10 actiefilms van Liam Neeson (nadat hij stopte met actiefilms)

Liam Neeson in The Marksman

Misschien wist je het niet, maar Liam Neeson is in 2017 gestopt met het maken van actiefilms! Hier check je tien actiefilms die de Taken-ster sindsdien maakte, van The Commuter tot The Marksman.

Liam Neeson werd een wereldster met schitterende rollen in Schindler’s List, Michael Collins en Kinsey. Via Star Wars, Gangs of New York en Batman Begins nam Neesons carrière ineens een vreemde wending. Hij werd gevraagd voor een goedkope actiefilm genaamd Taken: het leek hem wel leuk om te doen (ook omdat hij er 5 miljoen voor kreeg) en hij dacht dat niemand het resultaat tóch zou zien…

Dat liep een beetje anders: Taken werd een enorme hit en Liam Neeson per ongeluk één van de grootste actiehelden van de afgelopen tien jaar! Taken kreeg twee sequels, een spin-off-serie en Neeson blééf de laatste jaren maar schurken omleggen.

Al in 2017 kondigde Liam Neeson aan dat hij stopte met het acteren in actiefilms. De reden was overduidelijk: “Jongens, ik ben verdorie 65! Op een gegeven moment denkt het publiek ook: Kom nou toch!” Toch maakte de acteur sinds deze legendarische woorden alweer tien actiefilms!

10. The Commuter (2017)

Liam Neeson speelt een ontslagen verzekeringsagent die elke dag naar zijn oude werk reist, zodat hij zijn familie niet hoeft te vertellen dat hij zijn baan verloor. Op een dag wordt hij benaderd door een mysterieuze vrouw die hem vraagt om iemand te zoeken aan boord van de trein.

Dit is natuurlijk geen zuiver koffie en binnen de kortste keren zitten de politie en de FBI Neeson achter de broek. The Commuter is te zien op Netflix.

9. Widows (2018)

Widows is een uitstekende thriller, waarin een stel weduwen de buit van een bankroof proberen te vinden. Veronica Rawlings (Viola Davis) is de leidster van de dames, en probeert tegelijkertijd te ontdekken hoe haar echtgenoot Harry (Liam Neeson) om het leven is gekomen.

Widows was geen enorm succesvolle film (qua opbrengst), maar liefhebbers van thrillers kunnen hun vingers aflikken bij deze spannende heist-film. Hij staat tegenwoordig op Amazon Prime Video en Pathé Thuis.

8. Cold Pursuit (2018)

Liam Neeson speelt de brave sneeuwschuiverchauffeur Nels Coxman. Op een dag wordt zijn zoon dood gevonden en lijkt een lokale drugsbende achter de moord te zitten. Uit wraak schiet hij een paar gangsters dood, maar daardoor veroorzaakt hij een oorlog in de onderwereld die snel uit de hand loopt.

Deze gitzwarte actiecomedy kun je nu zien bij Pathé Thuis.

7. Men in Black: International (2019)

De verwachtingen voor een nieuwe Men in Black-film waren hooggespannen, maar Chris Hemsworth en Tessa Thompson stelden toch een beetje teleur.

Neesons rol als High T, de leider van de Britse Men in Black is niet bijzonder groot en áls hij aan het vechten is, is het door middel van computeranimatie… Toch tellen we hem gewoon mee! Je ziet Men in Black: International op Netflix, Amazon Prime Video of Pathé Thuis.

6. Honest Thief (2020)

Neeson speelt de beruchte bankrover Tom Dolan, die miljoenen stal terwijl de FBI in het duister tastte. Verrassend genoeg wil hij zichzelf aangeven in ruil voor een lage straf. Als twee FBI-agenten er vandoor gaan met zijn buit moet Dolan zijn onschuld bewijzen in deze vermakelijke actiefilm.

Je ziet Honest Thief op Netflix en bij Pathé Thuis.

5. The Marksman (2021)

Veteraan Jim Hanson (Liam Neeson) woont op de grens tussen Amerika en Mexico. Zijn vrouw is overleden en hij zit de hele dag te zuipen op zijn veranda, terwijl hij de marechaussee belt als er immigranten langs zijn huis komen. Als een tiener de grens overkomt, achtervolgd door leden van een drugskartel, krijgt hij tóch medelijden. Hij besluit de jongen naar zijn familie in Chicago te brengen, terwijl de gangsters achter hem aan zitten.

Hoewel Neeson altijd een feest is om naar te kijken, is het verhaal van The Marksman wel érg dunnetjes uitgewerkt. Je ziet The Marksman op Amazon Prime Video.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

4. The Ice Road (2021)

Neeson speelt een ervaren vrachtwagenchauffeur die zware machines naar een afgelegen mijn moet brengen. De mijn is ingestort en tientallen mensen zitten vast! Hij verzamelt een team maar weet niet dat de eigenaar van de mijn geen zin heeft om zijn personeel te redden. Het konvooi vrachtwagens begint een spannende race tegen de klok én gevaarlijke achtervolgers.

The Ice Road zie je vanaf 12 augustus in de bioscoop.

3. Blacklight

Liam Neeson speelt een duistere geheimagent die is gespecialiseerd in het redden van spionnen die in gevaar zijn. Hij wordt ingehuurd om een team te redden maar stuit natuurlijk(!) op een samenzwering, waardoor hij in levensgevaarlijke situaties verzeild raakt. Op social media zijn. Er zijn al wat beelden van deze film te vinden, zoals deze stuntman met een Liam Neeson-masker. Díé zouden ze eens moeten verkopen.

Het is nog niet bekend wanneer Blacklight in de bioscoop te zien is.

2. Memory

Neeson speelt de hoofdrol in deze actiethriller: een remake van de bekende Vlaamse thriller De Zaak Alzheimer. Hij is een extreem goede huurmoordenaar met één probleem: hij heeft last van de ziekte van Alzheimer. Hij krijgt de opdracht om een jong meisje te vermoorden, maar als hij dit weigert wordt hij zélf het doelwit van zijn cliënt.

Terwijl Alex Lewis links en rechts hooggeplaatste figuren omlegt wordt hij achtervolgd door de politie, die probeert uit te vogelen wát er hemelsnaam aan de hand is. Wanneer Memory te zien is, is helaas nog niet bekend.

1. Retribution

Als Liam Neeson met zijn kinderen in de auto stapt, gaat zijn telefoon. Als hij of zijn kids uit het voertuig stappen dan vliegt de wagen de lucht in! Retribution is een remake van de Spaanse thriller El Desconocido.

De opnames van Retribution zijn op dit moment bezig in Berlijn.

Liam Neeson forever!

Begin 2021 kondigde Neeson wéér aan te stoppen, dit keer was de reden: “Ik word dit jaar 69!” Toch wijst hij geen enkele leuke rol af. Tegenover Entertainment Weekly legde hij het uit. “De gesprekken met mijn vertegenwoordiger gaan meestal zo: Hee Liam, hier is een script voor een nieuwe actiefilm. Dan vraag ik: Ze weten dat ik bijna 70 ben? Dan zegt hij: Ja, dat weten ze. Okee, stuur maar door.”

We zijn benieuwd of we in 2025 wéér een lijstje als dit kunnen maken! Hier vind je een lijstje met de beste actiesterren van dit moment. Liam Neeson staat er niet eens op!