Eurovisie Songfestival: dit waren de 10 kanshebbers

Little Big, de Russische inzending voor het Eurovisie Songfestival

Het Eurovisie Songfestival gaat dit jaar helaas niet door, maar we kijken wél even naar alle deelnemers! Welke liedjes maakten dit jaar de meeste kans op de eindoverwinning?

In 2020 wordt er geen winnaar aangewezen van het Eurovisie Songfestival omdat de competitie is verplaatst naar 2021. Om mensen toch te laten genieten van de muziek, en de artiesten te belonen voor hun harde werk, wordt er een speciaal programma uitgezonden waarin de muzikanten hun kunsten vertonen.

Helemaal prima, maar we zetten tóch even de kanshebbers voor je op een rij!

10. Rusland

Uno

Elke editie van het Songfestival is er wel een land dat een komische/avant-garde act instuurt, en dit jaar is het Rusland. Little Big ziet er een beetje uit als het Die Antwoord van de toendra, hoewel we ook denken aan Stefano Keizers én rapper Jordy Dijkshoorn van De Likt. Staat er ergens een laboratorium waarin deze vreemde snuiters gekweekt worden?

Dit soort acts kan enorm goed scoren óf afgaan als een gieter. Tegenover elke Lordi (de bizarre winnaars van 2006) staan inzendingen als Dustin The Turkey en het Franse fiasco Twin Twin.

9. Azerbeidzjan

Cleopatra

Azerbeidzjan doet nog niet zo heel lang mee aan het Songfestival, maar behaalde al behoorlijk veel succes. Sinds de eerste deelname in 2008 werd zes keer de top 10 gehaald, waaronder een derde, tweede én eerste plaats. Samira Efendi zingt over de beroemde Egyptische farao Cleopatra, en hoe iedereen in het dagelijks leven zélf een ‘queen’ moet zijn.

Cleopatra ademt camp, de outfits zijn trashy (en riskant!) en het nummer is bijzonder catchy… Dit is precies waarvoor je het Songfestival kijkt!

8. Italië

Fai Rumore

Ons Italiaans is roestig, maar als we Diodato goed begrijpen is zijn vriendin een nogal lastig mens. Ze maakt veel herrie, maar zonder haar is het stil en wordt de zanger óók gek. Het is een mierzoete ballad, maar wél heel goed gezongen.

Vorig jaar werd Italië knap tweede met het intense rapnummer Soldi van Mahmood. Fai Rumore was niet zó populair, maar wel een gevaarlijke outsider.

7. Zweden

Move

Zweden is een onvervalste Songfestival-grootmacht (alleen Ierland won vaker) en heeft op één of andere manier bijna elk jaar een topinzending. Zweden eindigt enorm vaak in de top 10. Daarnaast werken Zweedse liedjesschrijvers achter de schermen mee aan inzendingen van andere landen.

Hoe dan ook: Move is een zeer aanstekelijke mix van soul en gospel, maar we vinden het nét wat minder dan het nummer van Malta.

6. Roemenië

Alcohol You

Roemenië heeft een lastige relatie met het Eurovisie Songfestival. In 2005 en 2010 werd het land derde, maar in 2013 werd het land beroofd omdat Cézar slechts dertiende werd. In 2016 werd het land zelfs gediskwalificeerd(!) omdat het land te laat was met het betalen van de contributie. De inzending van 2020, Alcohol You van popzangeres Roxen, had een levensgrote kans om in de top 10 te komen.

Alcohol You is een gevoelig nummer dat doet denken aan Billie Eilish (zoals dit jaar wel meer inzendingen), waardoor ook wat kritiek op Roxen ontstond. In Roemenië zijn ze enorm uit het veld geslagen dat deze outsider dit jaar niet mee kan doen. Roxen mag volgend jaar sowieso in de herkansing met een ander nummer.

5. Litouwen

On Fire

De Litouwse popgroep The Roop had met On Fire goud in handen, en ze zullen enorm balen dat ze wéér niet mee kunnen doen (de band verloor vorig jaar al in de nationale voorronde). On Fire is een prima eigentijds poplied, met een paar lichtvoetige elementen, zoals een lullig konijnendansje. We hebben het wel over het Songfestival, mensen!

The Roop probeert al een paar jaar mee te doen aan het Songfestival, dus het is te hopen dat ze in 2021 alsnog mee mogen doen. Litouwen heeft nog niet bekendgemaakt of dat zo is…

4. Malta

All Of My Love

We hebben niet echt een beeld bij het eilandje Malta, maar het staatje stuurde een onvervalste soulzangeres naar het Songfestival: Destiny Chukunyere. Deze dame won in 2015 het Junior Songfestival én was achtergrondzangeres van de Maltese inzending van vorig jaar. Een kilo soul, gooi er een pondje gospel bij en je hebt een héél lekker Songfestival-nummer.

Momenteel is nog onduidelijk of Malta in 2021 weer meedoet met Destiny Chukunyere, maar het lijkt wel aannemelijk. Wat een talent! Ze krijgt waarschijnlijk ooit wel weer een kans want de zangeres is nog maar zeventien jaar oud.

3. Zwitserland

Répondez-Moi

Gjon’s Tears, de artiestennaam van Gjon Muharremaj, is een bijzonder internationale act. De Zwitserse Gjon deed in 2012 mee aan Albania’s Got Talent en werd daar derde. Het jaar daarop behaalde hij de halve finale van ‘Die Grössten Schweizer Talente’ en wéér later was hij kandidaat in de Franse versie van The Voice. Dat is het voordeel als je meerdere wereldtalen spreekt, zullen we maar zeggen.

Répondez-Moi is een prachtige, rustige ballad waarin Gjon af en toe enorm uithaalt. Grappig weetje: hij werkte in The Voice: La Plus Belle Voix samen met Mika, die ook niet vies is van een uithaaltje.

2. Bulgarije

Tears Getting Sober

De Bulgaren sturen Victoria Georgieva, een jonge zangeres die zingt over geestesziekten bij jonge mensen. De boodschap: houd vol, want er zijn mensen die je er doorheen kunnen én willen slepen. Het nummer klinkt een beetje als een kruising tussen Billie Eilish en de winnaar van vorig jaar: Arcade van onze eigen Duncan Laurence. Victoria krijgt daar een beetje kritiek op maar staat wel bovenaan bij alle wedkantoren.

Nu het Songfestival verplaatst is naar 2021 doet Victoria volgend jaar sowieso mee als kandidaat voor Bulgarije. Bitterzoet, want ze zou dit jaar écht een favoriet zijn met Tears Getting Sober. Het is niet verwonderlijk dat de zangeres er voor lobbyde dat de nummers van dit jaar doorschuiven naar 2021. Dat ging mooi niet door.

1. IJsland

Think About Things

De IJslandse band Gagnamagnið werd vooraf getipt als mogelijke winnaar van het Eurovisie Songfestival en als je hun inzending Think About Things hoort dan begrijp je meteen waarom. Het lied is catchy, lekker vrolijk en de act (waarin de band met speelgoedinstrumenten staat te spelen) is een beetje gek, maar niet té. Het is niet per se het beste nummer van het ESF, maar het is wel een popknaller van jewelste. De clip was al een megasucces voor de band.

Het nummer werd geschreven door zanger Daði Freyr, voor zijn pasgeboren dochtertje. Zoals bijna alle ouders vroeg hij zich af waar het kleine wurm nou eigenlijk de hele dag over nadacht! Helaas voor Gagnamagnið mogen ze hun topnummer niet meenemen naar volgend jaar. Sterker nog: het is niet eens duidelijk of IJsland de groep volgend jaar voorrang geeft op deelname!

Eurovision: Europe Shine A Light

Het Songfestival gaat helaas niet door, maar alle inzendingen worden wél in het zonnetje gezet in een speciale Songfestival-uitzending om de muziek te vieren. Eurovision: Europe Shine A Light is op zaterdag 16 mei te zien op NPO1, vanaf 21:00 uur. Hieronder zie je een korte samenvatting van alle inzendingen.

Jeangu Macrooy, die met Grow Nederland vertegenwoordigde, zat qua winkansen ergens in de middenmoot. In 2021 krijgt hij een nieuwe kans, al zal hij wel een nieuw nummer moeten schrijven.

Mocht je niet genoeg krijgen van het Songfestival, dan is er vanavond óók nog een special van Beste Zangers die draait om Nederlandse Songfestivalhits

Foto: EBU/Ilia Prusikin