Back to the Future poster 1985

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Back to the Future poster 1985

Flashback: De 10 beste jaren 80 films

|
|

Laatste update:

Een Top 10 van onze favoriete 80s films maken is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor ieder meesterwerk dat je erin zet, vallen namelijk tig filmklassiekers af. Maar van deze 80s kaskrakers kunnen we na al die jaren (en talloze kijkbeurten) nog steeds enorm genieten!

10. Coming to America (1988)

Eddie Murphy was dankzij titels als Beverly Hills Cop, Trading Places en zijn legendarische comedyspecials Delirious en Raw de populairste komiek van de 80s. Maar aan het eind van dat decennium bereikte hij pas echt een hoogtepunt met Coming to America. In deze comedyklassieker van John Landis (The Blues Brothers) speelt Murphy een verwende Afrikaanse prins die in New York zijn aanstaande bruid hoopt te vinden. De rake grappen, vlijmscherpe dialogen en natuurlijk Murphy in de beste rol uit zijn loopbaan maken Coming to America een van de beste lachfilms (zo heette dat toen nog) aller tijden!

Flashback: De 10 beste jaren 80 films

9. The Terminator (1984)

Deze ranglijst zou natuurlijk niet compleet zijn zonder Arnold Schwarzenegger. En met toppers als Conan the Barbarian, Predator en Commando hadden we genoeg om uit te kiezen! Maar niet één van deze films kan tippen aan The Terminator. Arnie is perfect gecast als de meedogenloze moordmachine die het heeft voorzien op de aanstaande moeder van een verzetsleider. Daarnaast was het de eerste film waarin Schwarzenegger de woorden "I’ll be back" uitsprak. Deze belofte maakte hij in 1991 waar met het minstens zo goede vervolg Terminator 2: Judgment Day!

Flashback: De 10 beste jaren 80 films

8. Ghostbusters (1984)

In Ghostbusters volgen we de vier spokenverdelgers uit de titel. Zij zijn het lachertje van de stad… totdat New York vernietigd dreigt te worden door de halfgod Gozer! Ghostbusters is een perfecte combinatie van horror en komedie, die dankzij de geweldige cast (met onder meer Bill Murray als sarcastische parapsycholoog) veel meer is dan de som der delen. En dan hebben we de onverwoestbare openingstune (‘Who ya gonna call?’) nog niet eens genoemd! Na een teleurstellende sequel en een mislukte reboot, wordt er inmiddels gewerkt aan het vervolg Ghostbusters: Afterlife.

Flashback: De 10 beste jaren 80 films

7. Die Hard (1988)

De 80s werden gedomineerd door stoere spierbundels als Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone. Maar met Die Hard verscheen een actieheld op het toneel waarin we ons allemaal in konden herkennen: John McClane! Deze pechvogel wordt op de kerstborrel van zijn echtgenote geconfronteerd met een overmacht aan terroristen, geleid door de ijskoude Hans Gruber (een lekker foute Alan Rickman). Met frisse tegenzin begint McClane aan een missie op leven en dood. Met zijn cynische grijns en gortdroge one-liners leverde Bruce Willis als John McClane de beste rol uit zijn carrière af!

Flashback: De 10 beste jaren 80 films

6. Aliens (1986)

Ridley Scott joeg ons in 1979 al de stuipen op het lijf met Alien, maar James Cameron deed er zes jaar later doodleuk nog een schepje bovenop met dit virtuoze vervolg. Hierin wordt Ripley (een iconische rol van Sigourney Weaver) opnieuw geconfronteerd met een buitenaardse dreiging. En zoals de titel al weggeeft, is het monster deze keer niet alleen… Aliens is een angstaanjagende achtbaanrit vol actie, horror, spanning en sensatie. Geen wonder dat we deze blockbuster onlangs nog uitriepen tot een van de beste horrorvervolgen ooit gemaakt!

Flashback: De 10 beste jaren 80 films

5. RoboCop (1987)

Onze eigen Paul Verhoeven maakte met RoboCop misschien wel de beste actiefilm van de jaren 80. Geen lullige prestatie, als je bedenkt dat in die periode ook actiekrakers als Lethal Weapon, Predator en het hierboven besproken Die Hard in de bioscoop draaiden. RoboCop onderscheidt zich echter van de concurrentie door snoeiharde actie te koppelen aan gitzwarte humor en bijtende maatschappijkritiek. Hierdoor is deze actieklassieker veel meer dan een aaneenschakeling van bloederige schietpartijen en oorverdovende explosies. Een typisch gevalletje ‘zo worden ze niet meer gemaakt’!

Flashback: De 10 beste jaren 80 films

4. Raiders of the Lost Ark (1981)

In Raiders of the Lost Ark komt Harrison Ford voor het eerst in actie als Indiana Jones. Deze stoere archeoloog moet zien te voorkomen dat de Ark des Verbonds in handen valt van de nazi’s. Wat volgt is een lekker ouderwetse avonturenfilm vol adembenemende actie en spectaculaire stunts. Er verschenen meerdere vervolgen rondom de avontuurlijke archeoloog. Daarbij kwam het razend vermakelijke Indiana Jones and the Last Crusade uit 1989 het dichtst in de buurt van het onverwoestbare origineel!

Flashback: De 10 beste jaren 80 films

3. Back to the Future (1985)

Een test met een tijdmachine loopt flink uit de hand wanneer een stel wraakzuchtige terroristen het experiment verstoren. De excentrieke uitvinder Doc Brown wordt neergeschoten en Marty McFly belandt in 1955. Maar als Marty niet snel terugkeert naar de 80s, kan zijn hele bestaan wel eens worden uitgewist! Back to the Future was de grootste bioscoophit van 1985 en het slimme script van regisseur Robert Zemeckis (Who Framed Roger Rabbit?) werd zelfs genomineerd voor een Oscar.

Flashback: De 10 beste jaren 80 films

2. Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

Moeilijk voor te stellen, maar in de 80s groeide een generatie op die soms jaren moest wachten op een nieuwe Star Wars-film. Maar hun geduld werd wel dubbel en dwars beloond! Neem The Empire Strikes Back, het tweede deel uit de originele Star Wars-trilogie. Van de spectaculaire veldslag op de ijsplaneet Hoth en de introductie van Yoda tot de schokkende onthulling over de connectie tussen Luke Skywalker en Darth Vader: dit vervolg laat A Galaxy Far, Far Away… van zijn beste (en duisterste!) kant zien. Wat ons is betreft is The Empire Strikes Back dan ook nog altijd de beste Star Wars-film aller tijden!

Flashback: De 10 beste jaren 80 films

1. E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Steven Spielberg tekende als schrijver, producent en regisseur voor een paar van de meest geliefde films uit de 80s, waaronder Back to the Future, Gremlins en The Goonies. Maar niet een van zijn films was zo bepalend voor het decennium als E.T. the Extra-Terrestrial. Hierin sluit Elliott vriendschap met een verdwaalde alien. Maar aan de bijzondere band dreigt een einde te komen als de overheid lucht krijgt van het buitenaardse bezoek.

E.T. the Extra-Terrestrial is een tijdloos meesterwerk, dat de emoties van de kijker tot op de dag van vandaag weet te bespelen als een 80s keytar. Deze wereldwijde kaskraker was meer dan tien jaar lang de succesvolste film ooit gemaakt… totdat Spielberg zijn eigen record verbrak met Jurassic Park!

Flashback: De 10 beste jaren 80 films

Lees verder