Kees Hulst en André van Duin in Het Geheime Dagboek Van Hendrik Groen

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Kees Hulst en André van Duin in Het Geheime Dagboek Van Hendrik Groen

Waarom Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen de beste serie op dit moment is

|
|

Laatste update:

Twee jaar na het succes van Het Geheime Dagboek Van Hendrik Groen is het tweede seizoen nu eindelijk begonnen. Waarom moet iedereen deze serie in een stoffig bejaardenhuis zien?

Iedereen wil oud wórden, maar niemand wil het eigenlijk zijn… Deze tegenstelling is de rode draad die door Het Geheime Dagboek Van Hendrik Groen loopt. Ouderdom komt met gebreken, maar het alternatief is ook niet echt aantrekkelijk… De perikelen in het verzorgingstehuis van Hendrik zijn vaak pijnlijk, meestal hilarisch; en op de beste momenten allebei tegelijk! Geen wonder dat de serie zo succesvol is.

De personages zijn ‘echt’

Hendrik Groen (Kees Hulst) en zijn vriend Evert (André van Duin) maken er maar het beste van, met hun verzorgingstehuisclub Omanido (Oud, maar niet dood). De directie van het verzorgingstehuis vindt het allemaal maar niets, bang voor onrust en extra kosten, maar de krasse knarren hebben geen zin om te verpieteren in hun serviceflatjes.

De bejaarden worden verliefd, worden ongegeneerd dronken en hebben een levenslust waar de vonken vanaf vliegen. Tegelijkertijd zijn ze door de jaren heen broos geworden en krijgen sommigen last van dementie, zoals de aandoenlijke Grietje (Coby Timp), wiens lieve karakter de situatie alleen maar schrijnender maakt.

Iedereen herkent de leuke kanten van zijn of haar grootouders in de hoofdrolspelers, maar waarschijnlijk óók een paar nare kantjes van de andere rollen. De personages uit de serie zijn uit het leven gegrepen; iets wat de boeken van Hendrik Groen ook zo leuk/deprimerend maken.

Hendrik zelf kent helaas ook weinig geluk, als zijn nieuwe vriendin Eefje (Olga Zuiderhoek) ineens wegvalt. Hoewel de serie ontzettend grappig is, zijn de thema’s als dementie, euthanasie en het naderende einde behoorlijk duister. Het Geheime Dagboek blijft tóch leuk om te kijken, dankzij de scherpe humor van scenarist Martin van Waardenberg (De Marathon), en natuurlijk het bronmateriaal: de boeken van schrijver Peter de Smet.

De cast

Kees Hulst draagt de serie als de verlegen, maar ook opstandige Hendrik Groen. Hij wordt langzamerhand helemaal kriegel van alle vage regeltjes in het verzorgingstehuis, en gooit regelmatig zijn kont tegen de krib. André van Duin imponeert in zijn eerste serieuze dramarol, als de grappige alcoholist Evert, wiens lichaam hem langzamerhand in de steek laat.

Olga Zuiderhoek en Coby Timpe maken indruk als de levenslustige Eefje en de langzaam dementerende Grietje. Directeur Stelwagen (Rosa Reuten) haalt niet alleen de bewoners het bloed onder de nagels vandaan; haar strenge regels (met matige motivatie) en onoprechte vriendelijkheid bezorgen de kijker ook de nodige zenuwen. Het is een ondankbare taak, maar Reuten vervult ‘m met verve.

Waarom Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen de beste serie op dit moment is

Hendrik Groen en zijn medebewoners zijn niet bejaard geworden om vervolgens als kinderen behandeld te worden in het verzorgingstehuis dat niet om ze geeft. Het klinkt dramatisch, maar iedereen die zich ergert aan onnozele regeltjes (oftewel: iedereen) kan met Hendrik Groen uit de voeten!

De herkenbaarheid

Niet iedereen in Nederland is oud, maar bijna iedereen ként wel oudere mensen, of heeft ze gekend. Herinneringen aan je lieve oude omaatje maken je mild voor bejaarden, maar in de serie komen ze er niet echt genadig van af. De Omanido-club bestaat uit vlotte ouderen, maar de andere inwoners van het verzorgingstehuis zijn net zo vervelend als directeur Stelwagen. Zeuren over het eten, de bingoavondjes, hun familieleden die niet meer op bezoek komen (omdat ze zoveel zeuren!)… Ze zeiken over alles, en ook de Omanido’s vinden ze vervelend omdat die wél lol maken.

De meeste bejaarden in de serie zijn net zulke figuren als die in een drukke supermarkt voor lopen te dringen alsof ze bloedhaast hebben!

Geen haast

Het eerste seizoen van Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen was een megasucces. Er keken gemiddeld 2,4 miljoen mensen naar het komische drama, waarmee de serie de populairste sinds jaren was (tot De Luizenmoeder nóg populairder werd). Het tweede seizoen begon afgelopen maandag met weinig fanfare, op maandagavond rond 22:30 uur. Zelfs weggemoffeld op dit ongunstige tijdstip schakelden er ruim 1,6 miljoen mensen in.

Na het succes van de eerste reeks, miljoenen kijkers en een Gouden Kalf voor Kees Hulst en de serie zelf, werd er rustig de tijd genomen voor het tweede seizoen. Deels was dat uit nood geboren (veel acteurs hadden andere verplichtingen en het verzorgingstehuis uit de serie werd verhuurd aan studenten), maar men wilde het ook gewoon niet overhaasten.

Zelfs na het succes lijkt het erop dat het tweede seizoen van Het Geheime Dagboek Van Hendrik Groen het laatste is: de boeken over de belevenissen in het verzorgingstehuis zijn gewoon op, dus  betekent dat sowieso het einde van de serie, op z’n minst voorlopig.

Er wordt gefluisterd over een bioscoopfilm die is gebaseerd op de verhalen van Hendrik Groen, maar die geruchten worden ook weersproken… Gelukkig hebben we nog (bijna) een heel seizoen om van de grijze helden te genieten.

Het eerste seizoen van Het Geheime Dagboek Van Hendrik Groen kun je terugkijken op NPO Start (Plus). Het tweede seizoen is elke maandagavond te zien op NPO1. De uitzending wordt op donderdagmiddag herhaald, om 16:15 uur.

Lees verder