Star Wars -  Episode IX: The Rise Of Skywalker bevatte best wat wat rare en domme momenten, of niet?

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Star Wars -  Episode IX: The Rise Of Skywalker bevatte best wat wat rare en domme momenten, of niet?

10 WTF-momenten in The Rise Of Skywalker

|
|

Laatste update:

Nu het stof rond Star Wars - Episode IX: The Rise Of Skywalker is neergedwarreld, durven we het er eindelijk over te hebben… Wat gebeuren er toch rare dingen in de laatste Star Wars-film! Tijdens deze gebeurtenissen zaten we naar adem te happen in de bioscoop.

Het tempo van The Rise Of Skywalker ligt bijzonder hoog; je hebt bijna geen tijd om na te denken over wát er nou eigenlijk gebeurt in ‘a galaxy far, far away’. Misschien is dat maar goed ook, want als je wat afstand neemt merk je toch dat sommige momenten écht heel raar zijn.

1. The dead speak!

De beroemde ‘opening crawl’ van Star Wars meldt dat keizer Palpatine tussen The Last Jedi en The Rise Of Skywalker plotseling is teruggekeerd. Dat is een ‘big deal’, mensen! Palpatine was de grootste schurk van de originele trilogie én de prequels, waar hij op de achtergrond de Republiek ondermijnde.

Was het te veel moeite geweest om de terugkeer van deze superschurk in beeld te brengen? Of op z’n minst een korte scène te maken waarin iedereen zich doodschrikt van dit nieuws? Het is alleen maar de terugkeer van ‘ruimte-Hitler’, hoor jongens!

De terugkeer van Palpatine, die kwam in de vorm van een soort radio-uitzending, was trouwens wél te horen in Fortnite: de game die erom bekendstaat dat hij wordt gespeeld door Star Wars-fans van het eerste uur. Daarnaast heeft Palpatine ook een megaleger verstopt én een vloot van 1.000 Star Destroyers die allemaal een planeet kapot kunnen schieten.

We zijn dol op Ian McDiarmid als de hysterische Palpatine, en hij doet het ook prima, maar hoe ze hem in de film hebben geprakt is al met al nogal bizar.

2. Rey, ik moet je iets belangrijks vertellen!

Op zoek naar een geheimzinnige dolk komen Rey, Finn, Poe, BB-8 en Chewbacca vast te zitten in drijfzand. ‘Rey, ik moet je iets belangrijks vertellen!’, gilt Finn, terwijl iedereen dreigt te verdrinken. ‘Ach, hij gebruikt zijn laatste moment om zijn liefde voor haar op te biechten!’ Nou, nee dus… Schijnbaar wilde Finn bekendmaken dat hij ook gevoelig is voor de force. Goed moment, Finn!

10 WTF-momenten in The Rise Of Skywalker

Er zijn trouwens meer momenten waarop Finn (en een paar andere oud-stormtroopers) deze aanleg lijken te hebben. Misschien is het een lijntje dat doorloopt naar een volgende Star Wars-film? Of wordt dat toch een avontuur met The Mandalorian en Baby Yoda?

3. Chewbacca!

Als Rey, Poe, Finn, C3PO, Chewbacca en BB-8 op de planeet Kijimi de Sith-dolk gevonden hebben, dwaalt Chewie af van de groep om Rey te zoeken. De Wookiee wordt al snel op een knullige manier gevangengenomen en in een ruimteschip geladen, waarna Kylo Ren een force-battle begint met Rey. Ze proberen allebei de macht te veroveren over het ruimteschip, totdat Rey het per ongeluk opblaast met force-bliksemstralen. Oh nee! De machtige Chewbacca is dood!

Ha ha, nee hoor! Er was nóg een ruimteschip, dat verder niemand had gezien in deze open woestijnomgeving. Dáár zat Chewie in. Resultaat: een spectaculair gevecht én de rebellen moeten Chewie bevrijden van een Star Destroyer. Het ‘einde’ van Chewbacca was enerzijds ongeloofwaardig én een anticlimax. De ‘twist’ van het onzichtbare tweede ruimteschip maakte het allemaal nóg wat zinlozer.

4. General Hux

Kylo Ren en General Hux (Domhnall Gleeson) streden in de afgelopen trilogie tegen elkaar om de gunst van Snoke, om de leider te worden van de First Order. Beiden maakten ze enorme fouten, maar omdat Ren altijd nog de mogelijkheid had om Hux telepathisch te wurgen werd híj de nieuwe Supreme Leader. Als je nog niet weet wie hij is: Hux is deze dude die de nazi-speech houdt in The Force Awakens.

In The Rise Of Skywalker blijkt Hux een spion te zijn geworden die gevoelige informatie doorspeelt naar de rebellen. ‘Ik geef er niet om dat de rebellen winnen: ik wil dat Kylo Ren verliest!’ Wow! Deze man die zijn hele leven is geïndoctrineerd en streed voor de First Order verraadt alles waar hij voor stond! Het maakt dit personage nét wat interessanter en… oh, drie tellen later wordt hij doodgeschoten door een andere generaal die we tot nu toe één minuut hadden gezien.

5. C3PO

De gouden ‘protocolrobot’ C3PO is van plan om een aanwijzing in de oude Sith-taal te vertalen, maar zijn programmering belet hem dat. De enige oplossing is om C3PO terug te zetten naar zijn fabrieksinstellingen, maar dan vergeet hij al zijn avonturen én vrienden. Wat volgt is een emotionele scène waarin de robot afscheid neemt van zijn kameraden. We waren zelfs een beetje trots! C3PO liep tot nu toe meestal te gillen als een robotversie van Martien Meiland, maar nu heeft hij écht een rol van betekenis in het verhaal!

10 WTF-momenten in The Rise Of Skywalker

Oh ja, en even later blijkt R2D2 een back-up van C3PO’s harde schijf te hebben waardoor hij bijna alles weer weet. Waarom maakt The Rise Of Skywalker dan zo’n punt van die fabrieksinstellingen? We nemen aan dat C3PO er zelf bij was toen R2D2 een back-up maakte? Of doet de kleine koektrommel dat stiekem? Is dat legaal?

6. De medaille van Chewbacca

Als prinses Leia haar laatste krachten gebruikt om ‘Kylo Ben’ te bereiken, en daarna sterft, is iedereen enorm verdrietig. Het is een van de sterkere scènes omdat het dit keer wél een enorm offer is van een bekend personage, en het ook het laatste optreden is van Carrie Fisher.

Maz Kanata geeft Chewbacca kort daarna een herkenbare medaille: de onderscheiding die hij níet kreeg in A New Hope. Op zich is het een grappige knipoog, aangezien Star Wars-fans zich al decennia afvragen waarom de Wookiee aan het einde van Episode IV zo bruusk werd gepasseerd.

Alleen… het moment. Leia moet dit ding dus al een hele tijd gehad hebben! Jarenlang werden de heldendaden van de Wookiee niet erkend, en pas na haar dood komt ze ineens over de brug. WTF? Een andere mogelijkheid is dat Leia de medaille van Han Solo bewaarde, en hem nu aan Chewbacca geeft. Dat zou een schitterend gebaar zijn, en logischer, maar het betekent óók dat Chewie nog steeds niet erkend wordt als held.

10 WTF-momenten in The Rise Of Skywalker

7. Een miljoen ruimteschepen

Tegen het einde van de film vliegt Lando Calrissian in de Millennium Falcon weg om bondgenoten te zoeken terwijl de rebellen de vloot van de Final Order aanvallen. Tijdens de climax keert hij terug met een gigantische ruimtevloot om de strijd te beslissen. Serieus: onwaarschijnlijk groot!

10 WTF-momenten in The Rise Of Skywalker

Het is een gave scène, maar we vragen ons wel af hoe dit logistiek werkt. Zelfs als een heleboel planeten hun ruimtemarine hebben gemobiliseerd na de oproep van de Emperor in Fortnite (We kunnen ons er nog steeds niet overheen zetten), is het bereiken van de planeet Exegol een tweede. Lando was maar eventjes weg, en zelfs als hij hulp had is het onmogelijk om zó’n enorme vloot te verzamelen. Zelfs met hyperspace-jumps is het heelal hier veel te groot voor.

Het was een ander verhaal geweest als de ruimteschepen in kleine groepjes binnendruppelden en langzaam groeiden tot een ruimte-armada, maar nee: ze arriveerden gewoon allemaal tegelijk! Wij hebben al moeite om één keer in de maand een spelletjesavond te organiseren. De Spaans nagesynchroniseerde Lando Calrissian in bovenstaand fragment vinden we overigens wél heel vet. ‘Ha! Ha! Ha! Haaaaaaa!’

8. Rey Palpatine

Hoewel in The Last Jedi bleek dat Rey van eenvoudige komaf was, werd ze in The Rise Of Skywalker gebombardeerd tot de kleindochter van Keizer Palpatine! Luke en Leia wisten dit schijnbaar al, maar waren hier cool mee. Dit ondermijnt de boodschap van The Last Jedi dat je afkomst er eigenlijk niet toe doet totaal! Het is toch weer een feestje van Skywalkers en Palpatines die het lot van het heelal beslissen.

We hadden al een beetje nattigheid kunnen voelen nadat de Star Wars-films ineens de ‘Skywalker Saga’ genoemd werden. Oh ja, en de keizer heeft dus seks gehad nadát hij in Revenge Of The Sith misvormd raakte. En… hij wil dat Kylo Ren zijn kleindochter doodt… omdat ze gevaarlijk is? Een plan kan ook té ingewikkeld zijn, en nu we hebben nagedacht over het seksleven van de verschrompelde Palpatine willen we onze oogballen schrobben met bleek.

9. The Knights Of Wie?

Kylo Ren werd geïntroduceerd in The Force Awakens, samen met de zogeheten Knights Of Ren. Aangezien ze een naam delen hebben ze iets met elkaar te maken, maar wat? In de films komen we er niet achter: ze lijken een soort vrienden van Kylo Ren, maar we zien ze nauwelijks in actie. Op het einde vallen ze Ben Solo aan als hij terugkeert naar de ‘light side’ van de force, en dat was het.

10 WTF-momenten in The Rise Of Skywalker

Schijnbaar is er wel een heleboel materiaal bedacht voor deze figuren, maar deze haalden de films allemaal niet. Als je écht wil weten hoe het zit met de Knights Of Ren moet je de nieuwe Star Wars-stripboeken lezen. Of Fortnite spelen, ofzo.

10. Rey… Skywalker?

Als Rey de keizer verslagen heeft en Ben Solo heeft gekust, trekt ze naar Tatooine om de lightsabers van Luke en Leia te begraven als een soort eerbetoon. Luke Skywalker liep in A New Hope alleen maar te zeuren dat Tatooine een hopeloze kutplaneet is, maar Rey vindt dit blijkbaar gepast. Nou ja: het gaat om het idee, denken we maar.

Dan vraagt iemand wat Reys achternaam is, en na even denken antwoordt ze: Skywalker. Op zich is het verstandig dat ze niet ‘Palpatine’ zegt, maar waarom kiest ze dan toch voor zo’n heelalberoemde naam? Het moment moet waarschijnlijk uitbeelden dat zelfs iemand uit een rotte familie uiteindelijk voor het ‘goede’ kan kiezen, maar het is niet zo dat Rey de Skywalkers goed kent; verre van! Dit is toch een beetje 'name-dropping', Rey; waarom niet De Jong of De Vries?

Star Wars: The Rise Of Skywalker

Het valt natuurlijk ook niet mee om een einde te breien aan een verhaal dat al meer dan 40 jaar bezig is. De productie van The Rise Of Skywalker was ook een stuk korter dan de bedoeling was, waardoor scènes direct werden gemonteerd nadat ze geschoten waren!

Enerzijds moest regisseur J.J. Abrams fans tevreden houden, terwijl hij óók een sequel maakte op het behoorlijk radicale The Last Jedi. Het is een ondankbare taak, en we vonden The Rise Of Skywalker verder best leuk, maar er hád zoveel meer in gezeten.

Tijdens welke momenten in de laatste Star Wars-film zat jíj met je oren te klapperen?

Lees verder