Cruise control: welke Mission: Impossible-film is de beste?

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Cruise control: welke Mission: Impossible-film is de beste?

Cruise control: welke Mission: Impossible-film is de beste?

|
|

Laatste update:

Onlangs ging Mission: Impossible - Fallout in première, alweer het vijfde vervolg in de reeks. Wij bekeken alle delen om voor eens en altijd te bepalen welke film de beste is in de serie!

Mission: Impossible heeft zich in twintig jaar opgewerkt tot misschien wel de meest solide filmfranchise van deze eeuw. De reeks, gebaseerd op de gelijknamige televisieserie uit de jaren 60, laat zich het best vergelijken met de James Bond-reeks. Maar waar 007 in een smoking aan een cocktail nipt op de Bahama’s, bungelt Ethan Hunt aan de hoogste wolkenkrabber ter wereld of hangt hij aan de deur van een opstijgend vliegtuig. Bond mag dan meer stijl hebben, Hunt compenseert dat door simpelweg harder te werken!

Opzwepend

De Mission: Impossible-films hebben allemaal dezelfde ingrediënten: koelbloedige spionnen, geavanceerde gadgets, megalomane schurken, zenuwslopende heists, spectaculaire actiescènes, sensationele achtervolgingen en natuurlijk het opzwepende herkenningsmelodietje van Lalo Schifrin. Om de formule toch fris te houden, wordt er voor (bijna) ieder hoofdstuk een andere regisseur aangetrokken. Hierdoor voelt ieder deel even vernieuwend als vertrouwd aan.

Succes

Maar de belangrijkste factor in het succes van de reeks is Tom Cruise als Ethan Hunt, een van de weinige acteurs die niet te beroerd is om tot het uiterste te gaan als het een beter shot oplevert. Deze combinatie levert al ruim twintig jaar alleraardigste tot adembenemende actiefilms op. Maar er kan er maar één de beste zijn. Daarom hebben wij alle Mission: Impossible-films achter elkaar bekeken om voor eens en altijd te bepalen welke de beste is!

6. Mission: Impossible II (2000)

John Woo tekende eerder voor actieklassiekers als The Killer, Hard Boiled en Face/Off. Geen wonder dat hij werd ingehuurd om het eerste vervolg op Mission: Impossible te regisseren. Maar de actiespecialist uit Hong Kong kon de hoge verwachtingen helaas niet helemaal waarmaken. De actiescènes laten lang op zich wachten, het verhaal is niet interessant en de schurk (Dougray Scott uit Fear the Walking Dead) lijkt zo weggelopen uit een goedkope film van Steven Seagal. Tot overmaat van ramp wordt er zoveel gesold met rubberen maskers, dat dit vervolg soms meer wegheeft van een aflevering van Scooby-Doo.

En toch… wanneer Woo in de finale eindelijk alle remmen los gooit, in het puur genieten. De duizelingwekkende motorachtervolging in de buitenwijken van Sydney staat dan ook garant voor een flinke adrenalinekick. Maar helaas, tegen die tijd is het eigenlijk al ‘too little, too late’.

5. Mission: Impossible (1996)

De eerste keer dat we Ethan Hunt in actie zien, loopt het niet bepaald goed af voor de geheim agent. Zo wordt bijna zijn hele team vermoord tijdens een undercoveroperatie. En omdat hij een van de weinige overlevenden is, wordt hij ook nog eens beschuldigd van sabotage. Om zijn onschuld te bewijzen, gaat Hunt op zoek naar de echte mol binnen de Impossible Mission Force.

De eerste Mission: Impossible is ruim 20 later nog steeds een lekker vlotte spionagefilm vol actie en avontuur. Dat is met name te danken aan het scherpe oog van regisseur Brian De Palma (Scarface, The Untouchables). Vooral in de scène waarin Hunt inbreekt in een zwaarbeveiligde C.I.A.-kluis wordt de spanning tot het kookpunt opgevoerd. Jammer genoeg komen de computeranimaties tijdens de finale op een voortrazende trein inmiddels wat ouderwets over. Gelukkig maakten die in de vervolgen plaats voor oerdegelijk stuntwerk!

Zie ook:

4. Mission: Impossible - Rogue Nation (2015)

Na de zoveelste roekeloze actie van Ethan en zijn team, wordt de IMF officieel ontbonden. Slechte timing, want de internationale misdaadorganisatie The Syndicate wordt steeds machtiger. Om hen te stoppen, moet Ethan samenwerken met de Britse geheim agente Ilsa Faust (Rebecca Ferguson). Maar is zij wel te vertrouwen?

De actiescènes in Rogue Nation volgen elkaar in snel tempo op en kennen genoeg afwisseling om de kijker bij de les te houden: van een waanzinnige vliegstunt in de openingsscène tot een prachtig gefilmde sequentie waarin Hunt een aanslag in de Weense Staatsopera moet zien te voorkomen. En motorachtervolgingen hebben we vaker gezien in de reeks, maar deze in Marokko is misschien wel de beste van allemaal. Daarnaast heeft Rogue Nation de beste heist-scène sinds het eerste deel. Als kers op de taart heeft Rogue Nation een ijzersterke schurk in de vorm van de koelbloedige killer Solomon Lane (een mooie rol van Sean Harris uit The Borgias).

3. Mission: Impossible III (2006)

Na het wat teleurstellende tweede deel in de reeks duurde het zes jaar voordat Ethan Hunt zijn comeback maakte in de bioscoop. Deze keer onderzoekt Ethan de verdwijning van een IMF-agente die hij zelf heeft opgeleid. Het spoor leidt al snel naar Owen Davian, een meedogenloze wapenhandelaar die over lijken gaat om zijn doel te bereiken.

Mission: Impossible III is met afstand het grimmigste deel in de serie. De actie is snoeihard en met Oscarwinnaar Philip Seymour Hoffman (Magnolia) als de sadistische schurk heeft dit vervolg de beste bad guy uit de reeks in huis. Daarnaast voegt regisseur J.J. Abrams (Star Wars: The Force Awakens) nog wat extra verdieping toe aan Ethan Hunt door wat meer van zijn privéleven te laten zien. Gelukkig gaat dat niet ten koste van de actie: de scène waarin een gevangenentransport wordt belaagd op een overhangende brug is een van de spectaculairste uit de serie!

2. Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011)

Dat regisseur Brad Bird een enorm talent had voor actiescènes, bewees hij al met de Pixar-hit The Incredibles. Maar zou hij ook uit de voeten kunnen met een live-action film? Het antwoord: en of! Al na een half uur hebben we er een gewaagde gevangenisontsnapping en een spannende infiltratie in het Kremlin op zitten. En dan moet het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt nog komen: de sequentie waarin Ethan Hunt de hoogste wolkenkrabber ter wereld beklimt, de Burj Khalifa in Dubai. Deze scène staat garant voor klamme handjes, zeker als je bedenkt dat Tom Cruise de stunts bovenop het 162 verdiepingen tellende gebouw zelf uitvoerde!

Maar ook als Cruise niet aan een wolkenkrabber hangt, valt er genoeg te genieten. Zo is de toon van Ghost Protocol een stuk luchtiger dan zijn duistere voorganger. Vooral Simon Pegg (Shaun of the Dead) zorgt als de neurotische hacker Benji voor de nodige grappen. Ten slotte verfijnt Bird de formule door de nadruk te leggen op teamwork. De combinatie van adembenemende actiescènes, luchtige humor en de chemie tussen de hoofdrolspelers levert een van de beste Mission: Impossible-delen uit de reeks op!

1. Mission: Impossible - Fallout (2018)

Voor het eerst in de geschiedenis van de serie werden twee delen door dezelfde regisseur gemaakt. Sommige fans reageerden teleurgesteld. Christopher McQuarrie (Jack Reacher) leverde met Mission: Impossible - Rogue Nation een prima hoofdstuk af in de reeks, maar was de charme van de serie nu niet dat ieder deel door een andere regisseur werd gemaakt? Waarom bijvoorbeeld geen Edgar Wright (Baby Driver) of David Fincher (Fight Club)? Het antwoord op die vraag is na het zien van Mission: Impossible - Fallout glashelder!

Dit zesde deel in de serie begint vertrouwd genoeg. Ethan Hunt moet opnieuw voorkomen dat zijn aartsvijand Solomon Lane de wereld in chaos stort. Na de zoveelste motorachtervolging in de reeks, hoe opwindend ook, voelt Fallout zelfs een beetje als een herhaling van zetten. Maar daar komt gelukkig snel verandering in. Het scenario kent een aantal verrassende wendingen en Hunt komt voor een aantal duivelse dilemma’s te staan die de geheim agent wat meer diepgang geven.

Maar het is opnieuw Cruise die deze film boven zichzelf uit doet stijgen. Niet sinds Jackie Chan ging een acteur zo ver om zijn fans een topavond te bezorgen. Dat betaalt zich vooral uit in de onvergetelijke finale: een actiesequentie van een klein half uur in de gebergten van Kasjmir vol exploderende helikopters, keiharde knokpartijen, gapende afronden en tikkende tijdbommen. Beter dan dit wordt het simpelweg niet, zelfs niet in de Mission: Impossible-reeks!

Lees verder