Hoe meer Tom Cruise rent, hoe succesvoller zijn films

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Hoe meer Tom Cruise rent, hoe succesvoller zijn films

Hoe meer Tom Cruise rent, hoe succesvoller zijn films

|
|

Laatste update:

Weinig acteurs die zo vaak rennend te zien zijn in films als Tom Cruise! Het lijkt wel alsof de steracteur bij elke film in zijn contract laat opnemen dat er een stevig sprintje in het script moet staan. Maar gelijk heeft 'ie: want hoe meer Tom rent, des te groter zijn succes aan de filmkassa's! En dat is nu ook wiskundig bewezen.

In een laboratorium onderzocht

De bollebozen achter recensie-database Rottentomatoes hebben eens wat hogere wiskunde losgelaten op zijn filmografie: Eerst hebben ze voor elke film het aantal seconden dat Tom rent bijgehouden. Vervolgens hebben ze voor elke film berekend hoeveel hij daarin rent, door uit te gaan van een snelheid van 16 kilometer per uur, wat neerkomt op 4,4 meter per seconde.

Hierna hebben ze Toms films in vier categorieën ingedeeld, gebaseerd op hoe lang hij hollend in beeld is. En wat blijkt? De negen films waarin Cruise meer dan 300 meter sprintend aflegt, zijn over het algemeen meer succesvol dan de films waarin hij het kalm aan doet. Zijn stevigste sprintfilms hebben gemiddeld 538 miljoen dollar opgebracht, en hebben gemiddeld 71% positieve recensies gekregen. Dat is significant meer dan de tweede categorie, namelijk de acht films waarin Tom 150 tot 300 rennend aflegt. Deze hebben gemiddeld 411 dollar miljoen opgebracht, en ontvingen gemiddeld 61% positieve recensies.

De twintig films uit de 0 tot 150 meter-categorie waren gemiddeld goed voor 295 dollar miljoen per film, terwijl de vier films waarin Cruise helemaal niet rent (ja het zijn er maar vier; Magnolia, Lions for Lambs, Tropic Thunder en Valkyrie) een gemiddelde opbrengst hadden van 153 miljoen dollar. Recensies zaten hier steeds gemiddeld ook weer net boven de 60% positief.

Meer leuke weetjes: In zijn hele filmcarrière heeft Cruise al zo'n 7.2 kilometer rennend afgelegd. Daarnaast lijkt zijn leeftijd hem niet te deren: vijf van de tien films waarin hij de meeste meters maakt zijn van na 2010.

Uitglijders

Opvallend genoeg zitten er tussen zijn negen grootste sprinters nog twee lelijke uitglijders, namelijk The Mummy en Jack Reacher: Never Go Back. Deze films bleken voor Cruise het cinematisch equivalent van rennend uitglijden over een bananenschil, want met deze door critici en bioscoopbezoekers slecht ontvangen films ging hij twee keer lelijk onderuit.

Inflatie

Een paar kanttekeningen zijn wel op zijn plaats: door inflatie brengen films tegenwoordig “meer” op dan voorheen, dus nogal wiedes dat Toms grootste hits van de afgelopen tien jaar zijn. Als deze lijst voor inflatie gecorrigeerd zou worden zou het hele verhaal niet meer opgaan. Daarnaast bevinden zich onder de films met weinig geren ook enkele van de meer serieuze films uit Cruise's carrière, en dat soort releases brengen gewoon veel minder op dan een Mission: Impossible-film of een andere grote actieknaller.

Top Tien

Tot slot nog even de Top Tien op een rijtje:   

Mission: Impossible III – 980 meter   

Mission: Impossible – Ghost Protocol – 934 meter  

War of the Worlds – 534 meter   

Minority Report – 476 meter   

The Firm – 378 meter   

Edge of Tomorrow – 325 meter   

Jack Reacher: Never Go Back – 320 meter   

The Mummy – 311 meter   

Mission Impossible – Rogue Nation – 307 meter   

Vanilla Sky – 254 meter

Mission: Impossible - Fallout is trouwens nog niet meegenomen in dit overzicht, dus reken maar dat die Vanilla Sky uit de Top Tien gaat knikkeren en de gemiddelde Box Office-opbrengst van de 300 meter-categorie hard omhoog gaat tillen!

Lees verder