Alle 10 Star Wars-films gerankt van hopeloos tot episch

Door Redactie
Alle 10 Star Wars-films gerankt van hopeloos tot episch
Solo: A Star Wars Story al achter de kiezen? Wij wel! Hoog tijd dus om de balans op te maken. Waar past Ron Howards ruimte-epos in onze top 10?

10. Star Wars Episode II: Attack of the Clones

Attack of the Clones is wat ons betreft het absolute dieptepunt van de saga. Houterige dialogen, oninteressante actie en oeverloos geneuzel over van alles en nog wat. Gooi daar één van de meest tenenkrommende zinnen uit de moderne cinema tegenaan (jullie weten waar we het over hebben, Star Wars-fans) en je hebt Attack of the Clones.

9. Star Wars Episode I: The Phantom Menace

Deze film mag opgenomen worden in de Dikke van Dale onder ‘Van een koude kermis thuiskomen’. 16 jaar lang hadden Star Wars-fans gewacht op een gevolg. Toch verliet menig fanaat beteuterd de bioscoopzaal. Het is geen draak van een film (getuige het laatste lightsaber-gevecht), maar een verdienstelijke blockbuster? Nou nee. Om maar niet te spreken van Jar Jar Binks.

8. Solo: A Star Wars Story

Waar The Last Jedi nieuw terrein verkende binnen een bestaand universum, speelt Ron Howard het met Solo: A Star Wars Story verschrikkelijk op safe. Dat drie belangrijke personages het actiespektakel per definitie gaan overleven, haalt een hoop van de spanning weg. Solo is zonder meer entertaining, maar tegelijkertijd voelt het als een tussendoortje.

7. Rogue One: A Star Wars Story

Dat Rogue One een vermakelijke film is trekt niemand in twijfel. Toch moet je je afvragen hoe leuk deze prequel was geweest zonder al die herkenbaarheid. De scène waarin Darth Vader vakkundig Bantha-gehakt maakt van een stel rebellen zal voor altijd de geschiedenisboeken ingaan, maar al met al heeft Rogue One toch een beetje te weinig om het lijf om hogerop te komen in dit lijstje.

6. Star Wars Episode VI: Return of the Jedi

Na een volwassen meesterwerk, kwam Lucas met het beduidend minder geslaagde Return of the Jedi. Tevens moesten de zakken gevuld worden en dus bedacht hij Ewoks. Vergeeflijk, ware het niet dat een groot deel van de film zich afspeelt rondom deze enigzins irritante prutsbeertjes. De confrontatie tussen Vader en Luke maakt wel een hoop goed, en is zonder twijfel het beste 1-op-1-gevecht uit de originele trilogie. Al met al een prima Star Wars-titel.

5. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith

Noem het gerust the sweet revenge of George Lucas. Na twee matige films, kwam de creator himself met een gedurfde blockbuster. Want wees eerlijk: hoeveel Hollywoodfilms lopen zó slecht af? Hayden Christensen acteerkunsten raken kant noch wal en Anakins relatie met Padmé is vrij tenenkrommend, maar het uiteindelijke resultaat mag er wezen. Revenge of the Sith is een gewoon een vette Star Wars-film.

4. Star Wars Episode VII: The Force Awakens

J.J. Abrams bewees met Mission Impossible en Star Trek oog te hebben voor franchises. Dus toen de regisseur gevraagd werd voor een zevende Star Wars-film waren de verwachtingen hoog. Hij heeft het grotendeels waar kunnen maken. Ja, The Force Awakens is een herhaling van zetten, maar wel een verschrikkelijk vermakelijke herhaling mét pakkend verhaal.

3. Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Regisseur Rian Johnson borduurt lekker door op het verhaal dat Abrams heeft gecreëerd. En doet dat met bravoure. The Last Jedi is spectaculair, humoristisch en pakkend. Alle bekende Star Wars-elementen zitten erin, maar toch voelt The Last Jedi vernieuwend aan. Daarnaast is het een van de meest gedurfde Star Wars-films. De kijker krijgt niet altijd wat 'ie wil en dat maakt deze ruimte-epos des te beter. 

2. Star Wars Episode IV: A New Hope

De film waar het allemaal mee begon. Kwalitatief niet de beste Star Wars, maar voor die tijd op z’n zachtst gezegd baanbrekend. Samen met Jaws zette A New Hope blockbusters op de kaart en veranderden daarmee het filmlandschap voorgoed. 

1. Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back

Een meesterwerk! Duister, volwassen, spannend, goed geregisseerd, slim geschreven en ontzettend vermakelijk. De film leverde daarnaast een van de grootste HOLY SHIT-momentjes uit de filmgeschiedenis. Need we say more? Het kan ook niet anders dat we The Empire Strikes Back op nummer 1 zetten.