Ophef: de 7 grootste Harry Potter-controverses

Vincent Crabbe, Grindelwald en J.K. Rowling

Tovenaars, liefde én de strijd tussen goed en kwaad: de Harry Potter- en Fantastic Beasts-films zijn prima vermaak voor de hele familie. Toch veroorzaakten Harry en zijn bedenkster J.K. Rowling soms flinke ophef!

7. Ezra Miller is een wandelende pr-tijdbom

Credence Barebone-acteur Ezra Miller, aka Aurelius Dumbledore, heeft in het echt een misschien wel slechtere reputatie dan zijn evil personage in de Fantastic Beasts-films - en dat is knap. Ezra, die zichzelf als non-binair identificeert, kreeg de afgelopen maanden vaak forse beschuldigingen op diens dak en kwam geregeld met justitie in aanraking. Aangeklaagd voor inbraak, verdenkingen rondom mishandeling, wanordelijk gedrag, grooming and the list goes on and on... Allemaal geen frisse boel, dus. De acteur zei zich volgens The Hollywood Reporter te willen 'verontschuldigen aan iedereen die ik heb gealarmeerd en boos heb gemaakt over mijn gedrag in het verleden'. Maar eigenlijk is het grote kwaad al geschied.

6. Crabbe is een écht boefje

Vincent Crabbe en zijn maatje Goyle waren de handlangers van Draco Malfoy, maar Crabbe bleek in het échte leven óók een kleine schurk te zijn. In 2009 werd acteur Jamie Waylett aangehouden terwijl hij een mes bij zich had én met een lading cannabis in zijn auto. De acteur kreeg een taakstraf van 120 uur opgelegd en na zijn straf was hij niet meer in een Harry Potter-film te zien.

Sterker nog: hij was hierna helemaal niet meer te zien op het scherm. In 2011 werd Waylett aangehouden terwijl hij een apotheek plunderde tijdens de rellen in Londen. Hij had een molotovcocktail op zak en kreeg daarvoor een gevangenisstraf van twee jaar. Inmiddels lijkt hij zijn leven weer op de rails te hebben: hij is tegenwoordig vaak te zien op beurzen om met Harry Potter-fans op de foto te gaan. Niet de carrière waar hij op hoopte, maar… het is beter dan slingeren met brandbommen!

5. Cho Chang

Actrice Katie Leung werd na Harry Potter and the Goblet of Fire nogal aangepakt door Harry Potter-fans. Haar personage Cho Chang werd bijna het vriendinnetje van Harry en daar konden sommige mensen niet mee dealen. Online kreeg ze de meest vreselijke, racistische verwensingen naar haar hoofd, maar ze werd gevraagd om deze opmerkingen te negeren. Vorig jaar maakte ze eigenlijk pas bekend met wat voor drek ze op jonge leeftijd moest dealen.

Dan was er nog de kwestie dat Cho in de boeken en films een Chinese is, maar ‘Cho Chang’ eigenlijk een Koreaanse naam. Niemand in China lag daar wakker van, maar het wordt wel gebruikt als stok om J.K. Rowling mee te slaan. Rowling-critici noemen het ofwel ‘lui’ is en door sommigen wordt het zelfs gezien als racistisch.

4. J.K. Rowling maakt ruzie met de transgemeenschap

J.K. Rowling staat bekend als feministe en heeft een nogal ingewikkelde verstandhouding met transgender personen. Rowling heeft geen hekel aan trans mensen, maar hamert erop dat mensen die zich een man of vrouw voelen dat niet automatisch zijn. Hiermee heeft ze veel fans diep gekwetst en kreeg haar populariteit een dikke knauw.

Zelfs de hoofdrolspelers uit de Harry Potter- en Fantastic Beasts-films hebben publiekelijk afstand van haar uitspraken genomen. De Harry Potter-boeken en -films zijn nog steeds populair, maar het is afwachten wat de controverse gaat betekenen voor eventueel nieuwe Fantastic Beasts-films of andere Harry Potter-media. 

3. De ogen van Harry Potter en zijn moeder

Een echte controverse is het niet, maar Harry Potter-fans moeten toegeven dat Severus Snape waarschijnlijk straalbezopen was toen hij zei dat Harry “de ogen van zijn moeder” had.

Sorry Snape, maar zelfs als je dood ligt te bloeden omdat een magische slang je in je toverstaf heeft gebeten, dan kun je nóg zien dat dit echt nergens op slaat.

Harry’s volwassen moeder (actrice Geraldine Sommerville) heeft trouwens wél blauwe ogen, alleen de jonge Lily Potter (Ellie Darcey-Alden) totaal niet. "Ho eens even, Veronica Superguide! De toverslang van Voldemort beet Snape helemaal niet in zijn geslachtsdeel!" Dat valt nog maar te bezien, want:

2. J.K. Rowling gooit alles steeds overhoop

Hoe zat het eigenlijk met die oude Dumbledore? “Die is gay. En hij heeft een geheime broer.”

Okee, wow… Waarom heet Zweinstein eigenlijk zo? Degene die de naam mocht bedenken had gedroomd over een varken.”

Hoe gaat het met de familie Dursley, die Harry verzorgden vóór hij tovenaar werd? “Die hebben voor de Brexit gestemd.”

Wat is er over van Voldemort? "Spreek je het wel goed uit? Want de 'T' op het einde hoor je niet, ook al heb ik in interviews heel vaak Voldemort met een 'T' gezegd."

Hoe gaat het eigenlijk met Ron en Hermelientje? Die hebben huwelijksproblemen!"

Okee… en hoe zit het dan met… “Zweinstein heeft nog maar kort wc’s; tovenaars scheten gewoon hun jurk vol en de stront toverden ze weg.”

Als we in de volgende Fantastic Beasts-film geen met poep besmeurde tovenaars zien, dan is de Harry Potter-reeks dood voor ons.

1. Johnny Depp

Johnny Depp is altijd controversieel en niet iedereen was er gelukkig mee toen hij verscheen als Gellert Grindelwald in de Fantastic Beasts-films. Depp was toen net verzeild geraakt in een vechtscheiding met Amber Heard, die hem van huiselijk geweld beschuldigde. Rowling verdedigde Depp aanvankelijk, wat fans haar enorm kwalijk namen omdat ze in het verleden zélf werd geslagen door haar ex-man.

Depp was eigenlijk al aangenomen voor Fantastic Beasts 3 toen hij een gevoelige klap kreeg. Hij beschuldigde een krant van smaad omdat die Depp een ‘wifebeater’ had genoemd, maar… hij verloor deze zaak. Volgens de rechter had de krant deze term terecht gebruikt, waardoor Depp niet anders kon dan afscheid nemen van de film.

Depp werd vervangen door Mads Mikkelsen, maar streek wel een paar miljoen op voor zijn ‘werk’ dat nog niet eens begonnen was. De rechtszaak tussen Depp en Heard roerde de tongen helemaal los afgelopen zomer, ook omdat het live werd uitgezonden op internet! Uiteindelijk kreeg Depp gelijk op de meeste punten en moet Heard 15 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan hem. Ze gaan allebei nog in hoger beroep, want Johnny moet ook 2 miljoen lappen aan zijn ex

Of hij dat geld kan verdienen met een comeback als Gellert Grindelwald valt te bezien. Volgens bronnen binnen Warner Bros. willen ze stoppen met de avonturen van Newt Scamander. De derde film, The Secrets of Dumbledore, bracht niet genoeg geld in het laatje. Er is wel een film van de Depp/Heard trial in de maak. Misschien kan Johnny daarin zichzelf spelen?

Alle Harry Potter- en Fantastic Beasts-films kan je nu kijken op HBO Max.