Alle films van David Fincher gerankt

Door Redactie
Morgan Freeman en Brad Pitt in Seven van David Fincher

Vandaag viert David Fincher zijn verjaardag en dus ranken wij alle briljante films uit de carrière van deze meesterlijke regisseur! Zijn het alle 10 Fincher-toppers?

10. The Curious Case of Benjamin Button (2009)

David Fincher heeft niet bepaald een rooskleurig mensbeeld, als je naar zijn meeste films kijkt. Misschien daarom dat dit schaamteloos sentimentele fantasydrama zijn minst overtuigende werk is. Wat ook niet helpt is dat de Oscarwinnende speciale effecten nu al hopeloos verouderd zijn.

Alle films van David Fincher gerankt

9. The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

Een onderzoeksjournalist (Daniel Craig) bundelt de krachten met een briljante hacker (Rooney Mara) om een reeks mysterieuze moorden uit het verleden op te lossen. Los van de intense rol van Mara (goed voor een Oscar-nominatie), voegt deze praterige remake weinig toe aan het Zweedse origineel. Wel bonuspunten voor de oogstrelende openingstitels.

Alle films van David Fincher gerankt

8. Alien 3 (1992)

Na de eerste twee delen kon Alien 3 eigenlijk alleen maar tegenvallen. Maar wie zich daar overheen kan zetten, wordt getrakteerd op een duister sciencefiction-avontuur dat minder beroerd is dan de recensies van destijds doen geloven. Fincher is nog niet zover: naar eigen zeggen heeft niemand een grotere hekel aan Alien 3 dan hijzelf!

Alle films van David Fincher gerankt

7. The Game (1997)

Wanneer een verveelde zakenman (Michael Douglas) besluit mee te doen aan een raadselachtig spel, verandert zijn leven al snel in een gevaarlijke chaos. Een serveerster (Deborah Kara Unger) die hij ontmoet lijkt meer te weten over The Game… maar is zij wel te vertrouwen? Douglas is in topvorm als de controlfreak die langzaam zijn grip op de realiteit verliest, maar Fincher rekt de grenzen van de geloofwaardigheid wel erg ver op in deze psychologische thriller.

Alle films van David Fincher gerankt

6. Zodiac (2007)

Zodiac is een gedetailleerde reconstructie van de klopjacht op de Zodiac Killer. Een cartoonist (Jake Gyllenhaal), een rechercheur (Mark Ruffalo) en een misdaadjournalist (Robert Downey Jr.) slaan de handen ineen om de identiteit van de dader te achterhalen. Aan de cast zal het niet liggen, maar met een speelduur van 237 minuten is dit een behoorlijk lange zit...

Alle films van David Fincher gerankt

5. Panic Room (2002)

Alle films van David Fincher gerankt

In deze stijlvolle thriller speelt Jodie Foster een pas gescheiden vrouw, die samen met haar dochter (een piepjonge Kristen Stewart) verhuist naar een deftig huis in Manhattan. Hun nieuwe optrekje is voorzien van een ingenieus beveiligingssysteem, waaronder een schuilkamer vol technische snufjes. Wanneer het tweetal wordt belaagd door drie insluipers, is dat het begin van een bloedstollend kat-en-muis-spel waar Fincher de spanning flink opvoert!

Alle films van David Fincher gerankt

4. The Social Network (2010)

Een film over de oprichting van Facebook klinkt nou niet bepaald als puntje-van-je-stoel-materiaal. Maar dankzij de uitstekende hoofdrol van Jesse Eisenberg als Mark Zuckerberg en de visuele flair van Fincher, weet dit drama toch van begin tot eind te boeien. Het scenario van Aaron Sorkin (Moneyball) vol vlijmscherpe dialogen werd beloond met een Oscar.

Alle films van David Fincher gerankt

3. Gone Girl (2014)

Ben Affleck speelt een man wiens echtgenote (Rosamund Pike) op een dag spoorloos verdwijnt. Wanneer hij als verdachte wordt bestempeld, moet hij alles op alles zetten om zijn onschuld te bewijzen. Dankzij het onvoorspelbare script, de geweldige schurkenrol en een bijtend gevoel voor humor, is Gone Girl de beste thriller van David Fincher sinds Se7en.

Alle films van David Fincher gerankt

2. Fight Club (1999)

In deze verfilming van de gelijknamige cultroman van Chuck Palahniuk raakt een kantoorpikkie (Edward Norton in een van zijn beste rollen ooit) in de ban van de rebelse Tyler Durden (Brad Pitt). Samen besluiten zij een geheim genootschap op te richten waar gedesillusioneerde mannen elkaar buiten kantoortijd moedwillig de hersens inslaan. Door het innovatieve scenario, de gitzwarte humor en bovenal het scherpe oog van Fincher, groeide Fight Club al snel uit tot een moderne klassieker.

Alle films van David Fincher gerankt

1. Se7en (1995)

Met Se7en bewees David Fincher dat hij een van de beste regisseurs was in Hollywood. In deze meesterlijke thriller worden twee rechercheurs (gespeeld door Morgan Freeman en Brad Pitt) geconfronteerd met een even slimme als sadistische seriemoordenaar (Kevin Spacey). Se7en schreef vooral geschiedenis dankzij het grimmige einde, dat een kwart eeuw later nog altijd aankomt als een stomp in je maag.

Alle films van David Fincher gerankt

Fan van Se7en?Check dan ook ons artikel met de beste feitjes over Finchers ultieme meesterwerk!