De vijf beste en vijf slechtste films van Gerard Butler

Door Redactie
De vijf beste en vijf slechtste films van Gerard Butler

Zoeken naar een goede film met Gerard Butler is tegenwoordig net zoeken naar een speld in een hooiberg, want na zijn grote doorbraak als Leonidas in 300 ging het alweer snel bergafwaarts met de stoere Schot: wat heeft deze baardmans een hoop meuk afgeleverd de afgelopen tien jaar?! Met moeite schrapen we de vijf beste Butler-films bij elkaar, waarna we uit het rijke aanbod zeperds er met moeite vijf kiezen die nog erbarmelijker zijn dan de rest

De Vijf Beste:5 - Olympus Has FallenDeze actiefilm vol goedkope special effects ziet er uit als een zogeheten straight-to-video film; toch is dit vermakelijke knalfestijn per ongeluk in de bioscopen uitgekomen, waarna het zowaar een groot succes werd. Zo groot zelfs dat deze film godbetert nog twee vervolgen heeft voortgebracht; eerst London has Fallen, waarin deze Schot Londen voor de ondergang moest behoeden, en volgend jaar Angel Has Fallen. In dit zomer 2019 te verschijnen derde deel wordt agent Mike Banning onterecht beschuldigd.

4 - How To Train Your DragonOké, in How To Train Your Dragon speelt Gerard Butler niet eens de hoofdrol, en daarnaast is het natuurlijk een ook nog eens een animatiefilm waarvoor hij alleen een stem ingesproken heeft, maar toch: nadat we met het idee kwamen om de Top Vijf Beste Films met Gerard Butler te maken, bleken we dit draken-avontuur toch nodig te hebben om het lijstje vol te krijgen, want tussen zijn draken van films is het goed zoeken naar vijf redelijk wegkijkbare producties.

3 – Mrs. BrownAls we de Rottentomatoes-filmografie van Gerard erbij pakken is het echt moeilijk om vijf goede te vinden; zijn Shakespeare-bewerking Coriolanus was goed ontvangen maar wij vonden ‘em pas leuk vanaf het moment dat we halverwege in slaap vielen. Ook Mrs. Brown was goed ontvangen maar in deze film speelde Gerard alleen een bijrol naast de tour-de-force van Dame Judi Dench in de titelrol. Afin, omdat het te flauw zo zijn om How To Train Your Dragon 2 op deze derde plek te zetten nemen we 'm toch maar mee.

2 - RocknrollaNa het succes van 300 kon Gerard meteen aanschuiven bij de nieuwste Guy Ritchie-film. Deze regisseur van het sterke Lock, Stock & Two Smoking Barrels en het nog betere Snatch was na twee missers even helemaal de weg kwijt, maar met RocknRolla deed hij een half-geslaagde poging om de draad weer op te pakken. De film probeert iets te hard om net zo cool te zijn als Lock, Stock en Snatch en aan het verhaal is geen touw vast te knopen, maar RocknRolla biedt prima vermaak met een sterke cast.

1 - 300Als we heel eerlijk zijn is 300 ook niet echt goed, maar de film is wel van begin tot eind heerlijk over the top, en dat had Gerard ook zeker begrepen. Zijn rol als veldheer Leonidas maakte van de film een instant-cultklassieker, terwijl deze ruige bink zelf meteen tot wereldster gebombardeerd werd. Maar de kersverse steracteur verknalde zijn status in rap tempo met films als de onderstaande:

De Vijf Slechtste:

5 - London Has FallenHet vervolg op Olympus Has Fallen was net zo goedkoop, maar ook nog eens behoorlijk politiek incorrect (of zeg maar gerust xenofoob) waardoor critici dit vervolg nog minder waardeerden dan zijn voorganger.

4 - Gods of EgyptNegen jaar na 300 maakte Gerard met deze prijzige poging tot een blockbuster zijn terugkeer naar het “swords and sandals”-genre. En net zoals in zijn Leonidas-rol destijds gaat hij nu ook weer lekker over the top, zij het dit keer als schurk. In zijn rol als de Egyrptische God van de duisternis Set zien we Butler als Baddie!

3 - GeostormDeze rampenfilm over de gevolgen van klimaatverandering is zelf ook meteen een kwalijk gevolg van climate change. Toch had Gerards naam duidelijk nog genoeg aantrekkingskracht om deze film in de bioscopen uit te laten komen.

2 - The Bounty HunterNa zijn doorbraak liet Gerard zich veel te snel verleiden tot ja zeggen tegen romcoms. The Bounty Hunter was een mislukte poging om een andere draai aan dit genre te geven. Critici konden er niet om lachen en de film werd wereldwijd afgefikt.

1 - The Ugly TruthDe makers van The Ugly Truth waren vast blij toen ze rijzende sterren Gerard Butler en Katherine Heigl vast wisten te legen voor deze romcom. Op dat moment wisten ze echter niet dat ze twee hoofdrolspelers te pakken hadden die op dat moment al begonnen waren hun eigen carrières stevig de grond in te boren. Gerard met de bovengenoemde pareltjes, en Katherine door bitse opmerkingen te maken over de makes van Knocked Up.

Toch blijven we Gerard Butler nog steeds een sympathieke kerel vinden, ook al betekent zijn stoere kop op een filmposter tegenwoordig “Wegwezen!” voor menig filmliefhebber. Als hij nou ook nog eens in goede films ging spelen...