WTF: de 12 allerslechtste en vreemdste acts op het Songfestival ooit!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
WTF: de 12 allerslechtste en vreemdste acts op het Songfestival ooit!

WTF: de 12 allerslechtste en vreemdste acts op het Songfestival ooit!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Niet elke Eurovisie Songfestival-act is zo loepzuiver en intens als onze Duncan (die misschien wel gaat winnen). Hier 12 WTF-acts uit de geschiedenis van het liedjesfestijn die hilarisch uit de bocht vlogen!

1. Sieneke

In 2010 ging de arme Sieneke roemloos ten onder in de halve finale. Sha-la-lie sha-la-la? Mwah, ondanks een mega-groot orgel op het podium plus een stel enge, ‘menselijke’ poppen erbij viel de Nederlandse tekst (“het gaat niet uit m’n kop”) nogal in het water.Die horror-orgeldeuntjes gaan ook niet uit je kop.

Toch, geloof het nog niet, ging het in hetzelfde jaar bij het Nationaal Songfestival nóg slechter. Pierre Kartner schreef het nummer en meerdere acts, waaronder Sieneke, waren toen nog in de running. Op een gegeven moment stond het gelijkspel tussen meidengroep Loekz en Sieneke. “Ik wil dat u nu de knoop doorhakt”, zo drong presentatrice Yolanthe aan bij Pierre. Die stond volledig verward op het podium en wist ’t even niet meer. Nederlandse live-tv op z’n ongemakkelijkst.

2. Hamsterman

Honderden miljoenen mensen zaten ademloos te kijken naar Oekraïne in 2014. Niet naar zangeres Mariya Yaremchuk en haar Tick – Tock. Nee, oh nee. Wij konden onze ogen niet van die dude in het hamsterwiel af houden. Kijk hem rennen dan!

3. Naakte man met wolf

IVAN (Wit-Rusland) begon zijn optreden in 2016 met een wel héél pikant shot. Hij zat in zijn blootje naast een wolf. De twee gingen samen janken en IVAN beloofde het arme beest dat hij ‘m zou leren vliegen. Kinky hoor.

4. Russische oma’s

Deze verzameling Russische omaatjes zetten in 2012 heel Europa op zijn kop. Zie ze eens op en neer hupsen op die stampende beat! Party for Everyone van de Buranovskiye Babushki was op en top Eurovisie: raar, over-the-top, onverwacht en ontzettend ongemakkelijk. Genieten!

5. Tin Man

Verka Serduchka heeft iets te vaak The Wizard of Oz gekeken. De Oekraïense inzending van 2012 was de Tin Man, maar dan maal duizend en prettig gestoord. Een hysterische aftocht richting totale gekte. 

6. Zingende kalkoen

Dustin de zingende kalkoen uit Ierland gooide Eurovision in 2008 volledig overhoop: deze dude maakt er pas echt een poppenkast van. Ierland haalde er trouwens niet eens de finale mee dus dit trucje mislukte. Het leidde zelfs tot een officieel besluit van de organisatie: zulke poppen mogen nóóit meer meedoen.

7. Euro-Vision

All the way back in 1980 stuurde België Telex naar het liedjesfestijn. Deze hypnotiserende track (Euro-Vision) vol eentonige deuntjes en een Google Translate-computerstem voelt nogal surrealistisch. Het leek wel of ‘ie uit de toekomst kwam! We waren en zijn nog steeds niet klaar voor deze act.

8. Winny Puhh

Een groepje ontspoorde Estse schreeuwers in weerwolfkledij mét worstelkostuums aan? En het noemt zich óók nog Winny Puhh? Only at Eurovison

9. Pirates of Eurovison

Letland stuurde in 2008 een ringbaard-engerd naar het Songfestival. Zijn zelfbenoemde Wolves of the Sea maakten er nogal een potje van in dit krankzinnige Pirates of the Caribbean-aftreksel. Je krijgt er spontaan scheurbuik van.

10. 75 cents

Vergeet 50 cent, in 2008 was de Kroaat 75 cents de rapgod van dat moment. Dit boos oud mannetje zwiept met een wandelstok en mietert ‘m op een gegeven moment zelfs op de grond. Na een boze tirade (zingen kunnen we ’t niet noemen) kruipt hij om een of andere reden achter een draaitafel.

11. Kat op je schouder

Vrolijk nummertje hoor, dat L’amour à La Francaise. De Franse Eurovisie-inzending in 2007 voelde alleen een beetje dertien-in-een-dozijn. Niet spannend. Nogal gewoontjes. Ons oog ging toch telkens naar die man in het roze pak: wtf doet die nep-poes op zijn schouder?

12. We Are The Winners

De blije gasten van LT United (Litouwen, 2006) blonken niet uit in diepzinnige teksten. Het klinkt nogal, euhm, recht voor zijn raap. “We are the winners of Eurovision”, zongen ze (ja echt). “Vote, vote, vote, vote, vote for the winners!” Je raadt vast wie er dat jaar in ieder geval niet won…

Lees verder