Ook Emma Watson en Eddie Redmayne tégen trans-uitspraken Rowling

Emma Watson

Eerder deze week nam Harry Potter himself, Daniel Radcliffe, al afstand van J.K. Rowlings inmiddels beruchte transgender-tweets. Nu doen Emma Watson én Fantastic Beasts-ster Eddie Redmayne hetzelfde.

Het begon afgelopen weekend allemaal toen Rowling in een tweet reageerde op een artikel over menstruerende transgenders. Ze vindt dat transgender-mannen die nog menstrueren, vrouw genoemd moeten worden. "Ik ken en hou van transgenders, maar als je het concept van een biologische seksebepaling uitwist, zorg je er ook voor dat veel mensen een deel van hun leven niet meer kunnen bespreken. Het is geen haat om de waarheid te spreken." En toen barstte de storm los!

Sterren gaan los

Daniel sprak zich al eerder uit en nu komt ook Emma 'Hermione' Watson met een krachtig tegengeluid op twitter waarin ze korte mette maakt met J.K.'s controversiële uitspraken. "Transgenders zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Zij verdienen het om hun leven te leiden zonder constant vragen te krijgen over wat ze waren of wat men vindt dat ze zijn. Ik wil dat mijn trans volgers weten dat ik, en met mij vele anderen, jullie respecteer, zie en van jullie houd voor wie je bent", aldus Emma, die geld doneerde aan de transgender-organisatie Mermaids en het feministische fonds Mama Cash.

Eddie Redmayne

Ook Newt Scamander-acteur Eddie Redmayne verzet zich tegen J.K. In een statement aan Variety zegt hij het volgende. "I disagree with Jo’s comments. Trans women are women, trans men are men and non-binary identities are valid." Ook wil hij niet spreken námens de community, maar kan hij naar eigen zeggen wel - door vriendschappen met transgenders - zeggen dat ze enorm moe worden van dit soort uitlatingen. "I would never want to speak on behalf of the community but I do know that my dear transgender friends and colleagues are tired of this constant questioning of their identities, which all too often results in violence and abuse. They simply want to live their lives peacefully, and it’s time to let them do so." Het hele statement van Eddie kun je hier lezen

Ook Emma Watson en Eddie Redmayne tégen trans-uitspraken Rowling

Reactie J.K. Rowling

Het kon na al die ophef natuurlijk niet lang meer duren voordat J.K. eens even goed zou uitleggen wat ze precies bedoelde met die uitspraken. Nou, die uitleg kwam er! In een zéér lange blogpost, gisteren online gezet, legt de schrijfster uit waarom ze het opschreef en vertelt ze over haar jeugd, waarin ze slachtoffer werd van huiselijk geweld en seksueel misbruik. Alles moet bespreekbaar zijn, bepleit 'Jo'. Ook kwam er een soort van excuses. "Natuurlijk doet het leven van transgenders ertoe." Maar ook: "Ik vergat de belangrijkste regel van Twitter - verwacht nooit een genuanceerd gesprek - en reageerde op iets wat ik voelde als vernederende taal over vrouwen. Ik sprak over het belang van sekse en betaal sindsdien de prijs". Het hele verhaal kun je hier teruglezen.