De vijf beste films met Liam Neeson (en de twee slechtste)

De vijf beste films met Liam Neeson (en de twee slechtste)

Romcoms, historisch drama, actiefilms, bijna een racistische moord plegen: Liam Neeson kent vele talenten! Dit zijn zijn beste films, én een paar minder geslaagde avonturen.

The Haunting

Na het succes van Schindler’s List (1993) werd Neeson een veelgevraagd acteur. Vaak waren zijn films prima, maar af en toe zat er een miskleun tussen, zoals The Haunting (1999). 

The Haunting is een remake van de gelijknamige Britse film uit 1964, en geloof het of niet, gebaseerd op hetzelfde verhaal als The Haunting Of Hill House. Deze versie is véél minder eng, en drijft meer op special effects dan echte horror.

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace

1999 was sowieso niet zo’n lekker filmjaar voor Liam Neeson. Naast The Haunting verscheen immers ook de eerste Star Wars-prequel: Episode I - The Phantom Menace.

Hoewel deze Star Wars-film nogal tegenviel, kwam dit zeker niet door Liam Neeson, die de wijze jedi-mentor Qui-Gon Jinn speelt. Samen met Ewan McGregor en Ray Park (en de muziek van John Williams) redde hij de film! Mag ook wel eens gezegd worden.

Darkman

Liam Neeson wordt in deze superhelden/horror/actiefilm opgeblazen door maffiosi, waardoor zijn gezicht eruit ziet als een rauwe steak tartare. Gelukkig ontwikkelt hij een soort masker waarmee hij elk gezicht kan dragen dat hij wil. Als de antiheld Darkman tuigt Neeson vervolgens alle boeven af!

De film was in 1990 behoorlijk succesvol, maar betekende nog niet de definitieve doorbraak van Liam Neeson. Die bleef helaas uit, waardoor de acteur op Broadway ging spelen, met zijn vrouw Natasha Richardson.

Daar zag een man genaamd Steven Spielberg hem optreden. De regisseur was zó onder de indruk van Neeson dat hij hem vroeg om de hoofdrol te spelen in... Schindler’s List! Ja, deze titel komen we heus nog tegen straks; maak je niet druk.

Love Actually

Tegenwoordig denk je bij Liam Neeson meer aan actiefilms en thrillers, maar hij speelt ook een hoofdrol in dé romcom: Love Actually. Hier is geen ruimte voor gebroken knieschijven, kiezen, vingerkootjes, middenvoetsbeentjes, afgescheurde achillespezen, verbrijzelde oogballen en afgeknipte tenen... alleen gebroken harten!

Neeson is in de film pas weduwe, en hij probeert zijn stiefzoon alleen op te voeden. Gelukkig loopt hij al snel Claudia Schiffer tegen het lijf. Neeson heeft niet de belangrijkste rol in de film, maar hij zít er nu eenmaal in.

Michael Collins

Liam Neeson speelt de titelrol in dit historische drama. Collins speelde een belangrijke rol in de Ierse onafhankelijkheidsstrijd, en de burgeroorlog die daarop volgde. 

Michael Collins is lang niet de bekendste film van Neeson, maar wél een van de betere.

Taken

Liam Neeson had in 2008 wel zin om een keertje in een actiefilm te spelen. Het leek hem een leuk uitstapje, maar Taken betekende een nieuw carrièrepad voor ‘m: dat van actieheld! Sindsdien wordt Neeson constant benaderd om actiehelden te spelen, wat hij nog blijft doen 'zolang het geloofwaardig blijft'.

Na Taken verscheen de sloper van middelbare leeftijd in de ene actiefilm na de andere. O.a. de Taken-sequels, Non-Stop, Run All Night, The Commuter, en binnenkort Cold Pursuit.

Schindler’s List

Hoe anders speelt hij in zijn allerbeste film! Steven Spielberg wilde Liam Neeson graag hebben in de rol van de fabriekseigenaar Oskar Schindler; dat liet de acteur zich geen twee keer zeggen. Dit aangrijpende oorlogsdrama gaat over Schindler, die in eerste instantie wil profiteren van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Joodse fabrieksarbeiders zijn goedkoper dan Duitsers, dus probeert hij voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten.

Al snel wordt duidelijk dat de nazi’s snode plannen hebben met de joden. Schindler, zelf lid van de nazi-partij, probeert zoveel mogelijk arbeiders en hun gezinnen uit de klauwen van de SS te houden.

Neeson ontving voor het drama bijna een Oscar; die ging dat jaar naar Tom Hanks, voor zijn hoofdrol in Philadelphia.

Cold Pursuit

Momenteel zit de Noord-Ier even in lastig parket, dat hij aan zichzelf te danken heeft. In Amerika is de feestelijke première van zijn nieuwe actiefilm Cold Pursuit afgeblazen. In Nederland is deze actiekomedie vanaf 21 februari te zien.