Van Big Brother tot Chateau Meiland: over deze realityshows raakten we niet uitgepráát!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Van Big Brother tot Chateau Meiland: over deze realityshows raakten we niet uitgepráát!

Wat léééuk! De spraakmakendste realityshows

|
|

Laatste update:

Door de jaren heen zijn er ontelbare realityshows uitgezonden. Over deze programma’s raakten we destijds niet uitgepraat!

Big Brother

Tegenwoordig wordt er terugverlangd naar de ‘onschuldige dagen van Big Brother’ qua realityshows. Vooraf werd er gewaarschuwd dat de kandidaten, die 100 dagen in hetzelfde huis moesten zitten, gek zouden kunnen worden, dat Big Brother ethisch totaal niet verantwoord was en werd er nog veel meer ellende voorspeld.

Achteraf viel dat allemaal best mee: de kandidaten verveelden zich voornamelijk dood, er werd niet gevochten en alleen Bart en Sabine hadden seks met elkaar (onder een deken). De show was wel een enorme hit, en veroorzaakte een vloedgolf aan vergelijkbare programma’s zoals De Bus, De Gouden Kooi en Utopia, de realityshow die binnenkort ten einde komt.

Het scheelde natuurlijk dat ‘reality tv’ op dat moment nog niet bijzonder bekend was: de deelnemers aan Big Brother waren overwegend normale figuren en vertoonden niet echt extreem gedrag. De hype was echter gigantisch: iedereen wilde wat met de show doen. Willibrord Frequin probeerde het Big Brother-huis te bereiken met een parachute, George Baker met een kraanwagen en natuurlijk namen de bewoners een eigen singeltje op.

Jezus mina, heel veel mensen hebben dit plaatje gekocht! Er gaan trouwens geruchten dat deze show weer terug op tv komt.

De Gouden Kooi

Eigenlijk was De Gouden Kooi het idee waar Big Brother van afgeleid was. Omdat de show best extreem was (in theorie ging de show door tot er nog maar één deelnemer over was, en men mocht elkaar wegpesten) werd dit verbouwd tot het betrekkelijk normale Big Brother. Toen men een beetje aan reality-tv gewend was, werd de tijd rijp geacht om de spelshow een stuk valser te maken.

In De Gouden Kooi, dat van 2006 tot 2008 liep, ging het er meestal niet zo tof aan toe. Mensen begonnen relaties, gingen daarna de hele tijd vreemd; sloegen elkaar op de muil en op een gegeven moment gooide deelnemer Jaap een emmertje kots op de grond en rolde hij er doorheen.

De Gouden Kooi leefde vooral online heel erg, omdat de show het populairst was onder jongeren. De rest van Nederland probeert dit reality-avontuur zo snel mogelijk te vergeten.

Temptation Island

Je zet een paar jonge mensen op een eiland zonder hun partners, giet er een heleboel drank in en leunt dan achterover om te zien wat er gebeurt.

Het format zorgde er regelmatig voor dat we met open mond zaten te kijken. Denk aan ‘Timtation’ die zijn vriendin ten huwelijk wilde vragen, totdat hij binnen twee dagen zo’n beetje vergat dat ze bestond.

Opvallend is dat het laatste seizoen van Temptation Island niet bijzonder spannend was voor de neutrale toeschouwer; de kandidaten hadden geen zin om voor paal te staan op televisie, ondanks herhaaldelijk aandringen van de makers. Temptation Island werd pas een draaikolk van verbroken relaties, vechtpartijen en vreemdgaan toen de opnames al lang afgelopen waren.

Nu het bij De Villa écht gierend uit de klauwen liep, stopt RTL voorlopig met dit soort shows. Het is écht mogelijk om spectaculaire televisie te maken zonder mensen tegen hun zin dingen te laten doen.

Patty’s Fort

Patty Brard trok in 2005 met een paar nauwelijks Bekende Nederlanders naar Ibiza, om daar helemaal tot zichzelf te komen. Ze ondergingen regelmatig verschillende soorten therapie, waaronder de beruchte ‘klysmatherapie’. Op televisie werden de darmen van Patty leeggespoeld, en werd de ‘opbrengst’ geduldig vastgelegd op camera.

We... zullen je de beelden besparen.

Patty’s Fort wordt wel eens genoemd als het dieptepunt in de reality-televisie. De ‘klysmashow’ heeft haar ook jarenlang achtervolgd. Zelf is ze altijd achter de show blijven staan, wat ook best wel dapper is. Binnenkort presenteert ze op SBS6 de comeback van Dancing On Ice.

Hotter Than My Daughter

De meeste kandidaten in Hotter Than My Daughter bewijzen dat goede smaak niet te koop is. Dames van middelbare leeftijd die in latex hotpants naar de buurtsuper gaan; in netkousen hun hondje uitlaten of een decolleté tot hun navel meetorsen. Eerlijk is eerlijk: je weet af en toe niet wat je ziet!

Wat Hotter Than My Daughter wél erg goed maakt is dat altijd de vraag gesteld wordt waaróm iemand zich zo kleedt. In veel gevallen (niet altijd!) gaat het om dames die jarenlang onder de knoet hebben gezeten van hun (ex-)man, en eindelijk de kans zien om lekker te doen waar ze zelf zin in hebben.

Met behulp van stylisten probeert de show ervoor te zorgen dat de kinderen van de paradijsvogels zich niet meer hoeven te schamen. Vaak lukt dit bijzonder aardig!

De show is nog steeds op tv maar baart minder opzien dan toen hij begon. Het blijft een onderschatte parel op reality-gebied!

Chateau Meiland

Dit jaar konden we absoluut niet om paradijsvogel Martien Meiland en zijn familie heen. De opzet van Chateau Meiland klinkt niet per se erg spannend; een gezin knapt een Frans kasteel op om er een ‘bed and breakfast’ van te maken. De club was al eerder te zien in Ik Vertrek en maakte daarin ook al een onvergetelijke indruk.

Na het mislukken van hun eerste poging proberen Martien en zijn vrouw Erica het gewoon nóg een keer, en inmiddels heeft de flamboyante kasteelheer zijn persoonlijkheid helemaal omarmd. Chateau Meiland is heerlijk pretentieloze tv, met Martien die dan weer chagrijnig is, dan weer hysterisch enthousiast en om 11 uur ’s ochtends aan de wijn zit.

Er worden vraagtekens geplaatst bij de houdbaarheid van Chateau Meiland en de rare kreetjes die Martien uitslaat, maar mocht de roem vervliegen vinden de Meilandjes dat ook niet zo erg. Wat een verschil met realitysterren die maar gek blijven doen om in de aandacht te blijven. Rond de kerstdagen keren de Meilandjes weer even terug op SBS6!

Buitencategorie: Holland In Da Hood

Acht Nederlandse rappers trekken naar een achterbuurt in Los Angeles om daar hun Thug Life-droom achterna te jagen. De show was geen enorm succes, maar eerlijk gezegd denken we soms met weemoed terug aan MC Bigga en Angelyrical.

Lees verder