Duncan Laurence

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Duncan Laurence

Voorpret! De 12 beste Eurovisie Songfestival-acts ooit

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Aangezien we vanavond kunnen genieten van de Beste Zangers Songfestival special, is het een goed moment om even terug te blikken op de beste Eurovisie optredens ooit. En 12 is wel een bijpassend aantal toch?

De optredens van het Eurovisie Songfestival zijn vaak behoorlijk euh... interessant. Er zitten fenomenale missers tussen die we niet snel uit ons hoofd kunnen wissen. Toch levert dit muziekfeest wat diamantjes aan de muziekwereld en niet allemaal krijgen ze de waardering die ze verdienen.

12. Domenico Modugno - Nel Blu' Dipinto Di Blu' (Volare) (1958)

We beginnen onze lijst met een gouwe ouwe. Je denkt misschien waar hebben ze het nu over? Dit nummer, uit een van de eerdere edities van het Eurovisie Songfestival, werd na dit optreden nog gecoverd door verschillende bekende artiesten. Hij wordt dan ook wereldwijd gezien als een van de meest herkenbare liedjes die uit het Songfestival is gekomen (samen met ABBA'S Waterloo). Ook André Hazes maakte er een eigen versie van! 

En dit is wat André ervan maakte:

11. Johnny Logan - Hold Me Now (1987)

Ierland had met Johnny Logan een schot in de roos! De zanger levert 2 onvergetelijke (en daarom ook winnende) nummers en wordt terecht Mr. Songfestival genoemd. Niemand had toen nog het Songfestival 2 keer gewonnen! Dit prachtige lied uit 1987 mag daarom natuurlijk niet in ons lijstje ontbreken. 

10. Mahmood - Soldi (2019)

Italië is een beetje de Leonardo DiCaprio van de muziekwereld. Steeds als we denken dat ze gaan winnen, is dat toch net niet het geval. Zo glipte de hoofdprijs net uit de handen van Mahmood met zijn nummer Soldi. We klapten allemaal massaal met de rapper mee tijdens zijn optredens en ook in de media was hij bijzonder populair. Natuurlijk zijn we blij dat Arcade van Duncan Laurence er met de prijs vandoor ging, maar deze Italiaan zette ook een prestatie neer hoor! 

9. ABBA – Waterloo (1974)

Denk je aan het Songfestival, dan denk je natuurlijk ook aan ABBA. Met het enorm catchy Waterloo wisten de Zweden in 1974 de meeste punten te verzamelen en meteen hun carrière een kickstart te geven. Het is zelfs een van de best verkochte singles ooit! Ook wij houden forever more van deze tijdloze klassieker.

8. Teach-in - Ding-a-dong (1975)

Onze Nederlandse helden! Na de winst in 1975 met hun swingende hit hebben we een kleine 44(!) jaar moeten wachten op de volgende hoofdprijs (Bedankt Duncan!). Teach-in zingt zich zwierend naar de finale waar ze er terecht met de eerste prijs vandoor gaan! Een vrolijk meezing liedje die de rest van de dag nog in je hoofd blijft zitten. 

7. OG3NE - Lights and shadows (2017)

We kunnen de 3 zusjes natuurlijk niet vergeten. Het trio ging er niet met de prijs vandoor, maar stal wel al onze harten met dit emotionele eerbetoon aan hun inmiddels overleden moeder. De meiden staan bekend om hun samensmeltende harmonieën. Zelfs nu ze allemaal in quarantaine zitten, zingen ze indrukwekkende covers vanuit hun woonkamer. Lights and Shadows had volgens ons toch echt veel meer waardering moeten krijgen en daarom heeft hij toch een plek in onze lijst!

6. Céline Dion - Ne Partez Pas Sans (1988)

Niet iedereen weet dat Céline Dion voor Zwitserland meedeed aan het Eurovisie Songfestival en zelfs won met haar Franse lied Ne Partez Pas Sans Moi! De kledingkeuze is misschien een beetje aan de eigenzinnige kant, maar Céline Dions aangrijpende stem is in elke taal te herkennen en daar gaat het om. Soms heb je geen extravagante acts nodig om eruit te springen en dat bewijst Céline met dit optreden!

5. Sertab Erener – Everyway that I can (2003)

Nee, het is niet Tarkans Kiss Kiss, maar Sertab Erener haar Everyway That I Can is eigenlijk nog veel beter! We weten vrijwel zeker dat zelfs de grootste Songfestival-hater toch helemaal los ging op de remix van dit nummer, die de clubs compleet domineerde. Voor ons gaat er echter niets boven het origineel.

4. The Common Linnets - Calm After The Storm (2012)

Bijna hadden we het weer te pakken! Waylon en Ilse konden de winst al proeven met Calm After The Storm in 2012. Hun rustige setting, mooie vocalen en intens oogcontact zorgde voor een 2e plek dat jaar. Zo dichtbij maar toch zo ver! De twee kunnen nu wel niet meer door één deur, het liedje blijft er een voor in de boeken! Je kunt Ilse's zangkwaliteiten weer bewonderen in the Europe Shine a Light tv-special aanstaande zaterdag.

3.  Lordi – Hard Rock Hallelujah (2006)

We gaan van het rustige Calm After The Storm naar het compleet tegenovergestelde Hard Rock Hallelujah. Deze hardcore (en soms bijzonder vreemde) acts zijn we nu wel van het festival gewend, maar dat was in 2006 echter nog wel anders toen Lordi het podium betrad met hun Hard Rock Hallelujah. De act maakte zoveel indruk dat ze er met een record aantal points vandoor gingen! 

2. Duncan Laurence - Arcade (2019)

Yes! Eindelijk hebben we de eerste prijs weer in handen! Dankzij Arcade van Duncan Laurence mag Nederland na 44 jaar het Songfestival weer organiseren (nou ja, tot corona de boel verziekte dan). De oud-The Voice of Holland kandidaat was eerder nog niet bekend en er werd dan ook flink getwijfeld aan zijn deelname, maar Duncan heeft zichzelf dubbel en dwars bewezen! Wat een optreden zette hij elke keer weer neer! Ook hij bewijst dat je niet veel nodig hebt om een pracht van een optreden te geven. Hij had eigenlijk zelfs meer punten moeten krijgen!

1. Conchita Wurst - Rise Like a Phoenix (2014)

De nummer 1 plek hebben we bewaard voor de culturele statement van het jaar. In een sprankelende gouden jurk en met een lied dat makkelijk in een James Bond film had gekund, inspireert Conchita Wurst het publiek om net als zij uit de as te rijsen. Elke keer als de zangeres het podium opkomt hoor je een oorverdovend gejuich uit het publiek en ook iedereen thuis bewondert haar prachtige optreden. Oostenrijk moest net als Nederland lang wachten op een nieuwe winst en Conchita sleepte deze welverdiende hoofdprijs binnen met dit dappere en baanbrekende optreden. 

Lees verder