De 6 leukste Sherlock Holmes films en series op een rij

Benedict Cumberbatch als Sherlock Holmes

Moorden en andere mysteries oplossen is een heerlijke bezigheid vanaf de bank. Meesterspeurder Sherlock Holmes kan dit als geen ander en daarom zijn er ook zoveel films en series met de detective in de hoofdrol. Dit zijn de 6 leukste op een rij!

Films

Sherlock Holmes

In deze film van Guy Ritchie kruipt Robert Downey Jr. in de huid van Sherlock Holmes, die samen met zijn trouwe metgezel Dr. John Watson (Jude Law) Lord Henry Blackwood achter de tralies weet te zetten. De invloedrijke kerel wordt zelfs veroordeeld tot de strop, maar zegt te kunnen herrijzen van de dood. Om voor eens en altijd met deze ondode gek af te rekenen, bundelen Sherlock en Watson hun krachten met Irene Adler (Rachel McAdams). De films van Guy Ritchie zitten vaak vol met razendsnelle dialogen en rappe grappen en dat is ook hier het geval. Genieten!

Sherlock Holmes is te zien op Netflix en Pathé Thuis.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows

In de tweede Sherlock Holmes-film van Guy Ritchie neemt de detective het op tegen zijn gezworen aartsvijand Moriarty (Jared Harris). Het criminele meesterbrein wil heel Groot-Britannië verwoesten. Ook dit keer staat het speurneusduo Holmes en Watson er niet alleen voor. Ze krijgen onder anderen hulp van Sherlocks broer Mycroft (Stephen Fry).

We kunnen geen genoeg krijgen van de combinatie Sherlock en Guy Ritchie (en vooruit, Robert Downey Jr.), maar gooi daar nog de spanningen tussen de twee broers bij en wij zijn gelukkig.

Overigens was het de bedoeling dat we al hadden kunnen genieten van de derde film, maar Sherlock Holmes 3 staat nu gepland voor december 2021.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows is te zien op Pathé Thuis.

Enola Holmes

Deze Netflix Original laat duidelijk zien dat het oplossen van mysteries in de familie zit. Niet Sherlock Holmes (Henry Cavill) steelt hier de show, maar zijn jongere zusje Enola (Millie Bobby Brown, bekend van Stranger Things) lost eigenhandig de verdwijning van haar moeder op. En dat is precies wat de film zo leuk maakt; girl power! Terwijl de 16-jarige speurderette uit handen probeert te blijven van haar broers (die haar op kostschool willen sturen), lost ze ook nog eens het mysterie op van een jonge lord.

Enola Holmes is te zien op Netflix.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Series

Sherlock

Waar alle drie bovengenoemde films zich afspelen in de 19e eeuw, speelt BBC's Sherlock zich af in het nu. Dokter John Watson (Martin Freeman) is teruggekeerd van militaire dienst uit Afghanistan en om te wennen aan het normale leven gaat-ie op zoek naar een huisgenoot. Hoe normaal je leven is wanneer je met Sherlock (hier gespeeld door Benedict Cumberbatch) een woning deelt, kun je je afvragen...

We durven te beweren dat deze Sherlock tot de raarste behoort in dit rijtje. Totaal wereldvreemd lost hij op geheel eigen wijze misdaden op, en toch krijgt de BBC het voor mekaar om hem menselijk te houden. Een dikke vette aanrader dus. O, en hadden we al gezegd dat iedere aflevering bijna anderhalf uur duurt?

Alle vier de seizoenen van Sherlock zijn te zien op Netflix.

Elementary

We verlaten Engeland en vliegen naar de andere kant van de plas. Elementary speelt zich af in New York City. Sherlock (Jonny Lee Miller) is wel een rasechte Brit, maar ontvlucht zijn met drugs volgestouwde leven in Londen. In Manhattan krijgt-ie hulp van zijn mentor Dr. Joan Watson (Lucy Liu) om zijn leven weer op de rit te krijgen. Maar Sherlock zou Sherlock niet zijn als-ie nee zei tegen een moordonderzoek of een ander luguber mysterie. Hoewel Londen natuurlijk een prima setting is, zorgt het snelle NYC wel voor de welkome en broodnodige afwisseling in dit lijstje. 

Alle zeven seizoen van Elementary zijn te zien op Amazon Prime Video.

The Irregulars

In deze Netflix Original stelen Sherlock Holmes en John Watson niet de show, maar gaat alle aandacht naar de straatschoffies die het tweetal helpen met het oplossen van misdaden. En dat is niet de enige twist in het verhaal, want alsof een gewone moord nog niet spannend en ingewikkeld genoeg is om te ontrafelen, krijgen de jonge speurders een dader op hun dak met bovennatuurlijke krachten! Genoeg redenen om deze serie te bingewatchen dus al is seizoen 2 helaas geannuleerd door Netflix.

The Irregulars is te zien op Netflix.

Meer detectives

Klaar met Sherlock en zijn bende, maar wil je nog verder speuren? Dan hebben we hier een lijstje met de beste tv-detectives (en ja, daar komen we onze Britse vriend met gekke pet ook weer tegen).