25 Jaar Se7en: 7 feitjes die je nog niet wist over dit meesterwerk

Door Redactie
Brad Pitt in Se7en

Dit jaar viert Se7en zijn 25e verjaardag. Om dat te vieren, zetten we de opmerkelijkste weetjes over dit sinistere meesterwerk voor je op een rijtje. (Let op: bevat spoilers!)

1. Geen Pitt

In Se7en maken rechercheurs Somerset (Morgan Freeman) en Mills (Brad Pitt) jacht op een seriemoordenaar (Kevin Spacey) die zich laat inspireren door de 7 hoofdzonden. Het had echter weinig gescheeld of de rol van Mills was gespeeld door Denzel Washington. Hij sloeg het aanbod af omdat hij de film ‘te duister’ vond. Later erkende de tweevoudig Oscarwinnaar dat hij spijt heeft van het laten schieten van Se7en.

2. Brad Pitt in het gips

Brad Pitt raakte gewond tijdens de opnames van Se7en! Tijdens de scène waarin Mills de verdachte John Doe achtervolgt, liep hij een flinke snijwond op aan zijn arm door een kapotte autoruit. Gelukkig stond ook in het scenario dat Mills niet zonder kleerscheuren uit de achtervolging kwam. Er was slechts één probleem: de scènes werden niet chronologisch opgenomen. Om het gips te verbergen, draagt Mills in de eerste helft van de film daarom zijn jas wel erg vaak achter zijn bureau!

25 Jaar Se7en: 7 feitjes die je nog niet wist over dit meesterwerk

3. Se7en had bijna een happy ending!

Niet verrassend hebben de studiobazen er alles aan gedaan om Se7en te voorzien van een gelikt Hollywood-einde. Zo wilden ze het hoofd van Mills’ echtgenote Tracy (Gwyneth Paltrow) vervangen door dat van een hond of een scenario waarbij Tracy was ontvoerd (en uiteindelijk natuurlijk gered werd). De makers hielden echter voet bij stuk: Brad Pitt dreigde te kappen met de film als het schokkende einde werd afgezwakt. Gelukkig maar, want een kwart eeuw later komt de finale nog altijd aan als een stomp in je maag.

25 Jaar Se7en: 7 feitjes die je nog niet wist over dit meesterwerk

4. Over het hoofd gezien

Se7en is op een vreemde manier minder gewelddadig dan je zou denken. Zo is er slechts één moord te zien in de film. Maar dat maakt de extreem gedetailleerde crime scenes er natuurlijk niet minder gruwelijk op. Toch laat de film minder zien dan (een deel van) het publiek denkt. Talloze mensen denken namelijk ten onrechte dat ze het hoofd van Tracy in de doos hebben gezien. Dat is nog eens de kracht van suggestie!

25 Jaar Se7en: 7 feitjes die je nog niet wist over dit meesterwerk

5. Kevin Spacey dubbelganger in beeld

De climax van Se7en is een van de meest iconische eindes uit de filmgeschiedenis. Opvallend genoeg was Kevin Spacey tijdens een deel van de opnames alweer bezig aan zijn volgende klus. Wie heel goed oplet, ziet dat niet Spacey op zijn knieën zit tussen de elektriciteitsmasten, maar een dubbelganger! Eerlijk is eerlijk, je ziet het pas als je de film pauzeert.

25 Jaar Se7en: 7 feitjes die je nog niet wist over dit meesterwerk

6. Geluksgetal

Het getal 7 loopt als een rode draad door Se7en. Natuurlijk is er de titel en de verwijzing naar de 7 hoofdzonden. Maar er is meer: alle huisnummers in de film beginnen met een 7, de koerier arriveert om 7 uur en 7 minuten voor het eind van de film schiet Mills de moordenaar van zijn echtgenote dood!

25 Jaar Se7en: 7 feitjes die je nog niet wist over dit meesterwerk

7. Het vervolg zou 'Eigh8t' heten

Er waren serieuze plannen om een vervolg te maken op Se7en. Het scenario, met de wat onnozele titel Eigh8t, was zelfs al klaar! Hierin zou rechercheur Somerset plotseling paranormaal begaafd zijn. Regisseur David Fincher vond het maar een slecht idee en sloeg het aanbod af. In 2015 werd het scenario onder de titel Solace alsnog verfilmd, zonder de connecties met Se7en. Ondanks Colin Farrell en Anthony Hopkins in de hoofdrollen, belandde deze duffe thriller al snel in de obscuriteit.

Bonusfeitje!

Vooruit, nog één weetje want deze film blijft boeien! In 2017 deed Gwyneth Paltrow haar rol in Se7en nog eens dunnetjes over voor Halloween. Zo zie je maar weer: wat er ook gebeurt, later kun je er om lachen!