De 5 beste rollen van Keanu Reeves (en de 3 slechtste)

Door Redactie
De 5 beste rollen van Keanu Reeves (en de 3 slechtste)

Met John Wick 3 heeft Keanu Reeves weer een klapper van een actiefilm op zijn naam staan. Reden om even terug te kijken naar wat hoogte-en dieptepunten uit de carrière van de aardigste gast van Hollywood! 

5 – Ted in de Bill & Ted-films

Als we een Top 10 hadden gemaakt dan waren films als Dangerous Liaisons, My Own Private Idaho en Bram Stoker’s Dracula in de lijst terecht gekomen, allemaal titels waarmee Keanu eind jaren ’80 en begin jaren ’90 in korte tijd een grote naam werd. Misschien zijn dit objectief gezien dan stuk voor stuk veel betere films dan de beide Bill & Ted-komedies die rond dezelfde tijd uitkwamen, maar zowel Bill & Ted’s Bogus Journey als Bill & Ted’s Excellent Adventure hebben door de jaren heen een cult-status verworven met hun absurde en onnozele humor. Kom maar op met dat derde deel!

4 – Johnny Utah in Point Break

Ook al was Johnny Utah dan bij lange na niet zo cool als Patrick’s Swayze’s Bodhi, toch mag Point Break nog steeds tot Keanu’s beste werk gerekend worden. Niet voor niets noemden we het al eerder als één van de beste heist-films die je gezien moet hebben. En dan hebben we het nog niet eens over spectaculaire parachute-stunts gehad!

3 – Jack Traven in Speed

Toen Keanu in de zomer van 1994 in deze instant-actieklassieker van regisseur Jan de Bont te zien was, gold hij al als één van de grootste namen in Hollywood. Maar met Speed ging zijn carrière pas echt in de hogere versnelling! Mede door de spectaculaire en levensgevaarlijke stunts staat Speed 25 jaar later nog steeds als een huis.

2 - John Wick in John Wick, John Wick 2 en straks ook John Wick 3

Na de eerste twee delen van John Wick wist ook deel drie critici en fans te kunnen bekoren. Daar kunnen we het mooi over eens zijn dus. En als je dacht dat Keanu in de eerste twee delen al veel schurken over de kling joeg: in dit derde deel stuurt hij meer bad guys dan ooit naar hun grootje.

1 – Neo in The Matrix, The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions

Toen Will Smith de hoofdrol weigerde in een science fiction-spektakel van de twee veelbelovende opkomende regisseurs Andy en Larry Wachowski, kwamen de tegenwoordig als Lilly en Lana Wachowski bekende filmmakers uiteindelijk bij Keanu uit als plaatsvervanger. En die rol vervulde hij met verve, wat heet: The Matrix werd een klassieker en de film kan nog steeds als het hoogtepunt van Keanu’s carrière gezien worden. En ook al vielen de twee vervolgen dan misschien nogal tegen, dat mag de pret niet drukken.

En hier drie rollen van Reeves die je maar beter kunt vermijden:

3 - The Watcher

Keanu Reeves in een rol als seriemoordenaar? Wie zit daar nou op te wachten? Nou, niemand, zo bleek, want deze thriller uit 2000 werd een stevige flop. Debuterend regisseur Joe Charbanic heeft daarna ook nooit meer een film gemaakt.

2 - Exposed

Je zou denken dat een acteur van naam met de jaren steeds beter leert om misstappen te vermijden, maar niet dus. Want Exposed uit 2016 leverde de acteur enkele van de meest vernietigende kritieken uit zijn hele carrière op. Wel hele grappige, zoals “om dit één van de ergste films van het jaar te nomen is een belediging voor alle andere rampzalige films die dit jaar uitgekomen zijn en nog uit zullen komen”, “een catastrophe op elk denkbaar niveau” of “Keanu heeft maar twee gelaatsuitdrukkingen: zijn sad-face en zijn ik-moet-pissen-gezicht”. Ook al revancheerde hij zich in 2017 snoeihard met het succes van John Wick 2, 2016 was dus geen topjaar voor Keanu. En niet alleen vanwege Exposed, want het ergste komt nog.

1 - The Bad Batch

Na het succes van Mad Max: Fury Road moest er in Hollywood natuurlijk ook snel een post-apocalyptische film in elkaar geflanst worden om in te haken op het succes van dit actiemeesterwerk. Ondanks een hopeloos en pretentieus script wisten de makers toch zowaar niet alleen Keanu Reeves (in een rol als een soort sekteleider die luistert naar de naam The Dream) maar ook nog Jim Carrey en Aquaman himself Jason Momoa te strikken. De topcast ten spijt werd deze film uit 2016 een fikse mislukking. Wie zich verbijsterd wil afvragen hoe zulke grote acteurs ja zeiden tegen zo’n slechte film kan‘m op Netflix kijken, maar het is bepaald geen aanradertje.