De 10 beste Guy Ritchie-films

De beste films van Guy Ritchie

De Britse regisseur Guy Ritchie heeft een aantal klassiekers gemaakt en wij hebben zijn tien beste films op een rijtje gezet.

10. Revolver (2005)

Na het verschrikkelijke Swept Away probeerde Guy Ritchie zijn geweldige misdaadthrillers te combineren met een… Filosofische boodschap. Jason Statham speelt een oplichter die met een speciale formule elk spel kan winnen, en elke tegenstander kan verslaan. Als Statham uit de gevangenis komt, verwacht hij dat hij rijkelijk beloond wordt door de gangster Macha (Ray Liotta). Die ruimt hem liever uit de weg, waardoor Statham gedwongen wordt om op slimme wijze zijn gram te halen.

In Revolver zitten een heleboel interessante ideeën verborgen, maar ze worden helaas nooit een aansprekend geheel. Na Swept Away en Revolver ging het gelukkig weer wat beter met de films van Ritchie.

 

Revolver kan je kopen of huren via Amazon Prime.

9. King Arthur: Legend of the Sword (2017)

Het verhaal van koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel is prima filmmateriaal, maar King Arthur: Legend of the Sword was niet zo’n geslaagde poging. In plaats van een historisch verhaal, zagen bioscoopgangers een historische flop!

De makers zetten hoog in, om van King Arthur een zesdelige(!) filmreeks te maken. Legend of the Sword flopte zó hard dat dat er nooit van gekomen is. De film is duister, spectaculair en dendert maar door als een op hol geslagen trein.

 

King Arthur kun je huren bij Pathé Thuis.

8. RocknRolla (2008)

Met RocknRolla keerde Guy Ritchie weer terug naar zijn roots: spannende, grappige misdaadthrillers. En hoe! Een groep overvallers genaamd The Wild Bunch steelt een smak geld van een Londense gangster, die het weer geleend had van de Russische vastgoedmaffia. Al snel hebben alle partijen het met elkaar aan de stok. Het hoogtepunt van RocknRolla is toch wel de fantastische cast, met Gerard Butler, Tom Hardy, Idris Elba, Mark Strong én Thandiwe Newton.

In RocknRolla zien we Guy Ritchie niet op de toppen van zijn kunnen, maar na twee grote flops ging de regisseur weer de juiste kant op. Er wordt nog steeds gepraat over een sequel op deze misdaadfilm, maar de sterrencast is in de tussentijd helemaal onbetaalbaar geworden!

 

RocknRolla kun je huren bij Pathé Thuis.

7. Wrath of Man/Cash Truck (2021)

Jason Statham speelt een nieuwe beveiliger op een geldtransport, die steeds de gevaarlijkste klussen uitkiest. Zijn collega’s denken dat hij helemaal gestoord is, óf een infiltrant, maar Statham heeft een bijzondere reden om het lot uit te dagen…

Cash Truck is een bikkelharde actiefilm, waar wel wat elementen van Ritchies eerdere misdaadfilms in zitten. De actie is echter een stuk belangrijker dan normaal, en de film kent ook veel minder humor.

 

Je ziet Cash Truck op Amazon Prime Video.

6. Sherlock Holmes (2009)

Wát Guy Ritchie ook doet, zijn films zijn absoluut ‘cool’. Inhoudelijk is het niet altijd even sterk, en dat geldt ook voor de Sherlock Holmes-films met Robert Downey Jr. en Jude Law. Ritchie maakte van de briljante detective een soort ‘rockster’, en dan heb je aan Downey Jr. een goeie.

Sherlock Holmes en de sequel A Game of Shadows boden in elk geval een frisse nieuwe kijk op het personage, dat we vooral kennen als een oudere man in een bruine cape. Veel scènes, waarin Holmes zijn geniale brein aan het werk zet, zitten erg gaaf in elkaar.

Sherlock Holmes én de sequel A Game of Shadows staan allebei op Netflix.

5. Aladdin (2019)

Hoe mooi de remakes van Disney-tekenfilms ook zijn, je vraagt je toch altijd eventjes af: is deze film nou echt… nodig? Misschien niet, maar Aladdin is zeker één van de leukste ‘live-action’-verfilmingen en zéker een van de spectaculairste.

Aladdin haalde meer dan een miljard dollar op in de bioscoop, en daarom wordt er al een tijdje gepraat over een sequel. Waarschijnlijk zal Guy Ritchie de film weer regisseren. Aladdin 2 wordt een nieuw verhaal, hoewel er waarschijnlijk wel elementen uit de tekenfilms De Wraak van Jafar en De Dievenkoning in verwerkt zitten.

 

Aladdin is te zien op Disney+.

4. The Man from U.N.C.L.E. (2015)

Henry Cavill en Armie Hammer spelen Amerikaanse en Russische geheimagenten die samenwerken tegen een wereldwijde dreiging. Een crimineel heeft een atoombom gepikt en dreigt de Derde Wereldoorlog uit te lokken met een nucleaire aanslag.

Het verhaal van The Man from U.N.C.L.E. is niet zo bijzonder, maar dat valt eigenlijk niet op door de flitsende actie én de flitsende Henry Cavill. De film werd geen groot succes, maar is behoorlijk vermakelijk!

 

The Man from U.N.C.L.E. is te zien via Netflix.

3. The Gentlemen (2020)

Als je stopt met werken krijg je een leuke afscheidsborrel en cadeautjes van je collega’s en ga je lekker van je pensioen genieten. Maar hoe doe je dat als je een topcrimineel bent? In The Gentlemen probeert Matthew McConaughey zijn cannabisimperium van de hand te doen, om een jetsetleven te leiden. Het probleem is dat andere organisaties dat doorhebben en de prijs naar beneden willen drijven. Wat volgt is extreem geweld en veel (zwart)komische situaties.

The Gentlemen heeft een prima cast met McConaughey, een geflipte Colin Farrell én Sons of Anarchy-ster Charlie Hunnam. The Gentlemen is uit hetzelfde hout gesneden als Snatch, maar is anno 2022 iets minder verrassend.

 

The Gentlemen is nu te zien op Amazon Prime Video.

2. Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)

De eerste échte speelfilm van Guy Ritchie blijft voorlopig één van zijn leukste. In dit gangsterverhaal verliest een groep vrienden tonnen bij een illegaal pokerspel. Ze hebben ‘geluk’: ze krijgen een week om een half miljoen bij elkaar te sprokkelen. Lock, Stock and Two Smoking Barrels is enorm grappig én het debuut van actieheld Jason Statham. Ook Vinnie Jones en zijn ultieme boevenkop duiken voor het eerst op.

Ritchie brak meteen internationaal door met zijn door Quentin Tarantino geïnspireerde misdaadcomedy.

 

Lock, Stock and Two Smoking Barrels is te zien op Netflix.

1. Snatch (2000)

Lock, Stock and Two Smoking Barrels was dé doorbraak van Guy Ritchie, en de opvolger Snatch heeft veel van zijn debuut weg. Er zijn domme criminelen, brute moordenaars en ongure types die elkaar te slim af proberen te zijnSnatch is nét wat strakker dan zijn voorganger en Brad Pitt heeft een hilarische bijrol als de onverstaanbare bokser Mickey.

Na Snatch schreef Ritchie een paar flops op zijn naam, maar daarna ging het weer de goede kant op met de regisseur.

 

Snatch is te zien op o.a. Netflix, Pathé Thuis en Ziggo Movies en Series (X)L.

Operation Fortune: Ruse de Guerre

In Guy Ritchies nieuwste film speelt Jason Statham de dodelijke geheimagent Orson Fortune, die een gevaarlijk wapen uit handen van Hugh Grant moet houden. Om in de buurt van Grant te komen, ontvoeren ze de protesterende acteur Danny Francesco (Josh Hartnett).

Operation Fortune had eigenlijk al in de bioscoop moeten draaien, maar door de coronacrisis duurde het allemaal wat langer. De film zou deze maand uitkomen in de bioscoop, maar is helaas voor onbepaalde tijd uitgesteld. Hopelijk kunnen we gauw genieten van een nieuwe Guy Ritchie-kraker!