10 dingen die je niet wist over Harry Potter

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
10 dingen die je niet wist over Harry Potter

10 dingen die je niet wist over Harry Potter

|
|

Laatste update:

Harry Potter zien we voorlopig niet meer terug, maar de Wizarding World van J.K. Rowling gaat voorlopig als een tierelier! Deze dingen wist jij (waarschijnlijk) niet over de ‘jongen die bleef leven’.

Veel letters

De Harry Potter-boeken zijn inmiddels in 80 talen verkrijgbaar. Wereldwijd zijn er al 500 miljoen boeken in de reeks verkocht. Het bestverkochte deel is het eerste: Harry Potter And The Philosopher’s Stone. Dat is 21 jaar na het debuut van de serie een bijzondere prestatie.

Filmsucces

De acht Harry Potter-films, plus Fantastic Beasts And Where To Find Them, vormen samen de ‘Wizarding World Franchise’, gebaseerd op het werk van J.K. Rowling. In de lijst van filmseries die het meeste geld opbrachten, staat Wizarding World ferm op de derde plaats, met ruim 8,5 miljard dollar.

Wizarding World staat boven giganten als James Bond en The Lord Of The Rings. Star Wars verdiende door de jaren heen ruim een half miljard meer, maar is binnen bereik. Alleen het Marvel Cinematic Universe verdiende twee keer zoveel. Kanttekening: het MCU beslaat ook 20(!) films.

De jongen die wat?!

De Harry Potter-films waar we allemaal van houden, hadden er bijna totaal anders uitgezien. Steven Spielberg werd in eerste instantie benaderd, en hem leek een animatiefilm wel wat. Meerdere boeken zouden in één film veranderd worden en de hoofdrol was voor Haley Joel Osmond. Da's deze boy.

Warner Bros. besliste (gelukkig!) anders.

Robin Hagrid

Het is bijna onmogelijk om iemand anders dan Robbie Coltrane te bedenken als de reusachtige Hagrid. Coltrane accepteerde de rol eigenlijk alleen maar omdat zijn kinderen het leuk vonden.

Robin Williams had Hagrid érg graag gespeeld, maar J.K. Rowling stond erop dat de cast grotendeels Brits zou blijven… Jammer, we hadden het graag gezien!

We spreken Voldemort verkeerd uit

Schrijfster J.K. Rowling heeft af en toe de neiging om de Harry Potter-boeken achteraf een beetje anders in te vullen. Zo zou Hermione volgens Rowling een gekleurd meisje zijn en Albus Dumbledore homoseksueel. Helemaal prima, maar in de films en boeken zie je daar niets van terug.

Nergens wordt dit duidelijker dan de naam van de ultieme bad guy: Voldemort. Ie-der-een in het gehele Harry Potter-universum spreekt deze naam uit zoals je hem schrijft (als ze hem uitspreken; dat ligt gevoelig). Volgens Rowling moeten we het echter met een stomme ‘t’ zeggen, zoals men in Frankrijk doet.

Kom op, J.K, acht films en dan drop je deze bom!

J.K. Potter

Harry’s ouders hebben een belangrijke rol in het verhaal. Het duo offerde zichzelf op om baby Harry uit de klauwen van Voldemor(t) te houden. Het leek de makers van de eerste Harry Potter-film leuk om J.K. Rowling de rol van Lily te laten spelen.

Acteren is zeg maar niet echt J.K’s ding, dus ze weigerde resoluut! Tijdens het schrijven van de Potter-boeken, overwoog J.K. een aantal keer om alle ouders van de jonge personages te laten sterven. Bekijk dit lijstje met personages die ze ook bijna wilde laten sterven.

Half-assed Prince

Daniel Radcliffe, Harry Potter himself, is over slechts één film ontevreden: The Half-Blood Prince. Natuurlijk acteerde hij in de eerste films nog niet super, maar hij constateerde in elk geval verbetering, ook omdat hij veel leerde van zijn oudere, ervaren tegenspelers.

In een interview met Playboy verklaarde hij dat hij The Half-Blood Prince achteraf compleet verkeerd benaderde. Hij wilde Harry Potter neerzetten als iemand met een soort ‘shell shock’, die afgestompt en vlak op zijn omgeving reageert vanwege psychologisch trauma. Vanuit het personage is het begrijpelijk, maar voor de kijker is het een beetje saai.

Overleden acteurs

Aan megaprojecten als Harry Potter werken honderden mensen mee, dus statistisch gezien móeten er verschrikkelijke dingen met een paar sterren gebeuren. Dit zijn de opvallendste.

Alan Rickman (Professor Snape) overleed in 2016 aan alvleesklierkanker. Richard Harris, die Dumbledore speelde in de eerste twee films, overleed in 2002 aan de ziekte van Hodgkin.

Buitengewoon dramatisch was de dood van Rob Knox, die in The Half-Blood Prince debuteerde als Marcus Belby. Knox werd op 18-jarige leeftijd doodgestoken voor een café in Londen, toen hij zijn broer wilde redden van twee aanvallers.

Dave Legeno (Fenrir Greyback) raakte tijdens een trektocht in de Amerikaanse woestijn Death Valley bevangen door de hitte en overleefde de wandeling niet… Tragisch én opmerkelijk, maar nog vreemder is dat deze acteur ter wereld kwam als David Ronald Murray. Hij wilde zijn naam bij de burgerlijke stand laten veranderen in ‘Dave Legend’, maar zijn handschrift was zó slecht leesbaar dat ‘Legeno’ werd ingevoerd.

Boefje!

In de Harry Potter-films is Voldemort de opperschurk, maar voor zover we weten is Ralph Fiennes, die hem speelt, een aardige man. Hetzelfde kunnen we niet zeggen over Jamie Waylett, die de gemene pestkop Vincent Crabbe speelt! Dat leek wel een ‘method actor’.

Waylett werd in 2009 aangehouden met een paar zakjes cannabis en een mes in zijn auto. Toen de politie huiszoeking deed vond men daar nog meer marihuanaplanten, en Waylett kreeg een taakstraf van 120 uur. 

Hij hoefde niet meer terug te keren voor de Harry Potter-films die daarna verschenen. Achteraf gezien was dat een wijs besluit… Waylett werd tijdens de rellen in Londen van 2011 gearresteerd terwijl hij een drogisterij plunderde. De ex-acteur had onder meer een molotov-cocktail op zak! Hij draaide twee jaar de gevangenis in en sindsdien hebben we niets meer over hem vernomen.

Leuk speelgoed!

Om zoveel mogelijk geld aan de populariteit van Harry en zijn vrienden te verdienen, draaiden Chinese speelgoedfabrieken overuren. Het maakte niet eens uit wát het precies was: als er maar Harry Potter op stond.

Mattel keurde dit speeltje goed: een plastic Nimbus 2000-bezem die ehm… vibreerde zodra je hem tussen je benen hield. Materiaal uit die tijd (circa 2001) is lastig te vinden, maar Ellen besteedde er een paar jaar geleden kort aandacht aan.

Vandaar dat die serie zo populair is geworden onder jongvolwassenen! Toen Mattel meer dan drie seconden had nagedacht over het speeltje, werd het direct uit de handel genomen.

Lees verder