Zoek de verschillen: Aladdin (1992) en Aladdin (2019)!

Disney's Aladdin, de live-action-versie uit 2019

De remake van Disney’s Aladdin draait eindelijk in de bioscoop! Hoe verschilt deze van de animatiefilm? Kan Will Smith op tegen Robin Williams, en hoe zit het met #hotJafar?

Aladdin is een geliefde animatiefilm, maar sommige grappen en elementen uit de jaren 90 zijn nu niet meer bon ton. Verhalen over weerloze prinsessen kennen we nu wel, en sommige songteksten (‘Where they cut off your ear, if they don’t like your face’, uit de opening) waren toen óók eigenlijk al controversieel.

De geest is… ook een persoon!

In de tekenfilm is de geest uit de lamp (Robin Williams, en in Nederland Pierre Bokma) een magisch blauw figuur, en is het moeilijk voor te stellen dat hij ooit een normaal mens was. Nu Will Smith een ‘echte’ geest speelt, ontdekken we ook een menselijke kant van deze magische geweldenaar!

Will Smith weet heus wel dat het onmogelijk is om Robin Williams te evenaren als de geest. Daarom geeft hij een eigen draai aan de rol!

Jasmine!

De tekenfilm draaide voornamelijk om Aladdin en de geest; prinses Jasmine had eigenlijk bijna geen invloed op het verhaal. Ze was eigenlijk vooral op zoek naar een geschikte echtgenoot. In de nieuwe Aladdin heeft ze zelf ook wat meer een eigen wil. We ontdekken ook waarom de sultan zo extreem voorzichtig is met zijn dochter. Nu moet je altijd voorzichtig zijn met je kinderen natuurlijk, maar de sultan weet er wel een sport van te maken. Terecht, zo blijkt!

Prinses Jasmine heeft in de nieuwe eindelijk haar eigen lied: Speechless.

Ten opzichte van de animatiefilm uit 1992 staat Jasmine veel meer haar ehm… vrouwtje.

Jafar is een lekker ding!

Jafar wordt in Aladdin gespeeld door de Tunesisch-Nederlandse acteur Marwan Kenzari. Toen het nieuws bekend werd, reageerde het halve internet nogal dorstig op de zogenaamde ‘hot Jafar’. Wat een verschil met de lelijke dude uit de animatiefilm!

Serieus!

Kenzari weet de duistere vizier ook een zekere ‘fabulousheid’ mee te geven!

Wie is Prins Anders?

Billy Magnussen werd aangekondigd als een nieuwe prins, die het hart van Jasmine wilde veroveren. Dat… vond iedereen nogal raar: een blonde prins in hartje Agrabah. Hij is er dan ook voornamelijk om een alliantie te smeden met een koninkrijk dat ver weg ligt.

Hij valt vooral op hilarische wijze uit de toon!

Meer actie!

Je zou verwachten dat de actie in een animatiefilm veel spectaculairder is dan in een film met ‘echte mensen’. Dankzij computer graphics is dat tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend! Vooral papegaai Iago krijgt een bijzonder moment om te shinen! Roc ’n roll!

De papegaai is echter niet ingesproken door Gilbert Gottfried en die is daar best een beetje verdrietig over... Alan Tyduk doet natuurlijk wel erg zijn best!

Aladdin

Heb je Aladdin al gezien, of ben je nog van plan te gaan? We zijn erg benieuwd wat jullie van Disney’s nieuwste live-action-hit vinden. Is het een mooie update, of had deze geest best in de fles mogen blijven zitten?