De Top 25 beste actiefilms aller tijden

Door Redactie
Charlize Theron en Tom Hardy in Mad Max Fury Road

Van spectaculair stuntwerk en kick-ass knokpartijen tot adembenemende achtervolgingen: er is geen genre dat beter tot zijn recht komt in de bioscoop dan actie. Met gevaar voor eigen leven zetten wij de 25 beste actiefilms ooit voor je op een rijtje!

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste kijktips? Luister dan onze wekelijkse podcast: Bankplakkers! Overal te luisteren, zoals op Spotify en Apple podcasts.

25. Crank (2006)

Actiefilms als The Matrix hadden een grote invloed op games. Maar Crank keek juist weg als een op hol geslagen arcadekast! In deze krankzinnige variant op Speed moet een vergiftigde huurmoordenaar constant het gevaar opzoeken om zijn hartritme op peil te houden. En daarbij is Jason Statham perfect gecast als de schietgrage adrenalinejunkie!

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

24. 300 (2006)

In deze stripverfilming van Zack Snyder (Watchmen) nemen 300 dappere Spartanen het op tegen het enorme leger van de Perzische koning Xerxes. Om de gelijknamige comic van Frank Miller tot leven te wekken, werden de nieuwste digitale technieken gebruikt. Het resultaat is een even gewelddadige als oogverblindende spektakelfilm, die van Gerard Butler een van de populairste actiesterren van deze eeuw maakte.

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

23. The Warriors (1979)

Wanneer de jeugdbende uit de titel valselijk wordt beschuldigd van de moord op een gevaarlijke crimineel, zijn The Warriors het doelwit van iedere gang uit de buurt. Wat volgt is een bloedstollend kat-en-muis-spel in de straten van nachtelijk New York. En daarbij lag de grimmige metropool uit de 70s er nog nooit zo dreigend bij als in deze cultklassieker van actiespecialist Walter Hill (48 Hrs). The Warriors was zo opzwepend dat er regelmatig rellen uitbraken tijdens de vertoningen!

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

22. The French Connection (1971)

Ook in The French Connection is een belangrijke rol weggelegd voor The Big Apple. In deze Oscarwinnende actiefilm van William Friendkin (The Exorcist) speelt Gene Hackman een rechercheur die geen middel onbenut laat om een drugsbende van de straat te vegen. De autoachtervolging dwars door de straten van New York staat bijna een halve eeuw later nog altijd bekend als een van de beste achtervolgingen uit de filmgeschiedenis.

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

21. Drunken Master II (1994)

Natuurlijk zou deze lijst niet compleet zijn zonder Jackie Chan, die zijn lijf en leden ontelbare keren riskeerde om het publiek een geweldige avond te bezorgen. Een van de vele hoogtepunten uit de carrière van deze atletische actieheld is het late vervolg op zijn doorbraakfilm uit 1978. Alleen al een must-see vanwege het spectaculaire eindgevecht in een staalfabriek die nog net niet in de fik staat!

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

20. First Blood (1982)

Sylvester Stallone kroop niet minder dan vijf keer in de huid van John Rambo. Maar waar de Vietnam-veteraan in de latere delen steeds meer veranderde in een wandelend reclamebord voor de Amerikaanse wapenlobby, is hij in zijn eerste film nog een mens van vlees en bloed. Sly maakte direct indruk als Rambo, maar hij krijgt hier geduchte concurrentie van de begin 2020 overleden cultacteur Brian Dennehy als de zuidelijke sheriff die ongewild een natuurkracht ontketent!

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

19. Enter the Dragon (1973)

De actiecinema uit Hong Kong doet de knokfilms uit Hollywood vaak verbleken tot de afscheidsmusical van groep 8. En de onbetwiste koning was Bruce Lee! In Enter the Dragon reist hij af naar een mysterieus eiland om deel te nemen aan een toernooi op leven en dood. De finale in de spiegelzaal geldt nog altijd als een van de hoogtepunten uit het genre! Tragisch genoeg stierf deze actielegende voordat zijn succesvolste film in première kon gaan.

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

18. Speed (1994)

Een sadistische schurk (de altijd ijzersterke Dennis Hopper) plaatst een explosief onder een stadsbus… en zodra de bus langzamer gaat dan 80 kilometer per uur, ontploft de bom! Aan Keanu Reeves en Sandra Bullock de taak om dit gevaarte veilig naar de eindhalte te loodsen! Leuk weetje: fanfavoriet Joss Whedon (The Avengers) schreef mee aan het scenario van deze twee uur durende adrenalinekick!

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

17. Hard Boiled (1992)

Voordat regisseur John Woo de overstap maakte naar Hollywood, maakte hij samen met Chow Yun-Fat een reeks keiharde actiefilms die het genre voorgoed zou veranderen. Na A Better Tomorrow en The Killer leverde het duo met Hard Boiled misschien wel hun beste werk af, al is het maar vanwege de onvergetelijke scène waarin Yun-Fat zich als een Oosterse Clint Eastwood door een propvol ziekenhuis schiet. Niet voor tere kinderzieltjes, dus!

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

16. Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)

Over Chow Yun-Fat gesproken… Begin deze eeuw schitterde deze charismatische actieheld naast de al even getalenteerde Michelle Yeoh in Crouching Tiger, Hidden Dragon. In dit met vijf Oscars bekroonde meesterwerk vormt de diefstal van een bijzonder zwaard het startschot voor een reeks gevechten die alle fantasie te boven gaan. Crouching Tiger, Hidden Dragon is misschien niet de beste actiefilm ooit gemaakt, het is wel de meest oogstrelende.

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

15. Beverly Hills Cop (1984)

In Beverly Hills Cop reist een grofgebekte agent uit Detroit af naar het deftige stadje uit de titel om de moord op zijn beste vriend te onderzoeken. Het had weinig gescheeld of Sylvester Stallone had de titelrol gespeeld, maar die zag er op het laatste moment toch van af. Gelukkig maar, want dankzij het komische improvisatietalent van Eddie Murphy groeide Beverly Hills Cop tot een van de beste actiekomedies aller tijden. Het vierde deel in de reeks is inmiddels in de maak!

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

14. Fast & Furious 5 (2011)

De Fast & Furious-reeks staat al bijna 20 jaar garant voor verslavende adrenalinecinema vol brullende bolides, bloedmooie babes en beukende beats. In 2011 bereikte de formule een hoogtepunt met Fast & Furious 5. In dit superieure vervolg worden Dominic (Vin Diesel) en de gang niet alleen op de hielen gezeten door een meedogenloze Braziliaanse drugsbaron, maar ook door de stoere agent Hobbs (Dwayne Johnson in zijn meest macho rol ooit).

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

13. John Wick (2014)

Keanu Reeves speelt een van de beste rollen uit zijn carrière als John Wick. Deze voormalig huurmoordenaar heeft na de dood van zijn echtgenote de wapens aan de wilgen gehangen. Maar het duurt natuurlijk niet lang voordat hij wordt ingehaald door zijn gewelddadige verleden... Er verschenen al twee vervolgen op deze even stijlvolle als snoeiharde actiefilm. En het einde van de reeks is nog lang niet in zicht!

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

12. Kill Bill: Vol. 1 en 2 (2003 en 2004)

Vier jaar nadat The Bride op haar eigen bruiloft voor dood werd achtergelaten, ontwaakt ze uit haar coma. En zij heeft maar één doel voor ogen: wraak! Dit tweeluik is Tarantino’s liefdesbrief aan de kung fu-films van vroeger. En daarbij geldt Uma Thurman in haar knalgele Game of Death-jumpsuit als de ultieme engel der wrake! De legendarische actiechoreograaf Yuen Woo-Ping (Drunken Master, The Matrix) tekende voor de vele memorabele gevechten.

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

11. Gladiator (2000)

Veertig jaar na bioscoophits als Ben Hur en Spartacus blies regisseur Ridley Scott (Alien) de spektakelfilm niet leven in met Gladiator. Hierin speelt Russell Crowe een uit de gratie gevallen generaal die de beproevingen van het Colosseum moet zien te overleven. Gladiator sleepte maar liefst vijf Oscars in de wacht (waaronder die voor beste film) en er wordt inmiddels gewerkt aan een vervolg op deze meeslepende kaskraker!

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

10. The Raid (2011)

Dat ouderwets stuntwerk nog altijd meer indruk maakt dan digitale effecten, zie je wel af aan The Raid. Een dun plotje over een politie-inval dient als excuus voor een reeks spectaculaire stunts en verbluffende vechtpartijen die alles overtreffen wat je in de gemiddelde Hollywood-blockbuster ziet. The Raid maakte een instant actiester van Iko Uwais en in 2014 verscheen een minstens zo goed vervolg op deze Indonesische culthit!

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

9. Heat (1995)

Heat is een van de weinige actiefilms waarin de shoot-outs en achtervolgingen echt in dienst staan van het verhaal. Maar dat wil niet zeggen dat de actiescènes een afgeraffelde indruk maken! Integendeel, de bloederige schietpartij in het drukke centrum van Los Angeles is misschien wel het meest intense vuurgevecht dat ooit op film is vastgelegd. Voeg daarbij het iconische moment waarin Al Pacino en Robert De Niro voor het eerst het scherm delen en je hebt een regelrechte mijlpaal in het genre.

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

8. Mission: Impossible - Fallout (2018)

Geen acteur ging deze eeuw zo ver om zijn fans te vermaken als Tom Cruise. In de rol van Ethan Hunt zagen we hem al eerder bungelen aan Burj Khalifa in Dubai in Mission: Impossible - Ghost Protocol. Maar met de half uur durende climax in de gebergten van Kasjmir in Mission: Impossible - Fallout overtreft Cruise alles wat hij hiervoor heeft gedaan. Geen wonder dat we deze adembenemende actiefilm eerder uitriepen tot het beste deel uit de reeks!

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

7. Predator (1987)

Videotheekhits als Commando en Raw Deal hadden al bewezen dat aardse opponenten weinig kans maakten tegen Arnold Schwarzenegger. Maar in Predator vindt de Eik uit Oostenrijk eindelijk een waardige tegenstander, en wel in de vorm van een bloeddorstig buitenaards wezen. De unieke combinatie van explosieve actie, macho one-liners en griezelige sciencefiction leverde een van de origineelste en opwindendste films uit de 80s op!

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

6. Lethal Weapon (1987)

Van Rush Hour en Bad Boys tot Midnight Run en Hobbs & Shaw: er zijn genoeg films gemaakt waarin twee bekvechtende tegenpolen een verrassend effectief actieduo blijken te vormen. Maar niet één daarvan kan tippen aan deze actiekraker van regisseur Richard Donner (The Omen)! De aanstekelijke chemie tussen de roekeloze Mel Gibson en de neurotische Danny Glover maakt van Lethal Weapon de ultieme buddy-film!

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

5. Mad Max: Fury Road (2015)

Goede films zie je niet, die beleef je! Een perfect voorbeeld daarvan is Mad Max: Fury Road. In dit late vervolg op de postapocalyptische culthit uit 1979 ontsnapt de zwijgzame titelheld maar net uit de klauwen van Immortan Joe. Maar deze psychopaat op wielen is niet van plan om zijn trofee zomaar te laten gaan… Wat volgt is een waanzinnige achtervolging door de woestijn, die je dankzij de bizarre voertuigen, het ongeëvenaarde stuntwerk en bovenal Charlize Theron als de superstoere Furiosa bijna twee uur lang op het puntje van je stoel houdt!

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

4. Die Hard (1988)

In Die Hard moet de morsige agent John McClane het op kerstavond opnemen tegen een overmacht aan terroristen in een wolkenkrabber. In een decennium dat werd gedomineerd door kleerkasten als Schwarzenegger en Stallone, was het een verademing om eens een actieheld te zien die onze buurman had kunnen zijn. Daarbij leverde Bruce Willis met zijn sarcastische grijns en onderkoelde gevoel voor humor de beste rol uit zijn carrière af! Talloze keren gekopieerd, nooit geëvenaard...

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

3. RoboCop (1987)

Het valt al niet mee om een spannende politiefilm te maken, laat staan een vernieuwende sciencefictionfilm en een gitzwarte satire die zijn tijd ver vooruit was. Regisseur Paul Verhoeven flikte het allemaal met RoboCop, een tijdloos meesterwerk over een vermoorde agent die als cyborg uit de dood herrijst. Maar de gerobotiseerde diender ontwikkelt tot ongenoegen van zijn scheppers steeds meer menselijke trekjes… waaronder wraakzucht!

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

2. The Matrix (1999)

In The Matrix ontdekt hacker Neo (Keanu Reeves, die met zijn derde vermelding in deze lijst een heuse hattrick scoort!) dat onze realiteit weinig meer is dan een computersimulatie die wordt gerund door een sinistere vorm van kunstmatige intelligentie. The Matrix is van begin tot eind gevuld met duizelingwekkende achtervolgingen, spectaculaire stunts en baanbrekende speciale effecten. Maar het is vooral aan het slimme scenario te danken deze film nog lang na de aftiteling door je hoofd blijft razen.

De Top 25 beste actiefilms aller tijden

1. Terminator 2: Judgment Day (1991)

Regisseur James Cameron maakte met The Terminator al een van de beste films uit de 80s. Maar nog geen tien jaar later deed hij er nog een flinke schep bovenop met Terminator 2: Judgment Day. Hierin keert Arnold Schwarzenegger terug als de T-800. Deze keer staat hij echter aan de kant van de toekomstige rebellenleider John Connor en zijn stoere moeder Sarah. En dat is maar goed ook, want de Connors kunnen alle hulp gebruiken tegen de T-1000, een niet te stoppen moordrobot die is opgebouwd uit vloeibaar metaal!

Van de adembenemende actiescènes tot de revolutionaire speciale effecten: bijna dertig jaar na de release van Terminator 2: Judgment Day is nog steeds glashelder waarom dit vervolg een nieuwe standaard zette voor het genre. Voeg daarbij het ingenieuze script en de perfect gecaste hoofdrolspelers, en je hebt wat ons betreft de beste actiefilm ooit gemaakt!

De Top 25 beste actiefilms aller tijden