als webserie van BNNVARA, maar groeide al snel uit tot een populaire serie die nu zelfs op Netflix te zien is. En dat is volkomen terecht. De makers wilden een romcom maken over lesbische relaties en vertellen verhalen waar normaal gesproken weinig aandacht voor is. Daardoor is Anne+ ook een groot succes over de grens. 

De Top 25 beste Nederlandse series ooit

7. Oogappels (2019 - heden)

Oogappels is een serie over ouders en hun kinderen, dat klinkt niet spannend, maar door de herkenbare taferelen, sterke acteerkunsten en belangrijke thema's is het een grote hit geworden. Oogappels trekt gemiddeld 1,4 miljoen kijkers per aflevering en wij voorspellen alvast dat de dramaserie ooit een Gouden Televizier-Ring gaat winnen.

De Top 25 beste Nederlandse series ooit

6. Klem (2017 - 2020)

Barry Atsma, Georgina Verbaan en Jacob Derwig zijn het hart van de misdaadserie Klem, waarin een saaie ambtenaar bevriend raakt met een gevaarlijke crimineel. De drie weten de spanning op te voeren tot een nagelbijtend kookpunt en zelfs de Britse komiek Ricky Gervais is fan. De After Life-hoofdrolspeler noemde de reeks 'een van de beste series die hij ooit heeft gezien'. 

De Top 25 beste Nederlandse series ooit

5. Vliegende Hollanders (2020)

Geld speelde geen rol bij het maken van de historische dramaserie Vliegende Hollanders. Het verhaal gaat over de beginjaren van KLM en speelt zich af tussen 1919 en 1939. Verschillende iconen uit de Nederlandse geschiedenis komen voorbij en zij worden gespeeld door een topcast bestaande uit onder andere Daan Schuurmans, Fedja van Huêt, Bram Suijker en Steef de Bot. De waargebeurde verhalen zijn niet alleen erg spannend en ontroerend, maar ook een verslavende geschiedenisles. 

De Top 25 beste Nederlandse series ooit

4. Het geheime dagboek van Hendrik Groen (2017 - 2019)

Het geheime dagboek van Hendrik Groen is een dramaserie van de hoogste klasse. Bij deze parel van Omroep Max kunnen we het onmogelijk droog houden. De personages voelen levensecht aan, de cast is subliem, de verhaallijnen zijn herkenbaar en je kunt zelfs een heel artikel wijden aan deze topserie.

De Top 25 beste Nederlandse series ooit

3. Mocro Maffia (2018 - heden)

Mocro Maffia is by far de beste Nederlandse serie van Videoland, en ook in dit lijstje scoort de reeks geheel terecht een plek in de top-3. Spannend, actievol, hard, rauw, kil; gooi alle positieve bijvoeglijke naamwoorden in de blender en dat is precies hoe je Mocro Maffia kunt beschrijven. Er zijn weinig series zoals Mocro Maffia, dus wij snappen het enorme succes wel. Een vierde seizoen komt eraan!

De Top 25 beste Nederlandse series ooit

2. Penoza (2010 - 2017)

Na vijf seizoenen was het in 2017 gedaan voor de serie Penoza, maar één ding staat buiten kijf: deze reeks is cultureel erfgoed. Of dat nu ligt aan de sterrencast onder leiding van Monic Hendrickx, de krachtige combinatie tussen geweld en het persoonlijke drama of de ruige en realistische sfeer; mogelijk is het wel de combinatie die deze reeks ijzersterk maakt. Niet voor niets kreeg Penoza ook een remake in Zweden, Polen, Rusland en Slowakije. Een pareltje van Nederlands bodem om trots op te zijn.

De Top 25 beste Nederlandse series ooit

1. Undercover (2019 - heden)

Het is altijd lastig om de beste serie te kiezen, maar om Undercover kunnen we gewoon niet heen. Vanaf het moment dat de Nederlands-Belgische misdaadserie op Netflix verscheen, is het een doorslaand succes, niet alleen in Nederland en België maar wereldwijd. Frank Lammers en Elise Schaap hebben twee iconische karakters neergezet en de fans waren zelfs boos toen het tweede seizoen te weinig Ferry en Daniëlle bevatte. Dat werd goed gemaakt met de film Ferry en ook in het derde seizoen zullen ze weer uitgebreid van de partij zijn.

De Top 25 beste Nederlandse series ooit

Deze series zijn onder meer te zien via Netflix, Videoland en NPO Plus. 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder