Jason Statham

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Jason Statham

10 redenen waarom we van Jason Statham houden

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Met z’n droge oneliners en bikkelharde boeventronie is Jason Statham één van de grootste actiesterren van het moment. We geven je 10 redenen om van de acteur te houden!

10. Jason Statham is de prins der actiefilms

Jason Statham is (gedeeltelijk) verantwoordelijk voor de renaissance van de ‘domme actiefilm’. In de jaren 80 struikelde je er over, maar in de jaren 00 keek Hollywood daar een beetje beschaamd op terug… ‘Over the top’-actiefilms waren uit de gratie, maar Statham hield het vuurtje brandend. Zijn rollen in o.a. The Transporter, Crank en Death Race maakten een bekende actiester van hem, wat werd bevestigd in The Expendables.

Een paar jaar later stal hij de show in Fast & Furious 6 én in de spin-off Hobbs and Shaw. Blockbuster-actiefilms zijn weer helemaal terug!

9. Statham is een normale vent

Jason Statham is nu één van de grootste actiesterren ter wereld, maar zijn eerste rol kreeg hij zonder ook maar één acteerles te hebben gevolgd. Jason Statham groeide op in een normaal Engels gezin: zijn vader was marktkoopman, en hij hielp zijn vader vaak een handje.

Statham leerde op zijn straathoek uiterst charmant te zijn en had een vlotte babbel. Statham zwom al heel veel op de basisschool (en werd later schoonspringer) en werd opgepikt als model voor o.a. Tommy Hilfiger. Terwijl hij met horloges stond te leuren in Londen, kwam hij in contact met regisseur Guy Ritchie. Ritchie vroeg Statham vanwege zijn authentieke ‘boevenkop’ voor Lock, Stock and Two Smoking Barrels, waarna het balletje aan het rollen kwam.

8. Hij is atletisch!

Zoals gezegd was Jason Statham een schoonspringer, en dan bedoelen we: op wereldniveau! Hij deed mee aan de Commonwealth Games van 1990 (de Gemenebestspelen). Hij deed het daar trouwens niet héél erg goed, schreven wij vanaf onze bureaustoel...

Verder voetbalde de jonge Jason graag en deed hij verschillende vechtsporten. Die kwamen hem later onverwacht van pas!

7. Jason Statham heeft de moves!

Door al dat sporten had een jonge Jason een keihard lichaam, dat hij een paar keer liet zien in videoclips! Hij danste halfnaakt in een clip van Erasure, én flink ingeölied in deze video van Shamen. Statham staat flink te spacen in zijn panterprintonderbroek!

De hele clip vind je hieronder, voor als je graag gedateerde dancehits uit de jaren 90 verzamelt.

6. Hij is bescheiden…

Statham verloofde zich in 2016 met model Rosie Huntington-Whiteley. De twee hebben samen een zoon (Jack Oscar), en volgens Rosie herkent ze de acteur totáál niet terug in zijn actierollen.

‘Hij neemt rijkdom niet voor lief en werkt ontzettend hard. Hij begon pas echt met acteren toen hij al 30 was geweest. Een groot deel van zijn leven was hij uitsmijter, huisschilder en werkte hij op de markt. Hij is nuchter, grappig en energiek.’

Tegen Men’s Health zei hij een paar jaar geleden het volgende over zijn onverwachte actiesterrenstatus. “Ik ben gemotiveerd om te acteren omdat ik daardoor nooit meer op die klotestraathoek horloges hoef te verpatsen. Ik ben bang dat ik als niet gemotiveerd genoeg ben, of niet hard genoeg werk, dat ik deze geweldige baan verlies.”

5. …maar toch ook een beetje ijdel

Jason Statham doet in veel films niets anders dan vechten, en hij bemoeit zich er ook regelmatig mee in de montage. Tijdens de opnames van de Fast & Furious-films sloegen The Rock, Vin Diesel en Statham elkaar regelmatig ondersteboven. Alle drie de acteurs letten erop dat ze niet méér klappen kregen dan de ander!

Dat lijkt heel kinderachtig en ijdel (en is dat misschien ook wel), maar het is voor actiesterren enorm belangrijk om nóóit als een doetje over te komen. Het kan in de volgende film zomaar een paar miljoen dollar salaris schelen!

4. Hij zet zich in voor de crew

Jason Statham doet veel stunts zelf, omdat hij door zijn sportcarrière niet bang is aangelegd. Als hoofdrolspeler mág je sommige stunts tegenwoordig niet zelf doen, omdat de verzekering dan gaat lopen steigeren. Statham houdt enorm van stuntmensen (hij wilde er ooit eentje worden) en heeft gezegd dat ze eigenlijk hun eigen Oscars verdienen. ‘Zij lopen gevaar en één of andere acteur maakt er vervolgens goede sier mee.’

3. Jason Statham heeft zelfspot

Jason Statham speelt vaak bizar agressieve/dodelijke figuren, maar hij neemt zijn imago ook niet helemaal serieus. Hobbs and Shaw is een prima actiecomedy, waarin hij meestal tevergeefs opbokst tegen de power van The Rock.

In Spy Speelt Statham een parodie op zijn eigen filmcarrière. Hij probeert Melissa McCarthy ervan te overtuigen dat ze ongeschikt is als spion, door te praten over zijn eigen missies. “Ik sprong van een flatgebouw met alleen mijn jas als parachute. Ik brak beide benen en moest daarna undercover meedoen aan een optreden van Cirque du Soleil!”

2. Hij stierf bijna voor zijn… ‘kunst’

Voor The Expendables 3 moest iemand met een vrachtwagen door een haven rijden, dus besloot Statham dat lekker zelf te doen. Tijdens een repetitie bleken de remmen van de wagen het niet te doen, dus verdween de acteur in het water!

Statham kwam er op eigen kracht uit, maar als hij geen volleerd zwemmer/schoonspringer was geweest had het een stuk slechter kunnen aflopen. Doodgaan voor The Expendables 3: dat gun je niemand!

1. Is hij de nieuwe Bond?

Daniel Craig stopte na No Time to Die als ’s werelds beroemdste geheimagent. Jason Statham zei in 2018 dat hij de rol van 007 best zou willen spelen. Door de jaren heen ontstond hier best wat animo voor! Stathams Bond zou waarschijnlijk een totaal ander figuur worden dan zijn voorgangers, maar diep van binnen is 007 een alcoholistische psychopaat. Zeg nou zelf: die rol is Statham op het lijf geschreven!

Jason Statham op je beeldscherm

Stathams nieuwste film Cash Truck staat op Amazon Prime Video, samen met hoogtepunten als Hobbs and Shaw, The Expendables, Snatch en Crank.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Op Netflix stream je o.a. Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Mechanic: Resurrection en The Italian Job.

Lees verder