Top 25 beste horrorfilms aller tijden

Door Alie Sierkstra
Top 25 beste horrorfilms aller tijden

Even een avondje lekker griezelen? Schrik je dood met de 25 beste horrorfilms aller tijden Van Paranormal Activity tot The Shining en Alien. Vanavond slaap je niet meer!

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste kijktips? Luister dan onze wekelijkse podcast: Bankplakkers! Overal te luisteren, zoals op Spotify en Apple podcasts.

25. Paranormal Activity (2007)

Na The Blair Witch Project - die je verderop tegenkomt - werden we overspoeld door zogenaamde found footage-films. Een van de meest effectieve in dit genre was Paranormal Activity. In deze horrorfilm besluit een koppel infraroodcamera’s op te hangen in hun nieuwe huis. En het duurt niet lang voordat ver na middernacht de eerste verontrustende beelden worden opgenomen…

24. Midsommar (2019)

In Midsommar volgen we de getraumatiseerde Dani die samen met haar vriendje en een stel van zijn vrienden afreist naar Zweden voor een vaag midzomerfestival. Het wordt er nooit donker en de bewoners van het feestdorpje blijken eersteklas creeps... Bijzonder aan Midsommar is dat deze bizarre break-up-film je niet snel meer loslaat!

23. Halloween (1978)

De titel die je wist dat nog zou komen: Halloween! En ja, daarmee doelen we natuurlijk op het oudje uit 1978. Een jongen vermoordt zijn zus op de nacht van Halloween. Deze moordenaar ontsnapt jaren later uit het gesticht om terug te keren naar het kleine dorpje waar hij vandaan komt. En oké, vooruit, de remake uit 2018 is eigenlijk ook helemaal niet zo slecht...

22. The Thing (1982)

John Carpenter regisseerde The Thing, een doodenge film uit 1982. En daarmee maakte hij een klassieker! Tijdens een ontdekkingstocht in Antarctica ontdekt een groep onderzoekers dat er in het oude onderkomen van Noorse onderzoekers iets verschrikkelijks is gebeurd… Wat heeft dat veroorzaakt? En bovenal: is het nu weg? Het antwoord is uiteraard een volmondig ‘nee’.

21. The Descent (2005)

Een aantal vriendinnen onderzoekt een grot die nog niet op de kaart staat. Eenmaal onder de grond blijkt dat erachter dat ze niet de enigen zijn die zich in het donker ophouden… Wat volgt is een bloederige strijd op leven en dood tussen de heldinnen en de hongerige holbewoners. Volgens velen is The Descent de beste monsterfilm sinds Alien!

20. The Shining (1980)

‘Heeeeere’s Johnny!’ The Shining is ook weer zo’n geweldige klassieker binnen het horrorgenre. In deze film van Stanley Kubrick volgen we een gezin dat afreist naar een hotel. Daar heeft eerder een vader zijn hele gezin uitgemoord… Niets om je zorgen over te maken, toch? Meer zien? Ondanks dat The Shining eigenlijk geen vervolg nodig had, zijn we toch blij dat Doctor Sleep er nu is!

19. It (1990 of 2017)

De meningen over welke It-film de beste is, zullen altijd wel verdeeld blijven. Onze voorkeur gaat stiekem uit naar de oude film, die ervoor zorgde dat een hele generatie niet meer naar het circus durfde. De beroemde film vertelt een verhaal over misfits die samen een doodeng, transformerend monster te lijf gaan. Dit monster, Pennywise, wordt het vaakst gezien in de gedaante van een clown.

18. The Conjuring (2013)

Het begin van deze franchise kan natuurlijk niet ontbreken op de lijst met de beste horrorfilms ooit gemaakt. In The Conjuring maken we kennis met paranormaal onderzoekers Ed en Lorraine Warren. Hun eerste case staat nog altijd als een huis als het gaat om iconische, enge scènes en jump scares. We zochten daarom met bibberen en beven uit wie de grootste griezels uit het universum zijn.

17. Alien (1979)

Is Alien een horrorfilm? Wij vinden van wel! Voor iedereen die onder een steen heeft geleefd, schrijven we een korte synopsis: een ruimteschip beantwoordt een onbekende noodoproep. Nadat de bemanningsleden op onderzoek uitgaan, blijkt echter al snel dat het niet om een noodoproep maar om een waarschuwing ging…

16. [REC] (2007)

Van alle found-footagefilms die er na The Blair Witch Project uitkwamen, is het Spaanse Rec zonder twijfel de beste. We zien een regionale televisieploeg die vast komt te zitten in een appartementencomplex dat ten prooi valt aan een zombievirus. Als je écht gek bent van zombies, dan is dit een deksels lekker lijstje om te checken!

15. The Invisible Man (2020)

Het is enorm jammer dat vanwege het coronavirus nog zo weinig mensen The Invisible Man gezien hebben… Het is namelijk een geweldig spannende film, met een ijzersterke Elisabeth Moss! The Invisble Man draait om Cecilia, die haar gewelddadige vriend ontvlucht. Cecilia krijgt later te horen dat haar ex zelfmoord heeft gepleegd. Ze vermoedt zelf echter dat hij helemaal niet dood is...

14. The Witch (2015)

Je bent niet voorbereid op The Witch (of eigenlijk 'The VVitch'), een meedogenloze horrorfilm! In dit terroriserende mysterie keert een christelijk gezin zich anno 1630 langzaam tegen elkaar wanneer de familieleden denken dat een heks hen heeft vervloekt. De setting, aan de rand van een groot bos in New England, maakt het allemaal nog véél onheilspellender.

13. The Cabin in the Woods (2011)

Alles wat je over deze horrorfilm zegt, kan ‘m verpesten. The Cabin in the Woods lijkt op het eerste oog namelijk en typische Amerikaanse horrorfilm. Inclusief studentengroepje met een nerd, een sporter, een populair meisje, etcetera, je kent het wel. Deze film gaat er echter zó anders mee om dat het toch één van onze favoriete horrorfilms ooit is.

12. Drag Me To Hell (2009)

Regisseur Sam Raimi schreef in 1981 horrorgeschiedenis met The Evil Dead. Dat hij het nog niet verleerd was, bewees hij jaren later met Drag Me To Hell. Hierin wordt een wat sullige bankmedewerkster vervloekt door een oude zigeunervrouw wanneer ze haar uitstel van betaling weigert te geven. Drag Me To Hell is even goor als grappig.

11. A Quiet Place (2018)

Er waren de afgelopen jaren weinig horrorfilms die zoveel indruk maakten als A Quiet Place. Dat komt natuurlijk vooral door het interessante concept! Als je ook maar één klein geluidje maakt, komen er namelijk meedogenloze monsters op je af. We volgen de familie Abbott, die proberen te overleven in deze vreselijke wereld. Als alles volgens plan verloopt, verschijnt het tweede deel ergens in 2021.

10. Us (2019)

Je komt regisseur Jordan Peele een aantal keer tegen in deze lijst. Een van zijn beste horrorfilms is wat ons betreft Us. In deze film keert Adelaide samen met haar gezin terug naar het huis aan de kust waar ze is opgegroeid. Na een lange dag aan het strand krijgt de familie onverwacht bezoek… van moordzuchtige vreemdelingen die tot overmaat van ramp als twee druppels zeewater op het gezin lijken!

9. A Nightmare on Elm Street (1984)

Een hoop (inmiddels) volwassen mensen maakten als kind de fout deze film te gaan kijken... Om er vervolgens jarenlang nachtmerries aan over te houden. Een film uit 1984 waarin een doodenge vent met een streepjestrui en messen aan zijn handen, je in je slaap aan stukken snijdt. We overdrijven geen letter als we zeggen dat we weken niet geslapen hebben én toch naar die reboot uitkijken! Een paar van de sequels zijn óók lang niet slecht.

8. It Follows (2014)

In It Follows wordt een groepje scholieren bedreigd door een duistere geest die seksueel overdraagbaar is. De ‘It’ uit de titel kan iedere gedaante aannemen, waardoor je al snel net zo paranoïde wordt als de personages. Dankzij het originele uitgangspunt, de uitstekende cast, het dromerige camerawerk én de slapeloze nachten die je eraan overhoudt, is It Follows de Nightmare on Elm Street van deze generatie!

7. Hereditary (2018)

De dood van haar dominante moeder is nog maar het begin van een reeks gruwelijke gebeurtenissen voor Annie en haar gezin. Langzaam maar zeker begint ze te vermoeden dat er een sinister geheim in haar familie schuilt. Hereditary is een intense en grimmige horrorfilm, die nog lang blijft hangen nadat de aftiteling over het scherm rolt. Een aanrader voor iedereen die Midsommar ook tof vond!

6. The Exorcist (1973)

Denk je aan een horrorfilm, dan denk je natuurlijk aan The Exorcist. En alhoewel deze klassieker alweer uit 1973 stamt, is-ie nog steeds doodeng. Een doodnormaal gezinnetje raakt in een diepe crisis als de dochter des huizes vreemd gedrag begint te vertonen. En dan blijkt ze niet een verkoudheid te hebben… Nee, ze is bezeten door Satan himself!

5. Psycho (1960)

Psycho is zelfs nog ouder dan het hierboven besproken Halloween. Toch maakt ook deze horrorfilm nog steeds diepe indruk! We volgen een secretaresse die veertigduizend dollar van de klant van haar werkgever verduistert. Ze slaat op de vlucht en besluit te overnachten in een afgelegen motel, dat gerund wordt door een jongeman die gebukt gaat onder de tirannie van zijn overheersende moeder.

4. The Blair Witch Project (1999)

We spraken eerder ook al over die found footage-films. Dat genre werd natuurlijk op de kaart gezet door The Blair Witch Project. Grappig genoeg is het de succesvolste low-budget film ooit, die 22.000 dollar kostte en 250 miljoen dollar opbracht. Een groep filmacademie-studenten gaat het bos in om een docu te maken. Aldaar zou een man gewoond hebben die behekst was.

3. Get Out (2017)

De beste horrorregisseurs gebruiken het genre om wat te zeggen over de maatschappij. Zo ook Jordan Peele (daar is-ie weer!) met Get Out. Hierin ontmoet de Afro-Amerikaanse Chris voor het eerst zijn blanke schoonouders. Ondanks de gastvrije ontvangst, begint Chris steeds meer te vermoeden dat er iets goed mis is...

2. Let The Right One In (2008)

Dat horrorfilms meer zijn dan alleen ronkende kettingzagen en rondvliegende ledematen, bewijst Let The Right One In. In deze oogstrelende Zweedse vampierfilm raakt het buitenbeentje Oskar bevriend met zijn nieuwe buurmeisje Eli. Eindelijk een vriendinnetje! Eli draagt echter een duister geheim met zich mee. Heb je het origineel al gezien? In 2010 verscheen een niet onaardige remake met Chloë Grace Moretz.

1. The Babadook (2014)

Het gaat niet zo goed met Amalia. Ze verliest haar man, haar vrienden nemen afstand en haar zoon Samuel is enorm angstig én lastig, of beter gezegd: irritant. Geen wonder dat Amalia depressief raakt... En net wanneer ze denkt dat het niet erger kan, leest ze samen met Samuel een vreemd boek over het 'Babadook'-monster dat zich verbergt in de donkere gebieden van hun huis.

Wil je nog meer te griezelen hebben? We zetten eerder al eens 9 horrorklassiekers voor je op een rijtje. Ook hebben we een lijstje met de 8 engste kinderen in horrorfilms.