Deze jonge acteurs spéélden veel oudere personages!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Deze jonge acteurs spéélden veel oudere personages!

Deze 10 jonge acteurs speelden véél oudere personages!

|
|

Laatste update:

Acteurs die de 20 (of 30!) al gepasseerd zijn spelen regelmatig véél jongere personages. Jongere acteurs die oudere mensen spelen zie je een stuk minder vaak, maar het gebeurt wel! Soms met hilarisch resultaat…

1. Amy Poehler

Mean Girls

Regina (Rachel Mcadams) is de leidster van de ‘Plastics’: een clubje steenrijke, oervervelende tieners op een Amerikaanse middelbare school. Haar moeder June (Amy Poehler) wil graag bij de tienerkliek horen, en doet er alles aan om er jonger uit te zien.

Amy Poehler was tijdens Mean Girls nog maar 33, dus aan de jonge kant voor een steenrijke moeder die jong wil blijven via roddel en achterklap. Het is lastig te beoordelen hoe oud June precies moet zijn, omdat de ‘mean girls’ zélf ook twintigers waren die tieners speelden. Het zou óók nog kunnen dat June extreem jong moeder is geworden, en daarom de tiener wil zijn die ze nooit écht is geweest… Regina’s vader tikt tegelijkertijd de 50 aan, dus er zit íets helemaal fout.

2. Estelle Getty

The Golden Girls

Sophia Petrillo (Estelle Getty) is de moeder van ‘golden girl’ Dorothy (Bea Arthur). Getty was op dat moment begin 60 en zelfs een jaar jonger dan haar ‘dochter’ Bea Arthur!

Het gezicht van Getty werd flink geplamuurd voor The Golden Girls, en na het eerste seizoen werd deze klus nóg moeilijker. De actrice wilde er jonger uitzien, om rollen te blijven krijgen, en liet een facelift uitvoeren! De actrice zag er zó veel jonger uit dan haar personage, dat je haar eigenlijk niet eens herkent!

3. Max von Sydow

The Exorcist

Acteur Max von Sydow was niet héél jong toen hij de priester Lankester Merrin speelde in The Exorcist, maar toch is zijn rol opvallend. De acteur was 43 toen hij de bijna 80-jarige priester speelde.

De make-up in The Exorcist is zó goed gedaan dat je bijna niet doorhebt dat Von Sydow helemaal niet zo oud is. Sterker nog, toen de acteur écht ouder werd begon hij alleen maar meer op zijn beroemde Exorcist-personage te lijken.

4. Guy Pierce

Prometheus

Acteur Guy Pierce was rond de 45 toen hij de stokoude tycoon Peter Weyland speelde in de Alien-prequel Prometheus. In de film is Weyland de 100 al gepasseerd en hoopt hij een manier te vinden om voor eeuwig te leven. Okeeeee, maar waarom cast je dan Guy Pierce en smeer je hem elke dag 20 kilo make-up op z’n gezicht?

Het was eigenlijk de bedoeling dat de rol van Pierce een stuk groter was dan we in Prometheus zagen! De jongere Weyland had een paar scènes die geschrapt werden, om te voorkomen dat het verhaal te ingewikkeld werd. Zó eindig je dus met een jonge acteur die de hele tijd een bejaarde speelt.

In Alien: Covenant keerde Pierce trouwens terug als de jongere Peter Weyland: zó had het in Prometheus eigenlijk ook gemoeten.

5. Tilda Swinton

The Grand Budapest Hotel

De Britse actrice Tilda Swinton herken je normaal gesproken uit duizenden. In The Grand Budapest Hotel moet je wel héél goed kijken om haar onder de lagen make-up te zien. Ze speelt de 84-jarige eigenares van het Grand Budapest die onder verdachte omstandigheden overlijdt.

In werkelijkheid was Swinton tijdens de opnames ongeveer 54 jaar oud. Als je goed kijkt zie je de bejaarde dame af en toe wel héél kwiek bewegen!

6. Carice van Houten

Game of Thrones

Carice van Houten was nog geen 40 toen haar personage in Game of Thrones in een oude vrouw veranderde. Hoe oud precies? Geen idee! 100 jaar? 200? Haar halsketting bevatte magische krachten die haar in leven hielden zo lang ze haar lot nog niet vervuld had. Wat was haar lot? De hoofdpersonen door het teleurstellende slotseizoen loodsen...

Het gezicht van de eeuwenoude Melisandre is dat van Carice zelf, zij het onder een fikse laag make-up. Lang werd gefluisterd dat een andere actrice het verschrompelde lichaam van Melisandre verzorgde, maar dat deed ze óók zelf.

7. Angelina Jolie

Alexander

Koningin Olympia (Angelina Jolie) heeft het in de sterren gezien: haar zoon Alexander zal over de wereld heersen. Als moeder van Alexander de Grote (Colin Farrell) krijgt ze helemaal gelijk: haar zoon verovert de halve wereld en sticht een gigantisch rijk in het Midden-Oosten.

De scènes tussen de volwassen Alexander en zijn moeder zijn wél een beetje vreemd. Angelina Jolie is in werkelijkheid maar één jaar ouder dan Farrell. In de film wordt de prachtige Angelina Jolie ouder gemaakt door een tuttige pruik met een paar grijze plukken erin. Daar trapt natuurlijk niemand in!

8. Crispin Glover en Lea Thompson

Back to the Future

De sciencefictioncomedy Back to the Future is extreem geliefd, en dat is helemaal terecht. Toen we jonger waren viel het niet zo op, maar tegenwoordig zien we dat de ouders van Marty McFly (Michael J. Fox) wel érg jeugdig zijn! Niet zo gek: actrice Lea Thompson was nog maar 23 en Crispin Glover net 21! De ‘ouders’ van Marty en Linda McFly waren dus jonger dan hun eigen kinderen!

Het grootste gedeelte van Back to the Future speelt zich af in het verleden toen de ouders van Marty veel jonger waren. Schijnbaar was het te veel gedoe om oudere acteurs te casten als de ouder van Marty in het heden. Lea Thompson vond het vooral gedoe dat ze elke dag drie uur bezig was met de make-up!

9. Ian McDiarmid

Return of the Jedi

In deze lijst willen we zo min mogelijk ‘fantasieleeftijden’ gebruiken. Sir Ian Mckellen was niet 24.000 jaar oud, zoals zijn personage Gandalf, maar met een grijze baard kon hij prima doorgaan voor een kwieke bejaarde. Toch maken we één uitzondering: de keizer in Star Wars: Return of the Jedi.

Ian McDiarmid was nog maar 39 toen hij de keizer speelde in de allereerste Star Wars-trilogie. Hoe oud de baas van Darth Vader toen precies was is niet duidelijk, maar toen hij nog gewoon senator Palpatine was, was hij in elk geval ouder!

Palpatine is in de prequel-trilogie ergens in de 60, en toen bleek de oudere Ian McDiarmid een prima bad guy in zijn jongere jaren! Zijn optreden in The Rise of Skywalker had dan weer niet per se gehoeven...

10. Brad Pitt

The Curious Case of Benjamin Button

Als Benjamin Button wordt Brad Pitt geboren als een bejaarde baby, maar wordt hij langzaam steeds jonger én volwassener. The Curious Case of Benjamin Button is een schitterend liefdesverhaal, met behoorlijk wat WTF-momenten, ook al het soms wel érg zoetsappig.

De film maakte gebruik van allerlei nieuwe technieken, waarin Pitts gezicht werd gescand en er gedetailleerde gezichten werden gemaakt van de acteur op verschillende leeftijden. De bejaarde Benjamin Button wordt in veel scènes gespeeld door een andere acteur, waar het gezicht van Pitt op is geplakt. De scènes waarin Pitt er uit ziet als… Pitt werden natuurlijk wél door hemzelf opgenomen.

Het zijn een paar geslaagde én minder geslaagde vertolkingen van oudere rollen door jonge acteurs, maar andersom gebeurt het véél vaker. Dat is trouwens niet altijd een succes!

Lees verder