Terugkijken: Duncan Laurence wint het Eurovisie Songfestival!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Terugkijken: Duncan Laurence wint het Eurovisie Songfestival!

Terugkijken: Duncan Laurence wint het Eurovisie Songfestival!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Het geruzie over waar in Nederland het Eurovisie Songfestival van 2020 moet plaatsvinden kan nu echt losbarsten, want Duncan Laurence heeft zaterdag 18 mei op overtuigende wijze de finale in Tel Aviv gewonnen. Ook al zingt hij in zijn liedje Arcade over een losing game, de 25-jarige zanger werd al weken zo niet maanden vantevoren als winnaar getipt. En na een overtuigende performance in de halve finale maakte Duncan tijdens de finale de hoge verwachtingen helemaal waar.

Hier zie je Duncans winnende optreden in de finale terug:

Overtuigende overwinning

Duncan won ook nog eens op overtuigende wijze, want hij liet met een eindscore van 492 punten de nummers twee en drie ver achter zich: Italië behaalde de tweede plek met 465 punten, en Rusland werd nummer drie met 392 punten. Hier zie je het winnende moment terug:

Hier met die bokaal

Duncan kreeg de winnende bokaal uitgereikt uit handen van Netta, die in 2018 het festival won met haar kippenlied Toy.

“Stick to your dreams!”

Na afloop stond de 25-jarige zanger de camera te woord met een hartverwarmend dankwoordje,  waarin hij alle kijkers aanmoedigde om vooral hun dromen na te blijven streven:

En hierbij dan ook nog even Duncans toegift, de winner’s performance, iets wat al jaren een Eurovisie-traditie is.

Eerste Nederlandse overwinning sinds 1975

Duncan is de eerste Nederlandse Eurovisie-inzending in 44 jaar die het festival wint. Nadat Teach-In met Ding-a-dong in 1975 het festival won zit Nederland al decennia lang te wachten op een nieuwe overwinning. In totaal is Duncans overwinning de vijfde keer dat Nederland het Eurovisie Songfestival wint, met naast Teach-In ook nog Corry Brokken (1957), Teddy Scholten (1959) en Lenny Kuhr (1969) als eerdere Nederlandse overwinningen. Achter die laatste staat wel een hele grote asterisk, want Kuhr moest toen de overwinning delen met Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Eurovisie 2020 in Rotterdam of Amsterdam?

De voornaamste kanshebbers om volgend jaar het festival te organiseren zijn de Amsterdamse Ziggo Dome en de Rotterdamse Ahoy, die allebei al enthousiast liepen te tweeten gisteravond. Een volgende vraag wordt wie het festival mag presenteren. De eerste online petities zijn nu al gestart, zo willen sommige fans graag Nikki de Jager zien terwijl andere liefhebbers zitten te wachten op Geer en Goor.

Lees verder