De 14 beste actiehelden van nu

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De 14 beste actiehelden van nu

De 14 tofste actiehelden van nu

|
|

Laatste update:

De fijne misdaadfilm Copshop verenigt twee van de tofste actiehelden van dit moment: Gerard Butler en Frank Grillo. Waar vinden we die twee terug in de ultieme lijst met de genregrootheden van nu? Dit zijn de 14 tofste actiehelden van het moment!

14. Scott Adkins

De uitdager

Scott Adkins is zo’n acteur die je ongetwijfeld al vaak aan het werk gezien hebt, zelfs al had je het niet in de gaten. Hij zat in Doctor Strange, Zero Dark Thirty, Wolverine - maar dan wel in mini-rollen waarvoor zijn vechtkunsten goed van pas kwamen. Zijn hoofdrollen speelt hij in het goedkopere B-werk, maar hij rammelt met elke film luider aan de deur van Hollywood.

De 14 tofste actiehelden van nu

13. Vin Diesel

De family man

Dankzij de Fast & Furious-films is Vin Diesel een van de best betaalde sterren van Hollywood, maar voor iemand met die statuur blijft hij met de rest van zijn films een beetje achter bij de concurrentie. Maar ja: naast zo’n kolossale hitserie lijkt bijna elk ander project bescheiden. Hij gaat dus nog wel even door als snelheidsduivel Dom Toretto met zijn oneliners over familie.

De 14 tofste actiehelden van nu

12. Milla Jovovich

De gamer

Dankzij zes Resident Evil-films is Milla Jovovich de fanatiekste zombiehakker aller tijden: reden genoeg om haar in het selecte gezelschap op deze lijst op te nemen. Ze hangt het liefst de held uit samen met haar man Paul W. Anderson: begrijpelijk, maar hij is niet de beste actieregisseur die er bestaat. Wie weet wat er nog mogelijk is voor haar als ze vaker buiten haar comfort zone komt.

De 14 tofste actiehelden van nu

11. Frank Grillo

De veteraan

Gerard Butlers tegenspeler in Copshop doet het ook prima op eigen houtje. Hij loopt al een hele tijd mee in de filmwereld, maar na zijn rol als Crossbones in Captain America: The Winter Soldier wilden meer en meer filmmakers zijn karakteristieke kop in hun films hebben. Zijn beste hoofdrollen speelde hij in de Netflix-film Wheelman en de grandioze Groundhog Day-actievariant Boss Level.

De 14 tofste actiehelden van nu

10. Charlize Theron

De alleskunner

Deze rasactrice kan echt alles, dus ook kont schoppen in actiefilms. Charlize Therons eerste poging met een hoofdrol in dit genre werd met Aeon Flux een dikke flop, maar ze hield vol. Gelukkig maar, want anders hadden we haar nooit zien heersen in Hancock, Mad Max: Fury Road, Atomic Blonde en de laatste twee Fast & Furious-films.

De 14 tofste actiehelden van nu

9. Jason Momoa

Het natuurtalent

Je hebt van die acteurs die geboren lijken voor actiefilms. Jason Momoa valt met zijn kolossale verschijning en wilde haardos absoluut in die categorie. Met zijn rol als Aquaman is hij verzekerd van een lekker regelmatig inkomen als superheld, maar ook als Conan the Barbarian liet hij zien prima uit de voeten te kunnen met een zwaard en zijn knuisten. Daar komt binnenkort nog het scifi-epos Dune bij.

De 14 tofste actiehelden van nu

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

8. Iko Uwais

De sloper

Dit fenomeen uit Indonesië dankt zijn wereldwijde succes aan zijn foutloze knoktechniek en keuzes voor snoeiharde actiefilms. Iko Uwais verdient af en toe bij in Hollywood met films als Mile 22 en Stuber, maar is op z’n best in zijn Aziatische werk, zoals zijn grote doorbraak The Raid en Headshot. Altijd al willen zien hoe je een tegenstander onschadelijk maakt met een ouderwetse telefoon of een hark? Iko is je man.

De 14 tofste actiehelden van nu

7. Denzel Washington

De rust zelve

Denzel Washington is een uniek soort actieheld: zijn kracht heeft niks te maken met knokvaardigheden, maar met zijn uitstraling. Hij is een fantastisch acteur en kan elke uitstraling afgeven die hij wil, maar als hij in een actiefilm speelt, is hij een en al beheersing en kalmte. De Equalizer-films zijn mooie voorbeelden van dit bijzondere talent. Om andere acteurs zou je lachen, als ze zonder een druppeltje zweet afrekenen met een kamer vol keiharde criminelen, maar Washington geloof je voor honderd procent.

De 14 tofste actiehelden van nu

6. Keanu Reeves

Mr. Nice Guy

Het contact tussen Keanu Reeves als mens en als actieheld is extreem. Hij laat keer op keer zien dat hij één van de aardigste sterren is die er bestaat, maar tegelijkertijd overtuigt hij voor honderd procent als je hem aan het werk ziet als opperhuurmoordenaar John Wick of als halfgod Neo in de Matrix-films, waar we in december het nieuwste hoofdstuk van gaan zien (check de trailer van The Matrix: Resurrections). En vergeet niet dat hij in zijn jonge jaren ook al een paar genreklassiekers maakte met Point Break en Speed.

De 14 tofste actiehelden van nu

5. Scarlett Johansson

De koningin

Haar titel van populairste vrouwelijke actieheld ooit heeft Scarlett Johansson te danken aan haar rol als Black Widow. Zuur dus dat ze over haar salaris voor haar diensten in de clinch ligt met Disney, maar ze heeft meer wapenfeiten op haar actie-cv. In The Island ontmantelt ze een verrot futuristisch regime en in Lucy verandert ze in een superieur mens die haar volle hersencapaciteit gebruikt. En dat doet ze erg overtuigend.

De 14 tofste actiehelden van nu

4. Liam Neeson

De dodelijke buurman

De persoon die op het idee kwam on Liam Neeson te bellen voor de hoofdrol in Taken, had scherp in de gaten dat er in deze veelzijdige acteur een talent schuilging dat nog niet was aangeroerd. Daarna was het hek van de dam en was er een nieuwe, oudere maar volledig overtuigende actieheld geboren. Laten we hopen dat hij nog lang doorgaat, ook al wordt hij volgend jaar alweer zeventig.

De 14 tofste actiehelden van nu

3. Gerard Butler

De specialist

Lang voordat hij Copshop maakte, liet Gerard Butler al zien dat hij zich uitstekend thuis voelt in dit genre. Tussen films als Tomb Raider 2 en 300 door maakte hij ook regelmatig romcoms en drama’s, maar sinds het succes van Olympus Has Fallen hangt hij vrijwel uitsluitend de actieheld uit. Hij plakte er twee Fallen-sequels achteraan, Den of Thieves, Greenland en nog veel meer. Er zijn dan ook weinig acteurs die met evenveel geloofwaardigheid een zware crimineel of een huisvader op de vlucht voor een natuurramp kunnen spelen.

De 14 tofste actiehelden van nu

2. Jason Statham

De macho man

Van alle moderne actiehelden heeft Jason Statham het meeste gemeen met de old school giganten die het genre groot maakten in de jaren tachtig. Niet voor niks paste hij perfect tussen Stallone, Schwarzenegger en alle anderen in de Expendables-films. Maar als hij op eigen houtje om zich heen mept, is hij op z’n best: op en top macho in de beste zin van het woord. 

De 14 tofste actiehelden van nu

1. Dwayne Johnson

De leading man

Als sterrenstatus meetbaar was, zou Dwayne Johnson waarschijnlijk bovenaan het lijstje van de grootste kassaknallers eindigen in wat voor categorie dan ook. Hij is zo goed bezig op het moment, dat ie kan bedanken voor Fast & Furious-films en zich gaat richten op zijn eigen succesreeksen, zoals de Jumanji-films en Jungle Cruise, waarvan er zeker nog meer gaan komen. Als Dwayne straks met Black Adam ook nog de superhelden-arena betreedt, gaat hij het onmogelijke doen: nog populairder worden dan hij al is.

De 14 tofste actiehelden van nu

Kijk eens naar onze lijst met de top 25 beste actiefilms ooit voor nog meer topvermaak van deze actiehelden!

Lees verder