• Nieuws

De beste tv-detectives

De beste tv-detectives

Misdaden oplossen is geen makkelijk karweitje! Een verdenking is niet genoeg: je moet met keiharde bewijzen komen waar niemand omheen kan. Deze televisiespeurneuzen slaagden daar het beste in

Hoewel detectives ongeveer hetzelfde werk doen, hebben ze allemaal hun eigen stijl óf problemen. Deze speurneuzen leveren wat ons betreft het beste werk!

Velma

De verrassing

Overal waar de tieners van Mystery Inc. gaan, worden ze gevolgd door mysterieuze verschijningen. Spoken, vampiers, monsters: ze duiken elke keer op, maar worden keer op keer ontmaskerd door Scooby-Doo en zijn gang.

Nou ja… door Velma! De rest van de ‘gang’ lijkt alles in het werk te zetten om de brunette tegen te werken. Shaggy en Scooby-Doo zijn 24/7 op zoek naar gigantische hoeveelheden eten, de knappe Daphne maakt er een gewoonte van om in valstrikken te trappen, ondanks dat spierbundel Fred haar de hele tijd héél goed in de gaten houdt.

Met een beetje goede wil kunnen we Fred nog wel de ‘Watson’ van de club noemen, omdat hij regelmatig valstrikken zet voor de schurken. Dat de ‘Mystery Gang’ überhaupt mysteries oplost komt geheel op het conto van Velma. Dat er aan het einde van een aflevering meestal een wildvreemde schurk achter een masker blijkt te zitten, maakt haar werk alleen maar indrukwekkender!

‘Als ik het niet dacht: de dader is… weer een of andere dude die we nog nooit gezien hebben!’

De Cock

De onwaarschijnlijkste

Technologie, nieuwe ontwikkelingen… het zal de tijd van rechercheur De Cock (Piet Römer) wel duren. Terwijl de lichamen zich blijven opstapelen, sjokt De Cock met zijn collega Vledder (Victor Reinier) door Amsterdam. Zijn beste ingevingen (en tips) krijgt hij als hij een cognacje drinkt bij het stamcafé van Lowietje.

Volgend jaar maakt Baantjer een comeback! Er wordt gewerkt aan een ‘prequel’-film, waarin Waldemar Torenstra een jonge regisseur De Cock speelt. Samen met zijn partner Tonnie Montijn (Tygo Gernandt) probeert hij een aanslag op het Koninklijk Huis te voorkomen. Kort na de film gaat er bovendien een nieuwe Baantjer-serie van start.

Jessica Fletcher

De succesvolste

Angela Lansbury speelde in Murder, She Wrote de misdaadschrijfster Jessica Fletcher. Overal waar ze opdook was nét een moord gepleegd, en ze zette haar kennis graag in om de misdrijven op te lossen.

In de twaalf seizoenen dat Murder, She Wrote werd uitgezonden loste Fletcher ruim 260 moorden op. Achteraf gezien was het érg toevallig dat deze misdaden allemaal plaatsvonden als Fletcher in de buurt was. Als haar woonplaats Cabot Cove echt zou bestaan, dan was het (statistisch gezien) het crimineelste stadje op aarde!

Sherlock Holmes

De geniaalste

Geef Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) een halve aanwijzing, en hij lost er meteen twee zaken mee op. Sherlock Holmes is kalm, briljant en ziet verbanden die niemand anders opvalt. Hoewel de wereldvreemde detective onder invloed van John Watson (Martin Freeman) leert dat mensen gevoelens hebben, is hij over het algemeen een antisociale zak hooi.

Waarom zou je manieren leren als je ook de eigenschappen van 200 verschillende soorten tabak kunt ontdekken? De manier waarop zijn razendsnelle gedachtengang wordt uitgebeeld is bijzonder clever!

In de boeken van Arthur Conan Doyle is Holmes ook een excentriekeling, met een hang naar cocaïne en opium. Hij gebruikt de middelen alleen als hij een tijd lang geen spannende zaak meer onderzoekt, om zijn hyperactieve brein te kalmeren. In de tijd van Doyle waren deze drugs overigens niet verboden.

Het laatste seizoen Sherlock viel een kléin beetje tegen, maar voorlopig is het alles wat we hebben. Martin Freeman heeft geen haast om weer in de rol van Watson te kruipen, mede door de verstikkende aandacht voor het misdaaddrama! Benedict Cumberbatch deelt dit sentiment echter niet! We hebben ze toch echt allebei nodig...

Columbo

De gewiekste

Waar Sherlock Holmes zijn werk vooral doet om zich niet dood te vervelen, heeft Columbo (Peter Falk) een totaal andere aanpak. Hij kleedt zich slordig en praat vaak verward, waarmee hij zijn vlijmscherpe geest maskeert.

Terwijl verdachten zich afvragen met wat voor weirdo ze nu weer te maken hebben, analyseert Columbo ze aandachtig. Opeens plaatst hij een subtiele steek onder water, en voert de druk op. Veel van de verdachten worden er zo nerveus van dat ze per ongeluk fouten maken, en regelrecht de bak in draaien.

Net als Sherlock Holmes is Columbo een vreemde vogel, maar hij is in elk geval een stuk aardiger! Bizar feitje: Columbo was zó populair in Roemenië dat de regering voor ernstige rellen vreesde toen de serie eind jaren 70 werd stopgezet. Peter Falk werd gevraagd een bericht in te spreken waarin hij zei dat de regering van Roemenië niet achter het einde van Columbo zat!