De opmerkelijkste Songfestival-optredens

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De opmerkelijkste Songfestival-optredens

De opmerkelijkste Songfestival-optredens

|
|

Laatste update:

Het Eurovisie Songfestival is een prestigieuze wedstrijd: alleen de beste artiesten zijn goed genoeg om te schitteren op dit megapodium! Meestal...

Het is eigenlijk een vreemde wedstrijd. Je wil de finale halen, en daarin opvallen, maar als je wínt moet je het hele gebeuren volgend jaar zélf organiseren. Een cynicus zou zeggen: meedoen is belangrijker dan winnen.

Dat dachten deze inzendingen mogelijk ook. Het land staat op de kaart, de kijkers zijn vermaakt en er is geen en-ke-le kans op een duur feestje! Hoewel...

Bondsrepubliek Duitsland - Dschingis Khan

Genghis Khan, 1979

De grote Mongoolse veroveraar Dzjengis Khan staat om veel dingen bekend. Zijn rijk besloeg de halve wereld en zijn legendarische wreedheid werd alleen geëvenaard door zijn… dansmoves?

De groep Dschingis Khan werd vierde in 1979, en hun song werd een hit in Japan, Australië, de Sovjet-Unie en Israël. Het waren andere tijden… Je zou het niet zeggen, maar het nummer gaat over een jaloerse man, die zich een ‘Genghis Khan’ voelt worden als zijn grote liefde op iemand anders valt.

Ierland - Dustin The Turkey

Irelande Douze Points, 2008

Dustin The Turkey is de eerste (en gelukkig enige) pop die ooit deelnam aan het Eurovisie Songfestival, hoewel we nog twijfelen over Cliff Richard. Dustin, een geliefd figuur uit een Iers kinderprogramma, stal de show door ogenschijnlijk willekeurige kreten in de microfoon te brullen.

Ierland grossiert in Songfestival-overwinningen, dus misschien wilden ze de andere landen ook een kans geven. Dustins optreden is één van de weinige Eurovisie-optredens die zowat van het podium werden geboed. Een beetje camp mag (graag!) maar fans vonden deze show van weinig respect voor échte artiesten getuigen.

Roemenië - Cezar

It’s My Life, 2013

De naam van Cezar viel vandaag al eerder, en dat is geheel terecht. Zijn ‘vampierenshow’ (Transsylvanië ligt in Roemenië) was gewaagd. Zijn nummer It’s My Life begon nog redelijk normaal, maar Cezars uithaal doet graniet splijten! Na veertig seconden weet de luisteraar niet meer waar hij het zoeken moet, gelanceerd door Cezars gevoelige, maar toch stoere sopraan.

Helaas bleef hij steken in de halve finale van 2013. Hij heeft in elk geval alles gegeven, en meer!

Nederland - Sieneke

Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie), 2010

Na het overdonderende shot van het draaiorgel met neonlampen weet Sieneke zelf onze aandacht niet meer terug te winnen. Het gevaarte, dat afkomstig lijkt uit een film van David Lynch, is tegelijkertijd te groot én te klein! De knipperlichten trekken de aandacht van de kijker, maar stoot deze meteen weer af!

Het liedje zelf was achteraf eigenlijk best leuk, maar er gebeurt té veel! Kijkers en juryleden waren zo confuus van dit visuele bombardement dat Sieneke helaas sneuvelde in de halve finale. Het draaiorgel lieten de Nederlanders trouwens lekker in Oslo staan. Ergens in een duistere kelder van de Noorse omroep verzamelt het zijn krachten…

Oekraïne - Verka Serduchka

Dancing Lasha Tumbai, 2007

Verka Serduchka, een typetje van de komiek Andriy Mykhailovych Danylko, combineerde een vreemd maar aanstekelijk liedje met een van de pot gerukte podiumact. Verka Serduchka won niet, maar werd tweede. De winnares van 2007 werd de Kroatische Marija Serifovic, met het onvergetelijke nummer Molitva. Die… kennen we allemaal nog wel, toch?

Verka Serduchka mocht zich in elk geval de morele winnares noemen. Als je het hebt over de ‘zilveren krijsrobot uit Oekraïne’ weet iedereen over wie het gaat!

Lees verder