Huh? We konden blijkbaar al eerder weten dat Duncan het Songfestival ging winnen!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Huh? We konden blijkbaar al eerder weten dat Duncan het Songfestival ging winnen!

Huh? We konden blijkbaar al eerder weten dat Duncan het Songfestival ging winnen!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Al bijgekomen van 'onze' Duncan die gewoon het Eurovisie Songfestival 2019 won? Nee, wij ook niet. Komt vooral door die zenuwinzinking die de presentatoren ons tijdens het Nederland versus Zweden-moment bezorgden. Wat blijkt nu? We konden al véél eerder weten dat Nederland ging winnen...

... En dat tergende momentje, met shots van Duncan Laurence en John Lundvik die in spanning afwachten op de ontknoping, was blijkbaar helemaal niet nodig. NRC vogelde namelijk uit dat Duncan op een eerder moment al de winst pakte. We leggen het uit! 

Totaal aantal punten

Zoals je hierboven nog eens terug kunt zien, moest op een gegeven moment alleen Zweden nog de 'televotes' krijgen (aka de stemmen van kijkers thuis). Uiteraard gingen de geniepige presentatoren dit moment emotioneel uitbuiten: John Lundvik moest 253 publiekspunten krijgen om Nederland, dat met een totaal van 492 punten bovenaan stond, te verslaan, zo vertelden ze. Onzin! 

Te lang in spanning gezeten

Het zit namelijk zo: in werkelijkheid was de uitslag al bekend toen Nederland na de vakjurypunten ook de televotes kreeg. Je kon vanaf toen al berekenen hoeveel punten er nog verdeeld moesten worden tussen Noord-Macedonië én Zweden - de twee landen die toen nog de televotes moesten krijgen. Want eerder op de avond vertelde één van de hosts blijkbaar (of is dat algemeen bekend?) dat er twee keer 2.378 punten verdeeld werden, één keer door de vakjury en één keer door de kijkers.

Conclusie

Wie tussendoor bleef rekenen, kon dus weten dat er op een gegeven moment nog maar 151 punten in het spel zaten. Noord-Macedonië kreeg een miezerige 58 publiekspunten en Zweden kreeg er op het laatste moment van de avond 93. Dit hoefde we eigenlijk niet eens meer te horen; zelfs als één van de landen alle overgebleven 151 televotes zou krijgen, kwamen ze alsnog niet boven Duncan uit! 

Lees verder